بیماری واریس

واریس چیست ؟ | انواع، علت، علائم، پیشگیری، درمان و عوارض

پزشک : دکتر محمد موسوی متخصص جراحی عمومی دسته بندی : بیماری ها

گاهی با افرادی برخورد می‌کنید که در قسمت پاهای خود دارای رگ‌های غیرعادی هستند؛ رگ‌هایی که عموما دارای رنگی تیره و ظاهری برجسته هستند یا به شکل پیچیده‌ای در هم آمیخته شده‌اند. شاید برایتان این سوال پیش بیاید که علت این تغییر شکل و رنگ در رگ‌ها چیست؟ آیا این موضوع یک نوع بیماری محسوب می‌شود و ممکن است روزی شما هم با آن درگیر شوید؟ باید بگوییم که این علامت‌ها نشان‌دهنده یک بیماری نه چندان خطرناک به نام واریس است.

اگر شما هم دوست دارید در خصوص واریس، دلایل ایجاد و راهکارهای درمان آن اطلاعات مفیدی کسب کنید تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

واریس چیست ؟

در بدن تک‌تک ما کیلومترها رگ خونی وجود دارد و وظیفه آن‌ها خون‌رسانی به موقع به اعضای بدن است. خون در بدن ما از رگ‌های سطحی به رگ‌های عمقی می‌رود و از طریق رگ‌های بزرگ‌تر خودش را به قلب می‌رساند. رگ‌های بزرگ‌تر اغلب در بخش‌های مرکزی بدن ما قرار گرفته‌اند و مسیر رساندن خون از قلب به عروق کوچک‌تر یا برعکس را ایجاد می‌کنند. رگ‌هایی که در بیماری واریس درگیر می‌شوند و تغییر شکل می‌دهند، در واقع همان سیاهرگ‌ها هستند که خون را از مویرگ‌ها و عروق جانبی به سمت قلب هدایت می‌کنند.

سیاهرگ‌ها دارای دریچه یک‌طرفه هستند که باعث می‌شوند خون در یک جا جمع نشود و بتواند جریان پیدا کند. هرگونه اختلال در فرایند خون‌رسانی از طریق این مجاری ممکن است به بروز یک بیماری بیانجامد‌. بیماری واریس یکی از اصلی‌ترین عوارض این اختلال است که می‌تواند هر فردی را در هر سن و سالی درگیر کند. این بیماری اصلا خطرناک نیست و اگر به موقع به آن رسیدگی کنید تا سال‌ها می‌توانید بدون هیچ مشکل جدی به زندگی خود ادامه دهید.

واریس یک اختلال خون‌رسانی در رگ‌های پا است که موجب برجسته شدن و رنگ عوض کردن رگ‌ها می‌شود. این اختلال گاهی ممکن است درد و ناراحتی‌های زیادی ایجاد کند و گاهی کاملا خاموش و بی‌دردسر است. نکته مهم این است که هرچه این بیماری دیرتر تشخیص داده شود یا اینکه برای درمانش اهمال‌کاری بشود شدیدتر خواهد شد و در نهایت با عوارض بیشتری عود می‌کند.

واریس پا

آیا واریس خطرناک است ؟

واریس یک بیماری کم‌خطر است ولی در صورت عدم رعایت برخی نکات و مراجعه دیرهنگام به پزشک می‌تواند به یک بیماری خطرناک تبدیل شود. رگ‌های واریسی شکل و شمایل عجیبی ندارند و در ابتدای بیماری شبیه به یک خونمردگی خفیف در زیر پوست هستند؛ اما اگر بیماری پیشرفت کند و بدون رسیدگی به حال خود رها شود، احتمال خونریزی رگ‌ها بسیار بالا می‌رود و ممکن است منجر به سکته قلبی یا مغزی هم بشود. عروق واریس معمولا به رنگ آبی در سطح پوست خودنمایی می‌کنند و حالت پیچیده‌ای دارند و عموما برجسته‌تر از سایر رگ‌ها هستند؛ این عروق معمولا در همان ابتدای بیماری مشخص هستند پس تشخیص آن‌ها کار سختی نخواهد بود.

احتمال ابتلا به واریس قبل از سن ۲۵ سالگی بسیار کمتر است؛ ولی هرچه سن بالاتر می‌رود این امکان زیادتر می‌شود. این بیماری همچنین می‌تواند به صورت ژنتیکی نیز به افراد منتقل شود؛ پس کسانی که در خانواده خود شخصی را دارند که به واریس مبتلا است باید کمی بیشتر مراقب باشند.

واریس دارای انواع مختلفی است؛ به عنوان مثال برخی از رگ‌های واریس به صورت عنکبوتی هستند که معمولا این نوع از آن در عروق کوچک‌تر دیده می‌شود. این رگ‌ها در سطح پوست به رنگ قرمز یا ارغوانی دیده می‌شوند و هیچ دردی هم ندارند. در صورت ابتلا به این نوع از بیماری نیاز به درمان‌های دارویی خاصی وجود ندارد و با رعایت برخی نکات می‌توان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد. در مقابل افرادی که واریس آن‌ها پیشرفته شده و رگ‌های اصلی‌تر را درگیر کرده است معمولا درد و ورم پا مخصوصا در قسمت مچ را تجربه می‌کنند و باید با مشاهده این علائم در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرند.

علت واریسی شدن برخی از رگ‌ها چیست؟

علت بروز بیماری واریس را باید در اختلالات خونرساین و نارسایی عروق جستجو کرد. رگ‌هایی که دچار واریس می‌شوند اکثرا برجسته‌تر از رگ‌های عادی هستند و یک حالت پیچیدگی یا عنکبوتی در آن‌ها دیده می‌شود. علت برجستگی و تغییر رنگ در این عروق، افزایش فشار در عروق پا است. در واقع اگر گردش خون به خوبی در بدن انجام نشود و خون کافی به رگ‌های کوچک‌تر نرسد، فشار رگ‌ها زیاد می‌شود و نشانه‌های واریس کم‌کم خود را نشان می‌دهند.

در داخل رگ‌های پا سوپاپی قرار دارد که در زمان برگشت خون از پا به سمت قلب مسیر عروق را می‌بندد تا جاذبه زمین موجب برگشت خون در رگ‌ها نشود. بالا رفتن فشار رگ‌ها یا بعضی مشکلات ژنتیکی باعث می‌شود که این سوپاپ‌ها دچار اشکال شوند و نتوانند کار خود را به درستی انجام دهند. همین عامل منجر به تجمع خون در بعضی رگ‌ها خواهد شد که خود را به صورت تورم و تغییر رنگ رگ‌ها نشان می‌دهد. اگر اشکال به وجود آمده در عملکرد سوپاپ‌ها به موقع درمان نشود ممکن است در طولانی مدت خونرسانی به سایر اعضای حیاتی بدن را نیز با مشکلاتی مواجه کند و منجر به بروز بیماری واریس پیشرفته شود.

یکی از اصلی‌ترین دلایل بروز واریس در افراد ژنتیک است؛ این بیماری ممکن است از طریق والدین به فرزندان منتقل شود. به همین دلیل به افرادی که دارای ژن آن هستند توصیه می‌شود که برای جلوگیری از واریسی شدن رگ‌هایتان به پیشگیری روی بیاورند. کاهش وزن و ورزش کردن می‌تواند تا حد زیادی از بروز واریس در افراد مستعد جلوگیری کند.

رگ های واریسی

علائم واریس چیست؟

خوشبختانه علائم این بیماری قبل از پیشرفت آن کامل قابل تشخیص است و هر شخص می‌تواند با معاینه دوره‌ای خود متوجه آن بشود. توصیه ما این است که افرادی که پیشینه واریس در خانواده خود دارند یا شغل آن‌ها به صورتی است که باید زمان زیادی را روی پای خود بایستند یا بنشینند، خواندن این بخش را از دست ندهند. شناخت این علائم و توجه به آن‌ها باعث می‌شود که در مراحل اولیه بیماری را شناسایی کنید و قبل از اینکه سلامتی‌تان به خطر بیفتد کنترل شود.

ظاهر رگ‌ها

وقتی شخص دچار بیماری واریس می‌شود ظاهر رگ‌ها در پاها به خصوص در قسمت مچ و ساق پا و کشاله ران دچار تغییراتی می‌شود. اغلب رگ‌ها به صورت برجسته و پیچیده درهم در سطح پوست دیده می‌شوند و رنگی ارغوانی یا قرمز و در موارد شدیدتر سبز و آبی دارند. در برخی از قسمت‌های پا تجمع رگ‌های واریسی کمتر و در برخی جاها قسمت‌ها مانند ساق پا، ران‌ها و پشت زانوها این تجمع و پیچیدگی بیشتر دیده می‌شود.

تغییر در رنگ رگ‌ها

رگ‌های واریسی به سرعت تغییر رنگ می‌دهند و اغلب به رنگ آبی و کبود درمی‌آیند. ولی در برخی افراد هم واریس خودش را رگ‌ها به رنگ قرمز یا ارغوانی نشان می‌دهد. هر نوع تغییر رنگ در رگ‌های پا می‌تواند یک نشانه از بیماری واریس باشد.

درد مزمن در پا

بیماری واریس باعث ایجاد درد مزمن در پاها می‌شود؛ این درد وقتی بیشتر خودنمایی می‌کند که شخص برای مدتی طولانی نشسته باشد و بخواهد بلند شود. علاوه بر درد ورم در پاها مخصوصا در مچ پا نشانه بیماری واریس است. در برخی از موارد هم پاها دچار خارش شدید می‌شوند که حتما باید به پزشک مراجعه شود.

خشکی و نازکی پوست

وقتی واریس به حد اعلای خودش برسد قطعا نشانه‌های بیشتری از خودش بروز می‌دهد. این نشانه‌ها شامل خشک شدن، نازک شدن و پوسته‌پوسته شدن پوست است. گاهی این خارش و پوسته‌پوسته شدن باعث التهاب شدید در پوست می‌شود و می‌تواند اگزما یا دیگر مشکلات پوستی را نیز به دنبال داشته باشد.

خونریزی

در موارد بسیار پیشرفته واریس که به رگ‌ها فشار بسیار زیادی وارد می‌شود، امکان خونریزی از رگ‌ها هم پیش می‌آید. تجمع بیش از اندازه خون در رگ‌ها باعث پارگی آن‌ها و در نتیجه خونریزی خواهد شد. توجه داشته باشید که این خونریزی به صورت زیر پوستی است؛ پس اگر مشاهده کردید که بدون هیچ دلیلی پاهایتان کبود شده حتما برای بررسی دقیق‌تر رگ‌های واریسی به پزشک مراجعه کنید.

وارس شدید پا

انواع واریس

بیماری واریس در همه افراد به یک شکل بروز نمی‌کند و ممکن است رگ‌ها و قسمت‌های مختلفی از پا را درگیر کند. اینکه هر فرد به کدام نوع از واریس مبتلا شود بستگی به نوع شغل او و مسائل ژنتیکی دارد. شناخت انواع واریس برای اشخاص غیرمتخصص راحت نیست و باید حتما توسط یک پزشک متخصص عروق یا داخلی تشخیص داده شود. با شناخت نوع واریس می‌توان درمان مناسبی را برای آن پیش گرفت تا از پیشرفت بیماری جلوگیری شود.

واریس صافن بزرگ (واریس طنابی)

این نوع واریس باعث برجسته شدن و تغییر رنگ رگ‌های اصلی از مچ پا تا کشاله ران می‌شود. رگ‌های واریسی از پشت پا و خارج از ران و در ساق پاها بدشکل و ناخوشایند هستند و حالتی برجسته و تیز دارند. واریس صاف بزرگ اغلب با درد همراه است و نیاز به درمان‌های دارویی دارد.

واریس صافن کوچک

این واریس بیشتر در پشت زانوها و مچ پاها دیده می‌شود. وقتی که رگ در حد فاصل زردپی آشیل و رگ عمقی زیر زانو درگیر واریس بشود، این نوع از واریس خودنمایی می‌کند. در واریس صاف کوچک نیز شاهد رگ‌های برجسته هستیم؛ اما برجستگی آنقدری نیست که کاملا واضح باشد.

واریس متوسط

رنگ کبود رگ‌ها در این نوع واریس به‌راحتی قابل مشاهده است. این رگ‌ها حالت ناخوشایندی دارند و اگر این واریس زودتر معالجه نشود ممکن است که خطرات جبران‌ناپذیری در بر داشته باشد. این نوع واریس اغلب عروق کوچک را درگیر می‌کند اما به دلیل پیشرفت سریعی که دارد می‌تواند خطرآفرین باشد.

واریس مشبک یا عنکبوتی

این نوع از واریس رگ‌ها را به صورت عنکبوتی درمی‌آورد؛ به این معنا که رگ‌ها مثل تار عنکبوت حالت پیچیده و درهمی پیدا می‌کنند. رنگ غالب این نوع رگ‌ها قرمز است و بیشتر در زیر زانوها یا خارج از ران‌ها دیده می‌شوند. گاهی ممکن است ببینید که برخی افراد بر روی گونه‌ها یا بینی خود دارای عروق قرمز رنگ و ریزی هستند؛ جالب است بدانید که این رگ‌ها هم یک نوع رگ واریسی هستند که در صورت دیده می‌شوند. این نوع واریس برای شخص مشکلی ایجاد نمی‌کند و معمولا خانم‌ها بیشتر از آقایان دیده می‌شود.

واریس شانه‌ای

این واریس بیشتر در پشت زانوها دیده می‌شود و به شکل تکه‌ای و برجسته است. در این نوع از بیماری رگ‌های واریس به صورت برجسته و یک تکه در پشت زانوها تجمع می‌کنند و تغییر رنگ می‌دهند.

واریس شدید

وقتی واریس‌های حاد به موقع معالجه نشوند، رگ‌های واریسی به شدت ورم می‌کنند و تغییر رنگ می‌دهند. این نوع واریس با درد شدید و ورم در پاها و گاهی زخم شدن آن‌ها همراه است. در صورت مشاهده هریک از این علائم حتما بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

واریس خیلی حاد

وقتی واریس به موقع درمان نشود یا نکاتی که باید برای بهبود واریس توصیه شده توسط شخص نادیده گرفته شوند واریس به سرعت پیشرفت می‌کند و حاد می‌شود. در این نوع از واریس تجمع خون در رگ‌ها ممکن است باعث پاره شدن رگ و خونریزی شود که گاهی مدتی طولانی ادامه دارد.

واریس بارداری

در دوران بارداری با بالا رفتن سن جنین وزن مادر هم بیشتر می‌شود که خود کم‌تحرکی و خستگی زودرس را به دنبال دارد. از سوی دیگر تغییرات هورمونی هم به کمک این دو می‌آیند و باعث ایجاد واریس بارداری می‌شوند. واریس پا در بانوان باردار اغلب بعد از وضع حمل از بین می‌رود ولی اثرات آن تا طولانی مدت باقی خواهد ماند.

واریس کودکان

اغلب فکر می‌کنیم که واریس یک بیماری برای افراد بزرگ‌سال است؛ درحالی‌که چنین نیست و افراد کم سن و سال هم می‌توانند به این بیماری دچار شوند. داشتن پیشینه ژنتیکی، بیماری زمینه‌ای، اضافه وزن و چاقی و کم‌تحرکی می‌تواند از علل بروز واریس در کودکان باشد. علاوه بر نکاتی که ذکر شد برخی کودکان با یک بیماری به نام سندروم کلیپل به دنیا می‌آیند. این بیماری مادرزادی موجب اختلال در گردش خون و در نتیجه تجمع خون در رگ‌ها می‌شود‌. این بیماری نه‌تنها رگ‌های واریس را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد بلکه باعث اختلال در دیگر عروق بدن نیز می‌شود.

رگ های واریسی پا

دلایل ایجاد واریس چیست؟

انواع واریس به دلایل مختلفی در افراد بروز پیدا می‌کنند که در این بخش به آن‌ها می‌پردازیم. توجه داشته باشید که از بیشتر این عوامل نمی‌توان جلوگیری کرد اما می‌توان با رعایت توصیه‌های پزشک از بروز واریس در اثر هریک از آن‌ها جلوگیری کرد.

ژنتیک : این بیماری یک بیماری ژنتیکی است و امکان ابتلای افرادی که در نزدیکان خود این بیماری را مشاهده کرده‌اند بسیار زیاد است.

سن : با بالا رفتن سن افراد امکان بروز واریس در آن‌ها بیشتر می‌شود؛ معمولا در اشخاص مسن‌تر دلایلی چون ایستادن‌های طولانی مدت بر روی پاها، یائسگی در بانوان، اضافه وزن و چاقی می‌تواند باعث شکل‌گیری رگ‌های واریسی بشود.

فشار خون : اگر به هر دلیلی فشار طولانی مدت به عروق وارد شود و گردش خون را به مخاطره بیندازد احتمال بروز واریس در افراد بالاتر خواهد رفت. کسانی که ادرار خود را به مدت طولانی نگه می‌دارند یا مشکل پروستات دارند، از افراد مستعد واریس هستند. بروز سرفه‌های شدید و یبوست هم می‌تواند با اختلال در گردش خون امکان ابتلا به واریس را در افراد بالا ببرد.

روش‌های تشخیص واریس

برخی از انواع واریس نمودهای ظاهری واضحی دارند و بدون نیاز به بررسی پزشک می‌توانید آن‌ها را تشخیص دهید. اما در بعضی از انواع دیگر تنها دردهای کوچکی در پاها احساس می‌شود و بعد از معاینه دقیق‌تر می‌توان واریس را تشخیص داد. در این بخش بعضی از راه‌های تشخیص واریس را توضیح داده‌ایم تا شما در مراحل اولیه وجود این بیماری را متوجه شوید و از پیشرفت آن جلوگیری کنید.

چشمی : اکثر واریس‌ها به دلیل شکل رگ‌ها و تغییر رنگ رگ‌ها به صورت چشمی قابل مشاهده هستند. به یاد داشته باشید اینکه شما می‌توانید رگ‌های واریسی را به راحتی تشخیص دهید نشانه این نیست که واریس بسیار پیشرفت کرده است. بلکه در بیشتر انواع آن در همان مراحل اولیه رگ‌های واریسی خود را نشان می‌دهند.

سونوگرافی دالپر : اگر رگ‌های واریسی را تشخیص دادید یا شک کردید که به واریس مبتلا شده‌اید نیاز به سونوگرافی دالپر خواهید داشت. در این نوع سونوگرافی فشار رگ‌ها و کیفیت خونرسانی بررسی می‌شود و پزشک با توجه به نتایج آن وجود واریس را تشخیص خواهد داد.

اسکن دوطرفه : این روش هم مانند سونوگرافی دالپر است ولی به صورت دقیق‌تر انجام می‌شود. با این روش اگر لخته‌ای هم در عروق ایجاد شده باشد قابل شناسایی است.

ونوگرافی : در این روش با استفاده از اشعه ایکس وضعیت رگ‌ها را مشاهده می‌کنند. در واقع متخصص با یک نگاه موشکافانه تمامی عروق را بررسی می‌کند و عروق واریسی را مشاهده و درمان می‌کند.

درمان واریس

عوارض تشخیص دیرهنگام واریس

به گفته پزشکان هیچ آزمایش خونی نمی‌تواند ابتلا به واریس را تائید کند؛ چرا که واریس باعث تغییر در ساختار خون نمی‌شود و تنها در شدت و جریان آن اثر می‌گذارد. واریس یک بیماری عروقی است که گردش نامناسب خون درست در رگ‌های پا باعث ایجاد آن می‌شود. این بیماری اگر زود تشخیص داده نشود و برای درمان آن اقدامی نکنید، باعث ایجاد آمبولی ریه، قلب یا مغز می‌شود.

در رگ‌های واریسی امکان لخته شدن خون بسیار بالا است. این لخته‌ها با حرکت خون به سمت قلب حرکت می‌کنند و ممکن است که در عروق تنگ گیر کنند و باعث بسته شدن مسیر گردش خون بشوند. آمبولی به ندرت معالجه می‌شود و حتی در مواردی می‌تواند باعث ایجاد سکته یا مرگ افراد هم بشود.

برخی از افراد که واریس آن‌ها از نوع پیچیده باشد یا اینکه اقدامی در جهت کم شدن عوارض واریس نکرده باشند، ممکن است که دچار خونریزی از رگ‌های واریسی بشوند. انباشته شدن خون در رگ‌ها به دلیل مسدود شدن رگ و فشار زیاد بر پاها و نازکی رگ‌های واریس باعث خونریزی می‌شود. این خونریزی معمولا به صورت زیرپوستی است؛ اما در مواردی هم می‌تواند باعث ایجاد زخم یا پارگی پوست نازک اطراف رگ‌های متورم بشود.

در صورت بروز خونریزی واریس باید هرچه سریع‌تر برای متوقف کردن آن اقدام کنید. به این صورت که شخص بیمار را در حالت درازکش قرار بدهید؛ به نحوی که پاهای او بالاتر از بدن قرار داشته باشند. می‌توانید از یک صندلی یا لبه مبل کمک بگیرید. در صورت نبودن هیچ وسیله‌ای باید از یک نفر بخواهید که زیر پای بیمار را بگیرد.

محل خونریزی را پیدا کنید و به وسیله یک پارچه تمیز یا یک باند آن را حدودا ۱۰ دقیقه فشار بدهید. اگر در این مدت خونریزی قطع شد می‌توانید خودتان بیمار را به بیمارستان برسانید. ولی در صورتی که خونریزی همچنان ادامه داشته باشد باید هر چه زودتر با اورژانس تماس بگیرید و از جابه‌جا کردن بیمار جدا خودداری کنید.

راه‌های پیشگیری از واریس

کاهش وزن

افراد چاق یا کسانی که اضافه وزن دارند، باید در اولین فرصت نسبت به کم کردن وزن خود اقدام کنند. کم کردن وزن در افرادی که مجبورند برای مدت طولانی بایستند ضروری است و باعث جلوگیری از بروز بسیاری از بیماری‌ها می‌شود.

ورزش کردن

ورزش کردن باعث گردش بهتر خون در بدن می‌شود؛ در نتیجه ورزش و بهبود جریان خون از پاها به سمت قلب امکان به وجود آمدن واریس در اشخاص بسیار کم می‌شود.

استفاده از جوراب مخصوص

افرادی که دارای زمینه ژنتیکی واریس هستند و مجبورند که طولانی مدت روی پا بایستند، برای جلوگیری از بروز واریس باید از جوراب واریس استفاده کنند. جوراب واریس به دلیل بافت فشرده‌ای که دارد می‌تواند به گردش خون بهتر در بدن در پاها کمک کند و مانع از به وجود آمدن تورم در پاها شود.

تغییر در سبک زندگی

در حال حاضر درمان قطعی برای واریس وجود ندارد و بیشتر توصیه‌های پزشکان در جهت کنترل و کم کردن عوارض واریس است. اکثر پزشکان متفق‌القول هستند که افراد نباید برای مدت طولانی به صورت مداوم روی پاهای خود بایستند؛ زیرا ایستادن زیاد بر روی پاها فشار مضاعفی به آن‌ها وارد می‌کند که باعث اختلال در گردش می‌شود. در واقع جاذبه زمین و فشار وارده مانع از گردش خون در پا می‌شود و همین امر ایجاد واریس در پاها را قوت می‌بخشد.

معمولا عوارض ناشی از ایستادن‌های طولانی مدت در افرادی که چاق هستند یا اضافه وزن دارند بیشتر خواهد بود. به همین دلیل توصیه می‌شود که این افراد در اسرع وقت و با روش کاملا اصولی نسبت به کاهش وزن اقدام کنند. این کار با رژیم غذایی صحیح و ورزش کردن کاملا عملی خواهد بود.

استراحت دادن پاها

افرادی که به واسطه شغل خود برای مدتی طولانی روی پا هستند و یک واریس خفیف هم دارند باید حداقل یک بار در روز در جایی به حالت خوابیده قرار بگیرند و پاهای خود را به دیوار تکیه بدهند. با انجام این کار خون‌های راکد در پاها به جریان می‌افتد و مانع از ایجاد یا پیشرفت واریس می‌شود.

جراحی

یکی دیگر از کارهایی که پزشکان برای درمان واریس پیشرفته انجام می‌دهند، عمل جراحی است. در این نوع عمل پزشک با تشخیص رگ واریسی در پاها اقدام به برداشتن رگ می‌کند؛ در طول عمل واریس پاها بیمار باید به طور کامل بی‌هوش باشد.

اسکلروتراپی

در مراحل پیشرفته‌تر پزشک با تزریق یک نوع مایع شیمیایی در کف پا برای بستن رگ‌های کوچک در پا اقدام می‌کند. این روش اختلالی در فرایند خونرسانی به اعضای بدن ایجاد نمی‌کند؛ اما می‌تواند باعث بهبود جریان خون در رگ‌های بزرگ‌تر و جلوگیری از پیشرفت واریس شود.

اسکلروتراپی با فوم

این روش یعنی تزریق کردن مایع شیمیایی در کف پا برای بستن رگ‌های بزرگ است؛ این مایع حالتی فوم مانند دارد و می‌تواند جریان خون را بهبود دهد.

لیزر عروق

در این روش پزشک رگ‌های واریس را با اشعه لیزر مسدود می‌کند. گاهی برای مسدود کردن رگ‌ها از امواج رادیویی هم استفاده می‌شود. پیاده کردن هرکدام از روش‌های درمانی بالا باید به تشخیص پزشک انجام شود.

درمان واریس با لیزر

درمان‌های خانگی واریس

راهکارهای خانگی درمان واریس عمدتا باعث جلوگیری از بروز یا پیشرفت بیماری می‌شوند و تاثیر درمانی زیادی ندارند. علاوه بر این اثرگذاری این روش‌ها بسیار طولانی است؛ به همین دلیل توصیه می‌شود که افرادی که به واریس شدید و حاد مبتلا هستند این روش‌ها را امتحان نکنند یا حداقل آن را جایگزین درمان‌های پزشکی نکنند.

سرکه سیب

سرکه سیب مانند یک صافی عمل می‌کند و می‌تواند باعث پاک شدن بدن از سموم بشود. به‌جز مصرف خوراکی می‌توانید سرکه سیب را به وسیله یک پنبه یا دست بر روی رگ‌های واریسی بمالید و سپس به آرامی ماساژ دهید. اگر شب‌ها قبل از خواب و صبح‌ها بعد از بیدار شدن از خواب این کار را انجام بدهید در طولانی مدت از عوارض واریس به دور خواهید بود.

فلفل قرمز

شما می‌توانید یک قاشق چای‌خوری فلفل قرمز را با یک لیوان آب گرم مخلوط و هرروز مصرف کنید. فلفل به دلیل داشتن ویتامین سی باعث گردش بهتر خون در بدن می‌شود که خود کاهش درد و تورم در پاها را به دنبال خواهد داشت. توجه داشته باشید که این روش درمانی به افرادی که مشکل معده دارند توصیه نمی‌شود.

روغن زیتون

اگر روزانه دو بار رگ‌های واریسی خود را با روغن زیتون و روغن ویتامین E که مخلوط کرده‌اید ماساژ بدهید، به رگ‌های واریسی کمک بزرگی کرده‌اید. ماساژ هرروزه پاها با این مخلوط باعث گردش خون بهتر و همچنین کاهش درد در رگ‌ها می‌شود.

سیر

برای درست کردن معجون سیر باید حدود ۱۰ حبه سیر را کاملا له کنید و روی آن‌ها آب بریزید. ۳ یا ۴ پرتغال را آب بگیرید و آب پرتغال را به محلول اولیه اضافه کنید.۳ تا ۴ قاشق روغن زیتون هم اضافه کنید و محلول آماده شده را ۱۲ ساعت کنار بگذارید. قبل از خواب با این محلول پاهای خود را کاملا ماساژ بدهید و سپس آن‌ها را با یک پارچه از جنس کتان یا پنبه ببندید. بهتر است که این کار یک شب تا صبح انجام شود.

جعفری

جعفری یکی از سبزی‌هایی است که برای افراد مبتلا به واریس بسیار توصیه شده است. این سبزی به دلیل داشتن ویتامین C هم جذب آهن را بهتر می‌کند و هم باعث گردش خون بهتر در بدن می‌شود. همچنین جعفری یک آنتی‌اکسیدان بسیار قوی است که می‌تواند در بدن تولید کلاژن بکند تا سلول‌های آسیب‌دیده پوست خود را ترمیم و بازسازی کنند. برای درست کردن معجون جعفری می‌توانید یک دسته جعفری را کاملا بجوشانید و آب به دست آمده را بگذارید تا کاملا خنک شود. بعد از خنک شدن عصاره جعفری، به آن چند قطره آب گل رز اضافه کنید و محلول به دست آمده را در یخچال قرار دهید. هرروز می‌توانید رگ‌های واریسی خود را با معجون جعفری ماساژ بدهید.

برگ انگور

برگ انگور علاوه بر داشتن ویتامین C یک آنتی‌اکسیدان عالی هم هست و به دلیل داشتن فلانوئید می‌تواند سلامت رگ‌های بدن شما را تضمین کند. برای درست کردن معجون برگ انگور مقداری برگ انگور را بجوشانید و عصاره به دست آمده را کاملا سرد کنید. یک سطل را پر از آب گرم کنید و چند قطره از این عصاره را به آن بیفزایید. سپس پاهای خود را درون ظرف قرار دهید.

بعد از گذشت ۵ تا ۷ دقیقه پاهای خود را خارج کرده و به مدت ۱۰ ثانیه در یک ظرف آب سرد قرار دهید. ۳ تا ۴ بار این عمل را تکرار کنید. این کار یک شوک به پاها وارد می‌کند و باعث گردش خون در پاها می‌شود. سپس پاهای خود را خشک کنید و با روغن کرچک کاملا چرب کنید و ماساژ بدهید. بعد از این کار ۱۵ تا ۲۰ دقیقه به پاهای خود استراحت بدهید.

تاریخ انتشار : 1400-09-17
مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالب که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها
نام و نام خانوداگی
متن پیام
  • مهساپناه
    1401-01-17

    سلام و عرض ادب
    دکتر پدر من 60سالشونه .چربی خون داشتن ک خوشبختانه با رژیم غذایی و قرص ازمایش فعلیشون دیگه چربی خون رو ندارن سالها چکاب که انجام میدادن چربیشون بالا بود.فشار خون دارن قرص مصرف میکنن.ب تازگی بخاطر درد قفسه سینه و سرگیجه به متخصص قلب مراجعه کردن اکو سالم بود و تست ورزش تجویز نشد ولی ب خواست پدرم انجام دادن ک دکتر گفتن بیشتر از 50درصد گرفتگی عروق دارن و باید آنژیو گرافی کنن.ایا با تست ورزش میشه درصد گرفتگی رگ تخمین زد؟فعلا رژیم غذایی رو براشون پیش گرفتم. خداروشکر سرگیجشونم از بین رفته شایدبخاطر چربی خون بالا بوده م ار مغز هم مشکل نداشت.ولی cpkوldhخونشون90و 120تا بالاتر از حد نرمال بود .بالا بودن این انزیم میتونه ناشی از اسیب عضله قلب باشه؟
    در حال حاضر اسپرین و قرص فشار مصرف میکنن و رژیم غذایی سالم
    میشه راهنماییم کنید سپاس فراوان

    • دکتر شریفی
      1401-01-17

      سلام و عرض ادب

      بله اين احتمال وجود دارد.
      لطف يك ماه بعد مجددا آزمايش تكرار شود.

  • منیژه
    1401-01-16

    سلام دکتر خسته نباشید
    همسر من که آقایی ۳۱ ساله هستن حدود ۴ ماه پیش برای بار دوم مورد آنژیوگرافی قرارگرفتن دفعه اول که فقط بالون زدن اما اینبار دکتر گفتن رگای قلبت گشاد شده و براشون استنت گذاشتن اما مشکل اینجاست که این استنت اندازه رگ همسرم نبوده و استنت کوچیکتر از اندازه رگش براش گذاشتن
    الان داره مرتب قرصاشو میخوره اما با ۵ دقیقه پیاده روی دست چپشون درد میگیره
    به ی دکتر حاذقتر تو تهران مراجعه کردیم ایشون گفتن باید تست ورزش بدی تا شرایطت کاملا مشخص بشه تست انجام شد اما تو تست نه دردی داشتن نه چیز دیگه ای و دکتر تایید کردن و گفتن خیلی خوبه اما فقط مشکلی که الان دارن همون درد دست چپشون موقع پیاده رویه
    اما رو تردمیل درد ندارن
    قرصایی هم که استفاده میکنن پلاویکس،آسپرین،نیکوراندیل،کارویدال،لوزارتان و آتورواستاتین هستن
    ممنون میشم شما هم نظر یا راه حلتون و درمورد مشکل همسرم بگید
    اون سنش واس این بیماری کمه و من خیلی نگرانشم

    • دکتر شریفی
      1401-01-17

      سلام و عرض ادب

      در سن خيلي پايين مبتلا به بيماري قلبي شدن.
      اگر همكار عزيزمان فرمودند خوب انجام شده كه عاليست.
      حتما ريسك فاكتورها بيماري قلب رو كنترول كنند
      اگر درد هنگام راه رفتن باقي موند ويزيتشون كنم.

+مشاهده بیشتر