علت خارش پوست

خارش پوست | علت، درمان، معرفی کرم و دارو

پزشک : دکتر محمد موسوی متخصص جراحی عمومی دسته بندی : بیماری ها

بطور معمول در ابتدا خارش تنها در برخی از نواحی خاص بدن مثل دست‌ها‌ و پاها احساس می‌شود. اما رفته رفته و در صورت عدم پیگیری و درمان، به تمامی قسمت‌های بدن منتقل شده و به مرور بر شدت آن هم افزوده خواهد شد. حتی زمانی که پوست را خارش یا مالش می‌دهید هم امکان بدتر شدن شرایط آن وجود دارد. از طرفی خارش به هیچ عنوان راه درمان نبوده و نمی‌تواند تغییری را در آن حس آزاردهنده به وجود آورد. معمولا هم با علائمی مانند قرمزی، برجستگی پوست، لکه‌های پوستی یا تاول، خشکی و ترک خوردگی پوست و زبر و چرب شدن نمایان می‌شود.

اگر به دنبال راهی برای درمان خارش پوست خود هستید؛ در ابتدا کشف کنید علت بروز آن چیست. معمولا در این مرحله مراجعه به پزشک متخصص و در میان گذاشتن مشکل سریع‌ترین راه درمان است. اما با این حال در این مطلب از وبلاگ پارسا شما را با علت‌های بروز این مشکل و راه‌های درمان آشنا کنیم. پس با ما همراه شوید.

علل بروز خارش پوست چیست؟

همه ما وقتی که در حال خاراندن پوست خود هستیم می‌پرسیم؛ «چرا دستم میخاره؟» یا «چی شده که همش بدنم رو خارش میدم؟» خب مسلما یافتن پاسخ این پرسش‌ها، شما را در مسیر درست درمان قرار می‌دهد. بیایید برخی از این دلایل را بشناسید.

خشکی پوست

خشکی پوست شایع‌ترین دلیلی‌ست که خارش پوست را پدید می‌اورد. معمولا هم در فصل پاییز و زمستان به واسطه خشک بودن آب و هوای برخی مناطق رخ می‌دهد. البته افزایش سن هم می‌تواند خشکی پوست را به دنبال داشته باشد. برای رهایی از خاراندن پوست و آن حس آزاردهنده باید موارد زیر را رعایت کنید:

  • بعد از حمام حتما از مرطوب کننده استفاده نمائید.
  • با مصرف زیاد مایعات، کم آبی بدن را جبران کنید.
  • مدت زمان حمام خود را کاهش دهید و از آب خیلی گرم استفاده نکنید.
  • برای شستشوی بدن سراغ صابون‌های ملایم بروید.

رعایت این موارد کمک می‌کند تا از شر خارش‌ خلاص شده و به زندگی عادی خود برگردید.

درمان خارش بدن

مصرف برخی داروها

در این مسئله هیچ شکی نیست که مصرف برخی داروها با عوارض جانبی همراه است. یکی از شایع‌ترینِ این عوارض خارش پوستی‌ست. حتی گاهی دیده شده که افراد بدون ایجاد کهیر و راش هم دچار خارش می‌شوند. اگر در چنین وضعیتی قرار گرفته‌اید حتما درخصوص مصرف آن داروی خاص با پزشک خود مشورت نمائید. بطور معمول داروهای زیر می‌تواند منجر به خارش شده یا آنها را تشدید کند :

  • داروهای ادرار آور،
  • داروهایی که جهت درمان آریتمی قلبی مصرف می‌شود.
  • استروژن ها،
  • اپیوئیدها،
  • داروهایی که جهت کنترل فشار خود استفاده می شوند.
  • آلوپورینول که دارویی جهت درمان نقرس است.
  • سیمواستاتین داروی درمان چربی خون.

شاید استفاده از این داروها برای شما ضروری باشد، اما این مسئله اصلا دلیل قانع کننده‌ای نیست که خارش شدید پوست را تحمل کنید. با مراجعه به پزشک و صحبت با او، مسلما می‌تواند داروهای جایگزین مناسب و بدون عوارضی را برای شما تجویز کند.

خارش دست ها

دانه‌های پوستی

دانه‌های پوستی انواع مختلفی دارد و برخی از آنها می‌تواند منجر به بروز خارش شود. اگر این خارش با راش‌های پوستی همراه شود، باید علت آن را به مشکلات پوستی که برخی از آنها را در این بخش معرفی خواهیم کرد، ربط بدهید.

  • بروز عفونت‌های قارچی و باکتریایی،
  • ساس که اغلب به دنبال گزش عنکبوت و پشه به وجود می آید و تشخیص آن هم بسیار مشکل است.
  • اگزما و درماتیت اتوپیک که التهاب و واکنش‌های پوستی را به دنبال دارند.
  • درماتیت تماسی که از طریق تماس با یک ماده خارجی به وجود می آید.
  • پسوزیاریس که نوعی بیماری خودایمنی بوده که سلول‌های پوستی زیادی را تولید کرده و به صورت لکه‌های ملتهب بر روی پوست و خارش همراه می‌شود.
  • بارداری هم عامل خارش پوستی‌ است. تقریبا 10درصد خانم‌ها در دوران بارداری از خارش رنج می‌برند و راش‌هایی را بر روی پوست خود می‌بینند. هر چند که این راش‌ها بی ضرر است.

دانه‌های پوستی

برخی بیماری های سیستم عصبی

خارش پوست علاوه بر مواردی که در قسمت بالا گفته شد می‌تواند دلایل دیگری همچون بیماری های سیستم عصبی هم داشته باشد. بیماری‌هایی که در این بخش معرفی می‌کنیم عامل بروز خارش های شدید پوستی هستید:

  • سکته،
  • زونا،
  • تومورهای مغزی،
  • آسیب به عصب ها.

این مسئله را به خاطر بسپارید که جهت بررسی علائم، تشخیص و درمان علت خارش پوست باید به پزشکی متخصص و باتجربه مراجعه نمائید.

خارش پشت گردن

دلیل خارش بدن در شب

گاهی متوجه شده‌اید که تنها در شب خارش پوست به سراغتان می‌آید؟ فکر می‌کنید دلیل این عارضه چیست؟ بیایید در ادامه کمی از این مسئله بگوییم.

همه ما می‌خواهیم که شب در آسودگی بخوابیم و یک خواب راحت و عمیق را تجربه کنیم. اما برخی موارد خارش‌های گاه و بی گاه مانع این مسئله شده و خواب را از چشمان ما می‌گیرد. دلایل زیادی می‌تواند عامل خارش‌های شبانه باشد. مثل:

  • اختلالات تیروئید،
  • واکنش‌های آلرژیک،
  • موجود حشراتی که در رخت خواب‌ها زندگی می‌کنند.
  • بیماری‌های کلیه و کبدی،
  • افسردگی.

در بیشتر مواقع خارش‌های شبانه به سبک زندگی و مشکلات دارویی و جسمی مرتبط هستند. البته می‌توان گاها آنها را طبیعی هم قلمداد کرد زیرا دمای بدن بالا رفته و این گرم شدن حس خاراندن را در شما القا می کند. از همین‌رو متخصصان خاراندن را یک امر طبیعی در طول شب می‌دانند.

تمامی این موارد به ما نشان می‌دهد در صورت عدم پیگیری خارش‌ها، پس از مدتی با موارد شدیدتر روبرو شده که حتی خواب را هم از چشمان ما می‌گیرد.

خارش بدن در شب

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

بسیاری بر این عقیده‌اند؛ خارش پوست نمی‌تواند مسئله مهمی باشد و خودشان با درمان‌های خانگی قادر به برطرف کردن آنند. اما مسئله اینجاست، درمان‌های خانگی گاهی منجر به تشدید مشکل شده و کار را برای پزشک جهت استفاده از روش‌های پزشکی سخت می‌کند.

توصیه ما این است که در صورت قرار گرفتن در شرایط زیر در کوتاهترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید:

  • غیرقابل کنترل بودن خارش،
  • ظهور علائم همراه با خارش،
  • نامعلوم بودن علت خارش.

زمانی که هیچ دلیلی برای خارش پوست وجود ندارد، مراجعه به پزشک بیش از پیش اهمیت پیدا می‌کند. زیرا که برخی از دلایل خارش، در عین حال که قابل درمانند، خطرناک هم هستند.

مشاوره با پزشک متخصص

در اولین جلسه معاینه با پزشک، معمولا سوالات مهمی مطرح می‌شود که دانستن پاسخ آنها به استفاده از روش صحیح درمان کمک می‌کند. این سوالات عبارتند از:

  • چه مدت درگیر خارش پوست هستید؟
  • آیا خارش پوست دائمی‌ست یا موقتی؟
  • از مواد تحریک کننده استفاده کرده‌اید یا حتی تماسی کوتاه با آنها داشته‌اید؟
  • آیا به مواد خاصی آلرژی دارید؟
  • کدام قسمت از بدنتان بیشترین شدت خارش را متحمل می‌شود؟
  • چه داروهایی را مصرف می‌کنید؟

با پاسخ دادن به این سوالات، روند درمان آسان‌تر از همیشه به سمت نتایج مطلوب پیش خواهد رفت. البته حالت دیگری هم وجود دارد. اینکه پزشک در مرحله اولیه تشخیص دهد که علت خارش پوست به بررسی دقیق‌تری نیاز دارد و باید تحت چندین آزمایش قرار گیرد. از جمله:

  • آزمایش خون،
  • بررسی کم کار یا پرکار بودن تیروئید،
  • تست پوستی تا میزان حساسیت پوست شناسایی شود.
  • تراشیدن بخشی از پوست جهت نمونه گیری و شناسایی عفونت ها.

به محض شناسایی علت خارش، درمان آغاز می‌شود. درواقع اگر علت این خارش‌های شدیدی که زندگی را برای شما سخت کرده، عفونت یا هر بیماری زمینه‌ای دیگر باشد، مراحل درمان و مصرف داروهای مختلف آغاز می‌شود. اما در صورت سطحی بودن خارش، بهره گیری از کرم‌های ضد خارش بهترین گزینه هستند.

معاینه پزشک

انواع کرم های ضد خارش پوست

یکی از روش‌های درمان خارش پوست، استفاده از کرم های ضد خارش است. در این بخش برخی از بهترین این کرم ها را به شما معرفی می‌کنیم.

کرم ضد خارش پوست PRU84 Cream

اگر پای حرف افراد دیالیزی بنشینید اکثرشان اذعان دارند خارش‌های مکرر پوست آرامش و آسایش را از آنها گرفته است. اما جای خوشبختی دارد که ما امروزه در دنیای پیشرفته‌ای زندگی می‌کنیم و این بیماران به راحتی می‌توانند از شر این مشکل خلاص شوند. کرم ضد خارش PRU84 Cream با فرمولاسیون عالی و میزان آبرسانی بالا، انواع اسیدهای چرب گیاهی را به پوست می‌رسانند و لطافت را به آن برمی‌گردانند. ترکیبات به کار رفته در این کرم ضد حساسیت و ضد خارش بوده و دقیقا همان حس شادابی و سرزندگی پوست که در اثر خارش‌های مداوم از بین رفته است را زنده می‌کند.

کرم ضد خارش پوست PRU84 Cream

لوسیون بدن دکتر ژیلا

لوسیون بدن دکتر ژیلا از آن دست محصولاتی‌ست که به حفظ رطوبت بافت پوست کمک می‌کند. این لوسیون تمامی مواد موثره مانند روغن آوکادو، روغن جوانه گندم، روغن زیتون و ویتامین ث را در خود جای داده است و نه تنها لطافتی فراموش نشدنی را به پوست می‌بخشد، بلکه از بروز مشکلات پوستی و خارش‌های شدیدی که شما درگیر کرده نیز خلاص می‌کند. در این میان خالی از لطف نیست که به رایحه دلنشین این کرم نیز اشاره کنیم.

لوسیون بدن دکتر ژیلا

کرم Ato Control Eucerin

اغلب افراد دارای پوست‌ خشک، در طول فصول مختلف و در برهه‌های متفاوت از اگزما، خارش و سوزش رنج می‌برند و به دنبال راهی برای درمان آن هستند. زمانی که این حالات به شدیدترین حالت خود برسد بسیار تحریک پذیر بوده و با هر اتفاقی پوسته پوسته شده و به خارش می افتد. اینجاست که استفاده از کرم‌های ضد التهابی و درمانی بهترین گزینه شناخته می‌شوند. البته هر فرد با توجه به فازی که در آن قرار دارد باید کرمی مخصوص را آن هم با تجویز پزشک متخصص استفاده کند. هیچ‌گاه خودسرانه برای درمان خارش‌های بدن اقدام نکنید که گاها نتیجه عکس را به دنبال دارد.

کرم Ato Control فرمولاسیونی کاملا تسکین دهنده دارد و خارش‌های آزاردهنده و غیرقابل کنترل را مهار می‌کند. از طرفی میل شما به خارش را خنثی کرده تا هیچ‌گونه آسیبی اعم خراشیدن را به وجود نیاورید. بسیاری این کرم را بازگشت آرامش به پوست و بدن می‌دانند و تمامی افراد در هر بازه سنی می‌توانند به بیش از 3 ماه استفاده مداوم از آن داشته باشند تا به نتیجه مطلوب برسند.

کرم Ato Control Eucerin

کرم ضد حساسیت Avene

تقریبا همه افراد برند اَوِن را با کیفیت فوق العاده محصولاتش می‌شناسند. این برند بطور اختصاصی برای افراد با پوست حساس و مستعد آلرژی فعالیت می‌کند و تمام تمرکز خود را برای درمان مشکلات پوستی آنها معطوف کرده است. از همین رو یکی از اولین انتخاب‌های پزشکان متخصص برای درمان مشکلات پوستی خصوصا خارش‌های شدید و غیرقابل کنترل است.

کرم لیپید ضد حساسیت اَوِن هم از آن دست محصولاتی‌ است که به درمان حساسیت ها و اگزماهای پوستی کمک فراوانی می‌کند. برای استفاده از آن کافی‌ است کرم را بر روی ناحیه‌ای که دچار خارش شده بزنید و منتظر بمانید تا کرم جذب پوست شود. تکرار این کار بعد از گذشت چند روز تمامی حساسیت ها را پاک می‌کند.

کرم ضد حساسیت Avene

کرم مرطوب کننده Aveeno

کرم مرطوب کننده و درمان کننده حساسیت و اگزما برند آوینو بر این اساس ساخته شده تا پوست‌های خشک و آسیب پذیر را به آرامش و آسایش برساند. از همین جمله کوتاه می‌توان فهمید که این محصول توانایی تامین رطوبت مورد نیاز پوست را دارد تا از بروز مشکلاتی نظیر اگزما، خارش و حساسیت های پوستی جلوگیری کند.

از طرفی این کرم خاصیت درمان انواع حساسیت‌ها را نیز دارد. برای استفاده از آن باید پوستتان را کامل بشویید تا تمیز شود، سپس مقداری از آن را بر روی بخش مستعد آلرژی بمالید و منتظر جذب شدنش بمانید. انجام مداوم این کار در نهایت شما را به هدفتان می‌رساند.

کرم مرطوب کننده Aveeno

با وجود تمامی مواردی که گفته شد؛ می‌دانید کرم‌های ضد حساسیت بسیار زیادی در بازار وجود دارد که می‌توان به سراغ استفاده از آنها رفت. اما مسئله اینجاست که هیچ‌گاه نباید خودسرانه از کرم یا دارویی خاص استفاده نمود! ریشه یابی موضوعی‌ست که متاسفانه بسیاری به راحتی از آن عبور می‌کنند. حتی با اینکه بارها از یک کرم استفاده کرده‌اند و باز هم پس از مدتی خارش پوست به سراغشان می‌آید هم حاضر به مراجعه به پزشک متخصص و کاربلد نیستند! این در صورتی‌ است که مشورت و مراجعه به پزشک و همچنین ریشه یابی و یافتن علت بروز خارش شما را برای همیشه از شر آن خلاص می‌کند و یک زندگی توام با آرامش و آسایش را به شما هدیه می‌دهد.

درمان با روش‌های خانگی

بطور معمول تقریبا تمامی افراد در صورت مواجهه با یک مشکل به سراغ درمان های خانگی می‌روند. روش‌های زیر هم شایع‌ترین روش‌هایی‌ست که جهت پیشگیری از خارش مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • بهره گیری از یک مرطوب کننده که رطوبت پوست را حفظ کند.
  • جلوگیری از خاراندن محل خارش که اغلب تشدید آن را به دنبال دارد.
  • عدم استفاده از صابون یا هر مواد شوینده دیگر که حاوی ترکیبات شیمیایی است.
  • دوش آب سرد،
  • استفاده از کرم های ضد خارش بدون نسخه که اغلب گره گشا نیستند.
  • مصرف آنتی هیستامین.

شاید بسیاری از خارش‌ها با استفاده از روش‌های بالا قابل درمان باشند. اما در هر صورت لازم است تا با مراجعه به پزشک، عامل اصلی این عارضه کشف و درمان موثری برای ان در نظر گرفته شود.

تاریخ انتشار : 1401-07-15
سوالات متداول
  • خارش بدن چه زمانی خطرناک است؟

    تا زمانی که خارش بدن هیچ مشکلی را به وجود نیاورده باشد، می‌توان به آن خارش عادی و نرمال گفت. اما گاهی این خارش‌ها می‌توانند حاکی از وجود بیماری‌هایی در بدن مثلا کبد چرب باشند که باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

  • خارش پوست نشانه‌ای از سرطان پوست است؟

    در اکثر موارد سلول‌های سرطان پوست بدون هیچ علامت و عارضه‌ای در بدن زندگی می‌کنند. اما زمانی که لکه‌های برجسته و قرمزرنگی را بر روی پوست مشاهده کردید که خارش‌های شدیدی را به دنبال دارد، حتما به پزشک مراجعه کنید.

  • چه غذاهایی با خارش پوست همراهند؟

    همواره تاکید می‌شود که پیروی از یک رژیم غذایی سالم شما را از بسیاری بیماری‌ها حتی اگزما و خارش‌های شدید و حتی ملایم نیز در امان نگه می‌دارد. از جمله شایع‌ترین مواد غذایی که با آلرژی همراهند عبارتند از: تخم مرغ، آجیل، ماهی، سویا، گندم، شیر گاو.

  • آیا خارش پوست در دوران بارداری عادی‌ست؟

    خارش پوست آن هم در دوران بارداری را باید عادی‌ترین اتفاق این دوره بدانید. زیرا پوست دچار کشش و سایش شده و این مسئله خصوصا در ماه‌های اول بارداری بیش از پیش احساس می‌شود. تغییرات هورمونی هم جزء عواملی هستند که به خشک شدن پوست و خارش‌ بدن منجر می شود.

مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالب که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها
نام و نام خانوداگی
متن پیام
  • فرزانه مهرابی
    1401-08-10

    درموردویروسها که باعث کهیر می‌شود صحبت نشد

+مشاهده بیشتر