
در روزهایی که ویروس کرونا سراسر جهان را درگیر کرده و افراد بسیاری را به کام مرگ کشانده است، هنوز بسیاری از افراد نمیدانند که این ویروس دقیقا چیست و چگونه میتواند تا این حد خطرناک باشد. اواخر سال 2020 بود که زمزمههای پیدا شدن اولین مبتلایان در چین به گوش رسید و بعد از آن کمکم سراسر جهان با این ویروس ناشناخته درگیر شدند.
با گذشت نزدیک به 2 سال از زمان شیوع COVID-19 هنوز اطلاعات کامل و دقیقی در خصوص مشخصات این ویروس و چیستی آن وجود ندارد؛ اما میتوان تا حدودی توضیح داد که ویروس ایجادکننده بیماری چیست و چه تفاوتهایی با ویروسهای آنفولانزا و سرماخوردگی دارد. با ما همراه باشید تا هر چیزی که تا کنون دانشمندان در خصوص این ویروس یافتهاند و میدانند را در اختیار شما بگذاریم.
ویروس کرونا چیست ؟
از زمان شیوع این بیماری همه دانشمندان متفقالقول بر این باور بودند که این ویروس از خانواده کرونا است که قبلا نوع سارس آن در چین و بسیاری از کشورهای دیگر جان بسیاری از افراد را گرفت. مثل هر ویروس دیگری کرونا نیز برای ادامه زندگی نیاز به میزبانی دارد که بتواند مواد معدنی موردنیاز خود را به دست آورد و تکثیر شود. در واقع وارد شدن کرونا به بدن انسان جرقهای برای رشد آن در بدن و در اختیار گرفتن بخش زیادی از سلولهای بدن است.
چیزی که بین ویروسهای مختلف و البته سویههای مختلف از یک بیماری تفاوت ایجاد میکند مولکولهای RNA تشکیلدهنده پوشش خارجی آن است. بر اساس مطالعات COVID-19 دارای پوششی پروتئینی است که میتواند از سایر اجزای آن در برابر عوامل محیطی و داروهای معمولی محافظت کند. اصلیترین راه شیوع این ویروس هوا است و بعد از ورود به سیستم تنفسی افراد شروع به تخریب ساختار دستگاه تنفسی به خصوص ریهها و از بین بردن سلولهای ایمنی میکند.
آیا کرونا کشنده است ؟
زمانی که نگاهی به آمار کشتگان کرونا میاندازیم اینطور به نظر میرسد که این بیماری بسیار خطرناک و کشنده است و میتواند خیلی زود فرد مبتلا را از پا بیندازد؛ اما اگر نگاهی دقیقتر و علمیتر به مسئله بیندازیم متوجه خواهیم شد که کرونا ویروس آنقدرها هم که فکر میکردیم خطرناک و کشنده نبوده است.
در واقع نتایج تحقیقات نشان داده است که این بیماری در مقایسه با سایر همهگیریهایی که تاریخ بشر با آن درگیر بوده ضعیفتر است و قدرت کشندگی کمتری دارد؛ اما میتواند افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف و مشکلات تنفسی را زودتر از سایر ویروسها دچار مشکل کند. از طرف دیگر قدرت سرایت بسیار بالای آن و زنده ماندن ویروس بر روی سطوح مختلف نکتهای است که دانشمندان را نگران و افراد بسیاری را با آن درگیر کرده است.
علائم ابتلا به کرونا چیست ؟
بسیاری از افرادی که با این بیماری درگیر میشوند از 2 تا 14 روز هیچ علامتی از خود نشان نمیدهند و به همین دلیل هم هست که تشخیص کرونا و جلوگیری از انتقال آن کار دشواری است. حتی در مواردی دیده شده است که فرد بدون هیچ علائمی به بیمارستان مراجعه کرده و ظرف چند روز حال او به شدت وخیم شده است. در هر حال باید بدانید که اگر با فرد بیمار تماس داشتهاید یا به هر دلیل دیگری احساس میکنید که بیمار شدهاید برای دو هفته خود را قرنطینه کنید تا مطمئن شوید که ویروس وارد بدن شما نشده است.
شناخت علائم کرونا میتواند به تشخیص به موقع این بیماری و جلوگیری از پیشروی آن کمک کند؛ شما میتوانید نکات دقیقتر و کاملتر در خصوص این علائم را در مقاله علائم کرونا که در همین سایت منتشر شده است بخوانید. البته در لیست زیر هم خلاصهای از مهمترین علائم ابتلا به کووید 19 را برای شما آوردهایم.
- تب،
- سرفههای بسیار خشک،
- بدن درد،
- گلو درد،
- خستگی و بیحالی،
- گرفتگی گلو و بینی،
- تنگی نفس یا احساس سنگینی و درد در قفسه سینه،
- کاهش اشتها.
راههای انتقال کووید 19 کدماند ؟
همانطور که گفتیم یکی از شاخصههای اصلی کووید-۱۹ توانایی انتقال بسیار بالا است و به همین دلیل لازم است که افراد در زمان قرار گرفتن در محیطهای شلوغ بیشتر مراقب باشند. توجه داشته باشید که کرونا ویروسی سنگین است و نمیتواند تا فاصله زیاد در هوا بماند، به همین دلیل حفظ فاصله مناسب از فرد مبتلا یا مشکوک یکی از بهترین راههای جلوگیری از ابتلا به ویروس است. به طور کلی کرونا از طریق راههای زیر به سایر افراد منتقل میشود.
- سرفه و عطسه،
- تماس با سطوح آلوده،
- عدم شست و شوی مناسب دستها و خوردن و آشامیدن با دستهای آلوده،
- تماس دستهای آلوده با چشمها،
- قرار گرفتن فرد سالم در فاصله بسیار کم از فرد بیمار بدون استفاده از ماسک.
چگونه میتوان از ابتلا به ویروس کرونا پیشگیری کرد ؟
قبل از اینکه به فکر درمان بیماری کرونا بیفتید بهتر است راه سادهتر پیشگیری را در پیش بگیرید تا هرگز به این بیماری مبتلا نشوید. توجه داشته باشید که با رعایت نکاتی که در این بخش مطرح میکنیم در صورت ابتلا به بیماری هم شدت آن بسیار کمتر خواهد بود و احتمال درگیر شدن ریهها و بستری شدن در بیمارستان کاهش خواهد یافت.
- بلافاصله بعد از ورود به خانه دستهای خود را برای مدت 20 ثانیه بشویید تا ویروسهایی که در اثر تماس با سطوح آلوده روی دستها قرار دارند وارد بدن نشوند.
- حتما از ماسک استفاده کنید؛ به خصوص اگر بیمار هستید. با این کار میتوانید جلوی انتشار ترشحات تنفسی در اثر سرفه، عطسه یا صحبت کردن را بگیرید.
- در صورتی که یکی از اعضای خانواده یا دوستان و همکاران شما مشکوک به ابتلا به کرونا است فاصله حداقل 1.5 متری را با او رعایت کنید و حتیالامکان او را در اتاقی جداگانه بگذارید.
- سطوحی که افراد زیادی با آن در تماس هستند مانند دکمههای آسانسور، میلههای مترو و اتوبوس، کیبورد کامپیوتر و… را به صورت مداوم با استفاده از الکل ضدعفونی کنید.
- تا زمانی که دستانتان را نشستهاید به صورت و چشمان خود دست نزنید.
- حتیالامکان از حضور در مناطق شلوغ سربسته مانند اتوبوس، مترو، تاکسی، میهمانیها و دور همیهای خانوادگی و… خودداری کنید.
- تا زمانی که بیماری به طور کامل ریشهکن نشده است از دست دادن، روبوسی کردن و در آغوش گرفتن افراد خودداری کنید.
در صورت ابتلا به بیماری کرونا چه کنیم ؟
اگر متوجه شدید که مجموعهای از علائم ویروس کرونا را دارید بهتر است به حرفهایی مثل یک سرماخوردگی ساده است یا من که همیشه رعایت میکردم و ممکن نیست به کرونا مبتلا شوم خود را گول نزنید و هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید. در بیمارستانهای مخصوص کرونا از شما تست اکسیژن خون و ضربان قلب میگیرند. در صورتی که سطح اکسیژن خون از حد خاصی پایینتر باشد یا علائم واضحی مانند تب، سرفه و گلودرد داشته باشید پزشک شما را برای آزمایشات بیشتر نگه میدارد.
گاهی ممکن است از تست PCR برای تشخیص کرونا استفاده شود؛ اما با توجه به اینکه جواب این تست خیلی زود آماده نمیشود در موارد مشکوکتر پزشکان از سی تی اسکن ریه برای تشخیص استفاده میکنند. اگر بخشهایی از ریه شما درگیر کرونا شده باشد در عکس سی تی اسکن به رنگ سفید نشان داده میشوند و این یعنی باید هرچه سریعتر برای درمان اقدام کرد.
در مواردی ممکن است پزشک بیمار را در بیمارستان بستری کند یا او را برای قرنطینه خانگی به خانه بفرستد؛ معمولا افرادی که درگیری ریه پیدا کردهاند برای معاینات دقیقتر در بیمارستان نگه داشته میشوند؛ اما ممکن است به هر دلیلی همچون شلوغ بودن بیمارستان یا افزایش خطر بدتر شدن بیماری در صورت بستری شدن پزشک استراحت در منزل و مراجعه هرروزه برای بررسی شرایط بیماری را تجویز کند.
برای تشخیص ابتلا به کرونا از چه تستهایی استفاده میشود ؟
یکی از بهترین روشها برای تشخیص کووید 19 استفاده از تستها است؛ نتایج این آزمایشها معمولا بسیار دقیق هستند و میتوانند در همان مراحل اولیه به تشخیص بیماری کمک کنند. به طور کلی دو تست PCR و آنتی بادی برای تشخیص این بیماری وجود دارد که در ادامه درباره آنها توضیح میدهیم.
-
تست PCR یا تشخیص عفونی
تست PCR همان تست اولیه است که برای تشخیص وجود ویروس در بدن و شروع قرنطینه خانگی بیماران استفاده میشود. این تست خود دارای دو روش است که در یکی مواد ژنتیکی ویروس مورد بررسی قرار میگیرد و در دیگری پوششهای پروتئینی روی ویروس. در این روش از مخاط بینی یا حلق و در مواردی بزاق دهان برای تشخیص ویروس استفاده میشود.
نتیجه تست PCR (بررسی ژنتیک ویروس) ممکن است چند روز یا چند هفته بعد بیاید اما تست آنتی ژن (بررسی پوششهای پروتئینی) ظرف یک ساعت وجود بیماری را مشخص خواهد کرد.
نکته مهم اینکه نتیجه تست PCR هم در خصوص نتایج مثبت و هم منفی کاملا قابل اطمینان است و نیازی به تکرار آن نیست؛ اما افرادی که نتیجه تست آنتی ژن برای آنها منفی شده است بهتر است چند روز دیگر مجددا برای آزمایش مراجعه کنند.
-
تست آنتی بادی
در تست آنتی بادی پزشکان به دنبال پادتنهایی میگردند که بدن برای مقابله با عامل شناخته نشده ترشح میکند؛ وجود این ترکیبات نشان میدهند که ویروس وارد بدن شده و سیستم ایمنی اکنون در حال مبارزه با آن است. توجه داشته باشید که این تست برای افرادی که واکسن تزریق کردهاند چندان کارآمد نیست؛ زیرا اکنون در بدن آنها پادتن و آنتی بادی وجود دارد. نکته دیگر اینکه نتیجه این آزمایش لزوما نشاندهنده وجود ویروس در بدن شخص نیست؛ چرا که آنتی بادیهای ترشح شده برای مقابله با بیماری تا چند هفته در بدن باقی میمانند و ممکن است ویروس اکنون از بین رفته باشد.
تست آنتی بادی با استفاده از گرفتن خون از رگ یا سوزن زدن در انگشت بیمار انجام میشود و 1 تا 3 روز بعد جواب آن آماده خواهد شد. در مواردی که نکات مشکوکی در نتیجه آزمایش وجود دارد پزشک دستور تکرار آزمایش را میدهد و البته اگر قبلا به ویروس کرونا مبتلا شده باشید و آنتی بادی آن اکنون در بدنتان وجود داشته باشد نیز میتوان از نتیجه آزمایش متوجه شد.
واکسن چگونه میتواند از بدن ما در برابر ویروس محافظت کند ؟
بدن ما اغلب برای از بین بردن عوامل ویروسی مهاجم از پادتنها یا آنتی بادیها استفاده میکند؛ در واقع گلبولهای سفید به محض شناسایی عامل ناشناس در بدن اقدام به تولید پادتن ضد آن میکنند و به بدنه ویروس میچسبند تا عامل بیماریزا را از بین ببرند. نکته اینجا است که در بعضی بیماریها بدن سرعت کافی برای شناسایی ساختار ویروس و تولید آنتی بادی ضد آن را ندارد و نمیتواند در زمان مناسبی مبارزه با عوامل بیماریزا را آغاز کند. همین موضوع باعث پخش ویروس در بدن و درگیر شدن بخش زیادی از آن با بیماری خواهد شد؛ به همین دلیل لازم است که به طریقی به آن کمک کرد.
واکسن همان راه کمکی است که به بدن در شناسایی عوامل مزاحم و تولید پادتن مناسب برای از بین بردن آنها کمک میکند. واکسنها حاوی بخشهایی از ساختار اصلی ویروسهای منهدم شده هستند که توان ایجاد بیماری ندارند؛ اما گلبولهای سفید آنها را به عنوان عامل خطر میشناسند و پادتن مناسب برای از بین بردن این موجودات را میسازند. در نتیجه زمانی که ویروس اصلی وارد بدن شد سیستم ایمنی برای مبارزه با آن آماده است و میتواند قبل از آن که دیر شود آن را نابود کند.
آیا کودکان نیز به کرونا مبتلا میشوند ؟
در ماههای ابتدایی شیوع بیماری بسیاری از متخصصان در سراسر جهان معتقد بودند که کودکان از این بیماری مصون هستند و به همین دلیل نیازی به استفاده از ماسک هم ندارند؛ اما بعد از جهش یافتن ویروس و پیدا شدن سویههای جدید از بیماری دیگر چنین حرفی درست نیست و پیر و جوان و کودک همواره در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
به همین دلیل توصیه میشود که برای کودکان بالای 2 سال از ماسکهای پارچهای استفاده کنید. کودکان زیر 2 سال نیز به دلیل اینکه ممکن است در اثر تنفس هوای بازدم خود صدمه ببینند باید از محیطهای شلوغ و سربسته یا هر جای دیگری که احتمال ابتلا به بیماری در آن وجود دارد دور نگه داشته شوند.
آیا احتمال انتقال ویروس از طریق هوا وجود دارد ؟
اگر در نزدیکی فرد بیمار قرار داشته باشید بله. باید بدانید که ویروس کرونا نسبتا سنگین است و نمیتواند مسافت زیادی را در هوا طی کند؛ به همین دلیل خیلی زود روس سطوح مختلف قرار میگیرد. تحقیقات نشان داده است که این ویروس توانایی این را دارد که تا فاصله 1.5 متری همراه با سایر ذرات تنفسی حرکت کند و به همین دلیل لازم است که افراد فاصله اجتماعی را رعایت کنند.
آیا واکسن به طور کامل از ما در برابر بیماری محافظت میکند ؟
خیر. با توجه به اینکه هنوز دانشمندان شناخت کافی از ویروس کرونا ندارند و این بیماری همواره در حال جهش یافتن است نمیتوان گفت که واکسن مصونیت 100 درصدی ایجاد میکند. حتی تولیدکنندگان برترین واکسنهای دنیا نیز ادعای محافظت کامل در برابر بیماری نمیکنند. واکسن تنها میتواند سیستم ایمنی بدن شما را در برابر ویروس آماده کند تا زودتر برای مبارزه با آن وارد عمل شود؛ در نتیجه علائم ضعیفتر میشوند و نیاز به مراقبتهای بیمارستانی نیز به طرز قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
احتمال ابتلا به کووید 19 در کدام افراد بیشتر است ؟
به طور کلی سالمندان، افراد مبتلا به مشکلات تنفسی، افراد دارای بیماریهای زمینهای و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری هستند. البته این بدان معنا نیست که افراد سالم هرگز به کرونا مبتلا نمیشوند و نیازی نیست توصیهها را جدی بگیرند. کرونا ویروسی است که خیلی سریع منتقل میشود و خیلی زود بخشهای زیادی از سیستم تنفسی را درگیر خواهد کرد. به همین دلیل لازم است که همه افراد جامعه در هر سن و سالی که هستند همه نکات ایمنی را به دقت رعایت کنند.
چه زمانی ویروس کرونا از بین میرود؟
نمیتوان به این سوال پاسخ درست و دقیقی داد؛ بعضی از بیماریهای ویروسی همچون آنفولانزای 1918 بعد از مدتی به صورت خود به خودی از بین رفتند. بعضی دیگر نیز بعد از واکسیناسیون عمومی در سراسر جهان و بهبود سیستم ایمنی افراد در برابر ویروس ناپدید شدند. هنوز مشخص نیست که ویروس کرونا قرار است از چه طریقی از بین برود؛ اما با انجام واکسیناسیون و ایمن شدن بخش زیادی از جامعه حداقل میتوان با این بیماری زندگی کرد و نگرانی کمتری از بابت مرگ و میر یا ایجاد بیماریهای شدید تنفسی داشت.
من موهام میریزه از چه شامپویی استفاده کنم
سلام و وقت بخیر
باید با مراجعه به پزشک و انجام معاینات و آزمایشات مد نظر ایشان دلیل ریزش مو خودتون رو پیدا کنین و سپس برای درمان اقدام کنید. همچنین هیچ شامپویی از ریزش مو جلوگیری نمی کند.