
دلایل مختلفی وجود دارد که احتمال ریزش مو را افزایش میدهد. مسائل ژنتیکی، هورمونی، بارداری، شیردهی، سبک ناسالم تغذیه و زندگی، استفاده زیاد از شامپوهای حاوی سولفات، استفاده بیش از حد از حالتدهنده مو، کمبود ویتامین و ابتلا به بیماریهایی مانند پسوزیاریس در افزایش ریزش مو نقش کلیدی دارند.
پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که فرد پس از ابتلا با مشکلات پوستی نسبتا شدید درگیر میشود. برخی عوامل بیرونی در بروز و تشدید این بیماری دخالت دارند. سؤالی که پیش میآید این است که آیا استفاده از روشهای مختلف کاشت مو برای رفع مشکل این بیماران امکانپذیر است؟ برای دریافت پاسخ، با ما همراه باشید.
پسوریازیس چیست ؟
پسوریازیس یک بیماری غیرمسری و ژنتیکی است. سیستم ایمنی بدن در این بیماران به اندامها و سایر سلولهای بدن حمله میکند. درصد شیوع این عارضه نسبتا کم است. اغلب افراد پس از ابتلا به این بیماری تا پایان عمر با عوارض جانبی ناشی از آن درگیر هستند.
در این بیماری سیگنالهایی اشتباهی از مغز به پوست منتقل میشود. به همین دلیل سرعت جایگزینی سلولهای جدید بهجای سلولهای مرده بیشتر خواهد شد. در نتیجه افزایش تولید سلولهای جدید بافت پوست بیمار حالت ضخیم و فلس مانند پیدا میکند.
عوامل مختلفی در بروز و تشدید پسوریازیس موثر است. حتی ممکن است بیمار از بدو تولد به این عارضه دچار شود. اصلیترین فاکتورهای تشدیدکننده این عارضه عبارتند از:
- عوامل ژنتیکی،
- استرس،
- تغییرات هورمونی،
- عفونتهای ناشی از جراحی،
- مصرف برخی داروها،
- اضافه وزن بیش از حد،
- مصرف الکل و دخانیات.
مشکلات پوستی ناشی از این بیماری در قسمتهای مختلف بدن گسترش مییابد. سر یکی از قسمتهایی اصلی است که درگیر این بیماری میشود. باور عمومی این است که استفاده از کاشت مو در افراد مبتلا به این بیماری سبب انتشار عفونت در سایر قسمتها و تشدید بیماری میشود. این باور کاملا اشتباه است. در برخی موارد استفاده از تکنیک کاشت مو در کاهش عوارض پسوریازیس نقش مهمی دارد.
علائم اصلی پسوریازیس
هر یک از بیماریهای پوستی با علائم خاصی ظاهر میشوند. شدت این علائم در بیماران مختلف با یکدیگر متفاوت است. بهتر است با مشاهده هر یک از علائم زیر حتماً به پزشک مراجعه کنید:
- پینههای صورتی تا قرمز با ظاهری برآمده،
- خشکی بیشازحد پوست و افزایش احتمال خونریزی از آن،
- فلسی شدن پوست،
- خارش و سوزش شدید در برخی نواحی بدن،
- برآمدگی و افزایش ضخامت ناخنها،
- درد در ناحیه پوست،
- ایجاد تاول بر روی لکهای پوستی.
کاشت مو برای بیماران پسوریازیس
امکان انتقال علائم و عوارض پوستی ناشی از پسوریازیس به قسمتهای مختلف بدن وجود دارد. در برخی شرایط پزشکان برای درمان مشکلات این بیماری کاشت مو را توصیه میکنند. تحقیقات نشان میدهد در اغلب موارد کاشت مو نه تنها سبب تشدید و عود علائم این بیماری نمیشود، بلکه سبب بهبودی آن شده است.
با گذشت زمان نسبتا طولانی از ترمیم مو در این بیماران، تقریبا بهبودی کامل در عوارض آن ایجاد میشود. البته باید بدانید کاشت مو در این بیماران با کاشت مو در افراد عادی تفاوتهای زیادی دارد. تفاوت اصلی آن نیز غالبا به دوران نقاهت مرتبط است.
شرایط فیزیولوژیکی بیماران پسوریازیس سبب افزایش دوره نقاهت میشود. طولانیتر شدن دوره نقاهت به معنی تشدید علائم و عوارض پسوریازیس نیست. بلکه اغلب متخصصین افزایش دوره نقاهت را به معنی بهبودی علائم این بیماری میدانند. توصیه میشود برای کاهش عوارض ناشی از پسوریازیس از روشی برای کاشت مو استفاده شود که به ایجاد زخم برای استخراج و پیوند فولیکولها نیاز نباشد.
نتایج حاصل از کاشت مو
در مراحل اولیه پس از پیوند مو در بیماران پسوریازیس تغییرات مطلوبی در پوست سر آنها مشاهده شد. در بررسیهای دورهای ۶ ماه بعد از پیوند مو هیچ عارضه یا مشکل جدی در ناحیه اطراف محل پیوند پیدا نشد. متخصصین برای اطمینان از تاثیر مثبت پیوند در این بیماران ابتدا از نواحی مختلف سر نمونهبرداری کردند تا مطمئن شوند دلیل اصلی ریزش مو ابتلا به بیماری خود ایمنی پسوریازیس است.
پس از کسب اطمینان از علت اصلی ریزش مو، جراح در جلسات ماهانه مجددا از سر بیمار نمونهبرداری کرد. نتایج شگفتآور بود. در نقاطی که قبلا درگیر عوارض پسوریازیس بودند هیچ خبری از التهابات شدید پوستی وجود نداشت و بهبودی نسبی تا کامل در علائم ایجاد شده بود. نتایج به دست آمده تاثیر کاشت مو در درمان بهبودی علائم این بیماری را اثبات کرد. روند رشد تارهای پیوندی کاملا طبیعی بود. فراموش نکنید برای دستیابی به نتیجه ایدهآل بعد از عمل به یک سال زمان نیاز داریم.
با نمونهبرداری و بررسی ۱۲ ماهه بیماران مبتلا به پسوریازیس پس از کاشت مو، هیچ نشانهای از بروز التهاب و عفونت مشاهده نشد. تکرار آزمایشات نیز دلیلی برای تایید پوستهپوسته شدن سر بعد از کاشت مو پیدا نکرد. رشد موهای پیوندی کاملا طبیعی بوده و روند بهبودی نیز بهخوبی انجام شده بود.
مناسبترین روش کاشت برای بیماران پسوریازیس
در بیماران مبتلا به پسوریازیس نیز فولیکولهای مو بعد از استخراج از بانک در محل پیوند کاشته میشود. برای این بیماران کاشت مو به دو روش امکانپذیر است.
یکی از روشهای مناسب کاشت مو در این بیماران کاشت مو به روش FUT است. در این روش از طریق ایجاد برش در پشت سر بیمار مرحله برداشت فولیکولها انجام میشود. پس از آمادهسازی، امکان انتقال گرافتها به ناحیه پیوند وجود دارد. ضرورتی برای برش ضخیم در بانک مو وجود ندارد.
روش دیگر پیوند موی مناسب در بیماران پسوریازیس کاشت مو به روش FUE است که برداشت فولیکولهای پیوندی در آن بهصورت نقطهای انجام میشود. هیچ زخم، برش و بخیهای در این روش وجود ندارد. جالب است بدانید نتایج حاصل از این دو روش کاملا یکسان است و موها حالت طبیعی دارند.
تفاوت این دو روش در محل و شیوه استخراج گرافتهای پیوندی است. در روش FUT برای برداشت تارهای مو از ناحیه محدود استفاده میشود. برشی به طول ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر در پشت سر ایجاد شده و سپس بخیه میشود. اما در روش FUE برداشت فولیکولها بهصورت نقطهای و بدون ایجاد برش انجام میشود. در هر دو روش برای کاهش درد در حین استخراج مو استفاده از داروهای بیحسی الزامی است.
درمان پسوریازیس با کاشت مو
پیوند مو در بیماران مبتلا به پسوریازیس روش درمانی جدیدی نیست. فراموش نکنید کاشت مو در این بیماران سبب تشدید زخم و عوارض نخواهد شد. البته دستکاری محل پیوند و برداشت فولیکولها در تشدید زخمها و تاخیر در بهبودی دخالت مستقیم دارد.
اگر خود شما یا یکی از عزیزانتان به پسوریازیس مبتلا هستید، مطمئن باشید کاشت مو سبب تحریک بیماری و تشدید علائم نمیشود. برداشت مو و پیوند آن به نواحی طاس مسیر طبیعی بهبود زخمهای این بیماری را تسهیل میکند. در اغلب بیماران لانهگزینی فولیکولهای پیوندی پس از بهبودی زخمها و اتمام دوره نقاهت آغاز میشود.
در برخی بیماران پسوریازیس برای کاهش بازسازی و تکثیر التهابها از پیوند پوست با استفاده از سلولهای بنیادی کمک گرفته میشود. بهکارگیری این شیوه درمانی برای بیمارانی با زخمهای مزمن و گسترده مناسبتر است.
بازسازی التهابهای ناشی از کاشت مو در بیماران پسوریازیس طی چهار مرحله انجام میشود. این مراحل عبارتند از: هموستازی، التهاب، تکثیر سلولها و بازسازی پوست. محققین معتقدند وجود سلولهای بنیادی در فولیکولهای مو در درمان علائم پسوریازیس مؤثر است.
مزایای کاشت مو در بیماران پسوریازیس
- کمک به درمان عوارض و علائم بیماری،
- بهرهمندی بیماران از موهای طبیعی،
- کمک به بازیابی و افزایش اعتمادبهنفس بیماران،
- عدم نیاز به بیهوشی،
- کاشت مو بدون ایجاد برش و استفاده از بخیه،
- باقی نماندن جای زخم و اسکار در بانک مو و محل پیوند،
- عدم درد و خونریزی در این روش.
ترمیم مو در بیماران پسوریازیس
در این بیماران مانند افراد مبتلا به آلوپسی برای ترمیم موها از روش HRT استفاده میشود. ظاهر مو بعد از این روش کاملا طبیعی خواهد بود. بدن فرد هیچ واکنش آلرژیکی به این روش نشان نمیدهد. در بیمارانی که پزشک اجرای روش کاشت مو را مناسب نمیداند HRT بهترین گزینه است.
در ترمیم مو نیازی به ایجاد برش در بانک، پیوند گرافتها و بخیه وجود ندارد. در نتیجه، هیچ جای زخم و اسکاری باقی نمیماند. در این روش از موهای همرنگ و هم جنس با موهای بیمار برای پروتز استفاده میشود. پس از ترمیم مو فرد با هیچ عارضه یا مشکلی درگیر نخواهد شد.
ترمیم مو شرایط برای برخورداری از موهایی با تراکم بالا را فراهم میکند. ظاهر موهای فرد کاملا طبیعی بوده و دلیل آن استفاده از پروتز شبیهسازی در آمادهسازی موها است. پروتزهای شبیهسازی ظاهری کاملا مشابه با کف سر داشته و از مواد طبیعی تولید شدهاند. سپس موهای طبیعی با حجم، اندازه و رنگ دلخواه متقاضی روی پروتز چسبانده میشود. در انتها نوبت به مرحله نصب پروتز روی سر بیمار میرسد. برای این کار از فیکسکننده بسیار قوی حاوی کراتین استفاده میشود.
هیچ دوره نقاهتی برای این روش وجود ندارد. فرد با محدودیت در انجام فعالیتهای کاری و روزانه مواجه نمیشود. شرایط برای انجام فعالیتهای ورزشی مانند شنا فراهم است. زیرا چسب پروتز بسیار قوی بوده و از سر جدا نمیشود. پس از اتصال پروتزهای پیوندی بیمار با مشکلاتی مانند ریزش مو درگیر نمیشود.
مزایای روش HRT
اگر پزشک استفاده از روش ترمیم مو را برای رفع مشکل شما توصیه کرد، باید بدانید برخورداری از مزایای زیر نتیجه استفاده از پروتزهای مو است:
- از موهایی با تراکم بالا برخوردار خواهید شد.
- موها ظاهری بسیار طبیعی و خوشحالت دارند.
- استفاده از پروتز مو در بیماران پسوریازیس بسیار موفقیتآمیز بوده و احتمال بروز عوارض به حداقل میرسد.
- به بازیابی اعتمادبهنفس بیماران برای حضور در اجتماع کمک میکند.
- هزینه اجرای این روش در مقایسه با سایر روشهای کاشت مو کمتر است.
- فاقد برش، درد، خونریزی و جراحی است. به دلیل عدم استفاده از داروی بیهوشی یا بیحسی فرد با عوارض بعد از عمل درگیر نمیشود.
- برای ترمیم مو نیازمند استخراج فولیکولهای پیوندی از بانک مو نیستیم.
- هیچ محدودیتی برای انجام فعالیتهای ورزشی و کاری وجود ندارد.
هزینه کاشت مو برای بیماران پسوریازیس
محاسبه دقیق هزینه کاشت مو در بیماران مبتلا به پسوریازیس قبل از جلسه مشاوره امکانپذیر نیست. زیرا نیاز بیماران مختلف با یکدیگر فرق دارد. برای آگاهی از هزینه دقیق عمل باید به برخی فاکتورها توجه کنید. این موارد عبارتند از:
- انتخاب روش مناسب برای کاشت مو،
- میزان مهارت و تجربه جراح،
- تعداد جلسات کاشت یا ترمیم،
- هزینه تیم پزشکی،
- هزینه داروهای بعد از عمل،
- تعداد فولیکولهای برداشت شده،
- گستردگی طاسی سر.
کاشت مو برای بیماران پسوریازیس امکانپذیر است؟
برخلاف باور عمومی که کاشت مو را سبب تحریک زخمهای پسوریازیس میدانند، باید بدانید استفاده از روشهای مختلف کاشت مو در درمان علائم بیماری موثر است.
دلیل اصلی تاثیر مثبت کاشت مو در درمان عوارض پسوریازیس چیست؟
وجود سلولهای بنیادی موجود در فولیکولهای پیوندی عامل اصلی رفع عوارض پسوریازیس پس از پیوند مو است.
در صورت تشدید بیماری بهترین روش برای کاشت مو در افراد مبتلا به پسوریازیس چیست؟
در صورت تشدید بیماری امکان برداشت گرافتها از موهای خود فرد وجود ندارد. در چنین حالتی استفاده از روش ترمیم مو یا HRT بهترین گزینه برای رفع طاسی بیماران مبتلا به پسوریازیس محسوب میشود.