پولیپ بینی

پولیپ بینی چیست ؟ | علت، علائم، درمان و هزینه

پزشک : دکتر کامران کیان فوق تخصص جراحی پلاستیک دسته بندی : دانشنامه جراحی بینی

کسانی که به پولیپ بینی مبتلا هستند، دائما احساس فرد سرماخورده‌ای را دارند که راه بینی‌شان گرفته است و به سختی نفس می‌کشند. با این تفاوت که به راحتی این مشکل از بین نمی‌رود و تنها خوردن چندین قرص کافی نیست، مگر در شرایطی که پولیپ بینی بسیار خفیف باشد. برای درمان پولیپ‌های شدید نیاز به درمان‌های تخصصی‌تری مثل جراحی بینی دارید. ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چه عاملی باعث بروز این عارضه می‌شود و یکی از مهم‌ترین نیازهای زندگی هر انسانی را با مشکل مواجه می‌کند؟

در ادامه همراه ما باشید تا علاوه بر بررسی نشانه‌های این عارضه، مروری هم بر راهکارهای درمانی و عوامل تاثیرگذار در به وجود آمدن آن داشته باشیم.

پولیپ بینی چیست ؟

به توده‌های نرم بدون درد پولیپ بینی می‌گویند. پولیپ‌ها غیرسرطانی هستند و عمدتا روی پوشش مجرای بینی یا سینوس‌ها تشکیل می‌شوند. ظاهر این توده‌ها همانند قطره اشک (اصطلاحا انگور مانند می‌گویند) هستند که به سمت پایین آویزان شده‌اند. به طور کلی پولیپپ‌های بینی ناشی از التهاباتی هستند که به صورت مزمن در نواحی داخلی بینی به وجود می‌آید. عارضه‌های دیگری مثل آسم، آلرژی، عفونت‌های مکرر، حساسیت به دارو و یا بعضی از اختلالات ایمنی با پولیپ بینی همراه است که می‌تواند زمینه‌ساز آن‌ها باشد.

در برخی افراد این عارضه به صورت خفیف بروز می‌کند و پولیپ‌ها بسیار کوچک هستند که هیچ‌گونه علائمی را به همراه ندارد. اما در برخی دیگر که این عارضه به شکلی شدید و گروهی بروز پیدا می‌کند، علائم شدیدی را به همراه دارد. از مهم‌ترین علائم پولیپ شدید می‌توانیم به مسدود شدن راه بینی اشاره کنیم که در نهایت منجر به مشکلات تنفسی، از دست دادن حس بویایی و به وجود آمدن عفونت‌های مکرر می‌شود.

 افراد زیر بیشترین مبتلایان به پولیپ بینی را تشکیل می دهند.

کودکان: کودکانی که به بیماری‌هایی مثل سینوزیت مزمن، آسم، زکام و اختلالات تنفسی مبتلا هستند بیشتر در معرض ابتلا به پولیپ بینی قرار دارند.

میانسالان: متاسفانه عارضه پولیپ بینی در افراد بالای 40 سال بسیار شایع است.

بانوان: پولیپ بینی بیشتر زنان را درگیر می‌کند.

پولیپ بینی

علائم پولیپ بینی

پولیپ بینی باعث تحریک و تورم پوشش مجرای بینی و در برخی موارد سینوس‌ها می‌شود که معمولا 12 هفته ادامه دارد. البته در برخی موارد بیش از 12 هفته سینوزیت مزمن طول می‌کشد. همچنین امکان وجود داشتن سینوزیت مزمن بدون مبتلا بودن به پولیپ بینی نیز وجود دارد.

پولیپ‌های بینی فاقد هرگونه احساس و بسیار نرم هستند. به همین دلیل اگر کوچک باشند، ممکن است اصلا متوجه حضور آن‌ها نباشید. توده‌های بزرگتر که ممکن است به شکل گروهی ایجاد شده باشند یا تکی و بزرگ باشند باعث به وجود آمدن مشکلاتی در تنفس می‌شوند.

از مهم‌ترین علائم پولیپ‌‎ شدید بینی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • از دست رفتن حس چشایی،
  • احساس گرفتگی بینی به شکل مداوم،
  • آب‌ریزش بینی،
  • کاهش یا از بین رفتن حس بویایی،
  • احساس درد در ناحیه بینی و اطراف آن،
  • سردرد،
  • احساس درد در دندان‌ها و فک بالایی،
  • به وجود آمدن فشار در قسمت پیشانی و دیگر نواحی صورت،
  • خون دماغ شدن،
  • بی‌نظمی در خواب به دلیل آپنه‌ها،
  • نفس کشیدن از راه دهان و احساس خشکی،
  • خرناس کردن.

لازم است اشاره کنیم که احساس درد در صورت و سر زمانی به وجود می‌آید که عفونت سینوسی وجود داشته باشد.

تشخیص پولیپ بینی

خوشبختانه پولیپ‌های بینی قابل مشاهده هستند. درواقع پزشک می‌تواند با استفاده از وسیله‌هایی مثل نازوسکوپ فضای داخلی بینی را مشاهده کرده و پولیپ‌های تشکیل شده را ببیند. پولیپ‌هایی که در سینوس‌ها به وجود می‌آیند و در منطقه عمیق‌تری از بینی قرار دارند معمولا به راحتی قابل مشاهده نیستند، به همین دلیل پزشکان نیاز به انجام آندوسکوپی برای تشخیص پولیپ بینی دارند.

در این روش تشخیصی یک لوله بسیار نازک و انعطاف‌پذیر که در سر آن نور و دوربین قرار دارد، توسط پزشک متخصص با احتیاط بسیار بالایی وارد بینی می‌شود. در مواردی ممکن است پزشکان توصیه کنند که سی‌تی اسکن یا MRI را برای تشخیص محل دقیق پولیپ‌ها انجام دهید.

پزشکان از روی سی‌تی اسکن به این موضوع پی می‌برند که آیا پولیپ‌ها باعث تغییر فرم استخوان بینی شده است یا خیر. پزشکان می‌توانند با انجام آزمایش آلرژی منبع التهابات دائمی را تعیین کنند. اگر کودکی به پولیب بینی دچار شده باشد، ممکن است پزشک توصیه کند که آزمایشات مربوط به بیماری‌های ژنتیکی مثل فیبروز کیستیک را انجام دهد.

تشخیص پولیپ بینی

علت ایجاد پولیپ بینی

همانطور که قبل‌تر هم اشاره کردیم، پولیپ بینی در بافت ملتهب مخاط بینی به وجود می‌آید. به لایه‌ای که از داخل بینی و سینوس‌ها محافظت می‌کند مخاط می‌گویند. این لایه بسیار مرطوب است و هوایی که تنفس می‌شود را مرطوب می‌کند و بعد به داخل ریه‌ها می‌فرستد.

در زمانی که عفونت وجود دارد یا تحریک‌هایی توسط آلرژی اتفاق افتاده باشد، مخاط بینی متورم و ملتهب می‌شود که باعث ترشح مایعی می‌شود. اگر این تحریک‌ها ادامه داشته باشند و مایع داخل بینی به صورت مرتب ترشح شود، این امکان به وجود می‌آید که پولیپ‌هایی در داخل بینی تشکیل شوند.

متاسفانه احتمال تشکیل پولیپ بینی برای برخی افراد بدون هیچ مشکل قبلی وجود دارد. مشکلاتی را که باعث تشکیل پولیپ بینی می‌شوند را به صورت زیر طبقه‌بندی کرده‌اند :

  • وجود اختلال ژنتیکی مثل فیبروز کیستیک که باعث ایجاد مایعات غلیظ و چسبنده غیرطبیعی می‌شود.
  • بیماری آسم که باعث تورم و باریک شدن راه تنفسی می‌شود.
  • رینیت آلرژیک یا تب یونجه از دیگر عوامل تشکیل پولیپ بینی است.
  • سندرم چرگ اشتراوس که یک بیماری نادر است و بیشتر کودکان را درگیر می‌کند. این بیماری باعث التهاب رگ‌های خونی می‌شود.
  • حساسیت به برخی داروهای غیراستروئیدی مثل ایبوپروفن که احتمال تشکیل پویپ بینی را افزایش می‌دهد.
  • جالب است بدانید که کمبود ویتامین D هم می‌تواند باعث تشکیل پولیپ بینی شود.
  • عفونت‌های مزمن که باعث تحریک سینوس‌ها می‌شود.
  • ممکن است برخی افراد به دلیل مشکلات ژنتیکی به این عارضه مبتلا شوند.

راهکارهای پیشگیری

خوشبختانه راهکارهای متنوعی وجود دارد که با رعایت آن‌ها می‌توانید تا حد قابل توجهی شانس ابتلا به پولیپ بینی را کاهش دهید و بعد از جراحی و درمان پولیپ احتمال عود مجدد را پایین بیاورید. مهم‌ترین راهکارهای پیشگیری عبارتند از:

  • اگر به آسم و آلرژی مبتلا هستید، بهتر است که آن را درمان کنید. کنترل آلرژی و آسم تا حد زیادی احتمال ابتلا به پولیپ بینی را کاهش می دهد و از ابتلای مجدد جلوگیری می‌کند.
  • سعی کنید از نفس کشیدن در مکان‌های آلوده خودداری کنید، تا جایی که امکان دارد باید استفاده از مواد تحریک‌کننده بینی را متوقف کنید. از مهم‌ترین مواد تحریک‌کننده که باید از آن دوری کنید، می‌توان به دود تنباکو، آلرژن‌ها، گرد و غبار و بخارات شیمیایی اشاره کرد.
  • دست‌های خود را مرتب بشویید، این کار از شما در برابر ابتلا به عفونت‌های باکتریایی و ویروسی محافظت می‌کند و احتمال به وجود آمدن التهاب در مجاری تنفسی و سینوس‌ها را به شدت کاهش می‌دهد.
  • استفاده از یک دستگاه بخور که هوای خانه را مرطوب می‌کند می‌تواند تا حد زیادی از بروز التهاب‌‌ جلوگیری کند.
  • بینی خود را مرتبا بشویید. اسپری‌های نمک (سالین) بهترین موادی هستند که می‌توانید بینی خود را با آن شستشو دهید و جریان مخاط بینی را بهبود ببخشید.

شستشوی بینی

درمان پولیپ بینی

راهکارهایی برای درمان دائمی پولیپ بینی وجود دارد که می‌توانید با کمک آن‌ها برای همیشه پولیپ بینی خود را از بین ببرید. از مهم‌ترین راهکارهای درمانی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

 درمان‌ با دارو

داروهای ضد التهاب می‌توانند تا حدی به کاهش اندازه پولیپ و تسکین علائم کمک کنند. استفاده از اسپری‌های استروئیدی تا حدی آبریزش و احساس گرفتگی را با کاهش اندازه پولیپ بینی تسکین می‌دهد. فراموش نکنید که قطع مصرف داروها ممکن است باعث شود که علائم به سرعت عود کنند؛ به همین دلیل لازم است که برای قطع داروها با پزشک خود مشورت کنید.

نمونه‌ای از داروهای استروئیدی که توسط پزشکان تجویز می‌شود به شرح زیر است:

  • بودزوناید (رینوکورت)،
  • مومتازون (ناسونکس)،
  • فلوتیکازون (فلوناز، ورامیست).

در شرایطی که اسپری‌های بینی موثر نباشند، پزش ممکن است استروئید‌های خوراکی یا تزریقی را تجویز کند. داروهای استروئیدی خوراکی به دلیل عوارض زیادی که دارند مثل بالا رفتن فشار خون، احتباس مایعات و افزایش فشار در چشم معمولا به عنوان راه حل دائمی در نظر گرفته نمی‌شوند.

درمان با عمل جراحی

در موقعیتی که داروها تاثیر آنچنانی نداشته باشند، پزشک عمل جراحی را به عنوان آخرین راهکار درمانی پیشنهاد می‌کند. سایز و میزان بزرگی پولیپ‌ها نوع جراحی را تعیین می‌کند. در عمل جراحی تمام پولیپ‌ها از بین می‌روند. برای پولیپ‌هایی که بزرگ‌تر هستند، پزشک از آندوسکوپ‌های نرم و انعطاف‌پذیر که دوربین و چراغ در سر آن قرار دارد، استفاده می‌کنند. پزشک آندوسکوپ را به داخل بینی هدایت می‌کند و بعد از شناسایی پولیپ‌ها آن‌ها را برش می‌دهد و در مرحله بعد خارج می‌کند.

درمان پولیپ بینی با استفاده از روش جراحی ممکن است با عوارضی همراه باشد. از مهم‌ترین عوارض این جراحی می‌توانیم به خونریزی در حین عمل و عفونت اشاره کنیم. خوشبختانه جراحی پولیپ بینی با عوارض زیادی همراه نیست و شما می‌توانید با مراجعه به پزشکی متخصص و باتجربه احتمال بروز هرگونه عارضه را کاهش دهید.

این دو نوع جراحی کاملا به صورت سرپایی انجام می‌شوند و  بعد از جراحی حتما از اسپری‌های شستشوی نمکی برای جلوگیری از تشکیل مجدد پولیپ استفاده کنید.

جراحی پولیپ بینی

هزینه عمل پولیپ بینی چقدر است ؟

در تعیین هزینه عمل بینی عوامل زیادی تاثیرگذار هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • میزان شدت و پیچیدگی جراحی،
  • میزان دستمزد پزشک،
  • هزینه داروها،
  • آزمایشات و عکس‌برداری‌ها،
  • محل انجام عمل جراحی.

برای آگاهی از هزینه‌های جراحی و کسب اطلاعات بیشتر با مشاورین کلینیک زیبایی پارسا در تماس باشید.

تاریخ انتشار : 1401-07-06
سوالات متداول
  • آیا پولیپ بینی عارضه‌ای خطرناک است؟

    پولیپ‌های کوچک هیچگونه خطری ندارند و حتی ممکن است فرد اصلا متوجه حضور آنها نشود، اما پولیپ‌های بزرگ باعث انسداد راه بینی می‌شود و مشکلات تنفسی را به وجود می‌آورد. پولیپ‌ شدید باعث به وجود آمدن سردردهای شدید می‌شود که در صورت بروز این علائم باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

  • آیا می‌توان عمل پولیپ بینی را همراه عمل زیبایی انجام داد؟

    پولیپ‌های خیلی بزرگ ممکن است ظاهر بینی را تحت تاثیر قرار دهد؛ به همین دلیل افراد تمایل دارند که جراحی پولیپ را همزمان با جراحی زیبایی خود انجام دهند. خوشبختانه این امکان وجود دارد که تصحیح فرم بینی همزمان با از بین بردن پولیپ‌ها انجام شود.

مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالب که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها
نام و نام خانوداگی
متن پیام