پسوریازیس ناخن

پسوریازیس ناخن چیست و چگونه آن را درمان کنم ؟

پزشک : دکتر محمد موسوی متخصص جراحی عمومی دسته بندی : بیماری ها

پسوریازیس بیماری مزمن سیستم ایمنی است که باعث می شود بدن سلول های پوستی بسیاری تولید کرده و تولید بیش از حد سلول ها بر روی پوست با تشکیل پوسته های قرمز رنگ، لکه های سفید و نقره ای رنگ یا تاول همراه خواهد بود. پسوریازیس می تواند در هر ناحیه ای از بدن اتفاق بیفتد، از جمله: قفسه سینه، بازوها، پاها و ناخن ها. حدود سی و پنج درصد افراد مبتلا به پسوریازیس، متوجه تغییراتی در ناخن های خود می شوند و علت این که چرا پسوریازیس ناخن در برخی افراد دیده می شود و در برخی دیگر خیر، هنوز به طور قطعی توسط پزشکان مشخص نشده است.

در ادامه به بررسی کامل پسوریازیس ناخن، علائم و اقدامات درمانی خواهیم پرداخت.

پسوریازیس ناخن چیست ؟

پسوریازیس ناخن منجر به بروز تغییراتی در ناخن های دست و پا، از تغییر رنگ‌گرفته تا تغییر فرم بستر ناخن می شود. این علائم‌ می توانند اثرات روانی و فیزیکی را برای فرد به همراه داشته باشند و‌کیفیت زندگی ‌را تحت تاثیر قرار دهند. پسوریازیس ناخن معمولا با فرم های دیگری از بیماری همراه است، چرا که ناخن ها جزئی از پوست هستند و می تواند مشابه یک عفونت قارچی مانند انیکومایکوزیس باشد که با ضخیم شدن ناخن ها همراه است. به علاوه این که، انیکومایکوزیس اغلب همراه با پسوریازیس ناخن اتفاق می افتد و همین مورد می تواند تشخیص را دشوار سازد.

تشخیص صحیح و به موقع این بیماری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، چرا که درمان عفونت قارچی با درمان پسوریازیس ناخن متفاوت است و هر فرد مبتلا به پسوریازیس با تغییرات ناخن، باید از این موضوع مطمئن شود که پزشک اطلاعات کافی در خصوص پسوریازیس دارد یا خیر.

پسوریازیس ناخن

علائم و نشانه های پسوریازیس ناخن

مشاهده تغییرات زیر در ناخن های دست و پا می تواند نشانه ای از ابتلا به پسوریازیس ناخن باشد.

تغییر رنگ ناخن : ممکن است ناخن ها به رنگ سفید، زرد یا قهوه ای در آیند و حتی ممکن است در برخی موارد، نقاط کوچک سفید یا قرمز رنگ زیر ناخن دیده شود.

تغییرات سطحی ناخن : مانند ایجاد برآمدگی یا شیار در ناخن ها یا تشکیل حفره های کوچک در سطح ناخن.

تجمع دبرید : مواد سفید و گچ مانندی زیر ناخن جمع می شوند که می توانند باعث شوند تا ناخن از پوست جدا شود که با درد نیز همراه خواهند بود.

ضخیم شدن ناخن : حدود یک سوم افراد مبتلا به پسوریازیس ناخن، درگیر عفونت های قارچی می شوند که در نهایت با ضخیم شدن ناخن همراه است و هم چنین می توانند باعث شکننده شدن ناخن نیز شوند.

جدا شدن ناخن : ناخن شل می شود یا از بستر ناخن جدا می شود.

بروز برخی از علائم گفته شده می تواند باعث شود حرکت دادن انگشتان دست و پا سخت شود و درد و سفتی در ناخن ها احساس خواهد شد.

پیشگیری از بروز پسوریازیس ناخن

مراقبت از ناخن ها یکی از موثرترین روش ها در درمان و پیشگیری از بروز پسوریازیس ناخن است. رعایت اقدامات زیر نیز موثر خواهد بود :

  • کوتاه نگه داشتن ناخن ها به منظور پیگشیری از بروز آسیب یا بلند شدن ناخن از بستر،
  • خودداری از جویدن یا کندن ناخن،
  • استفاده از دستکش محافظ هنگام بازی های ورزشی، ظرف شستن یا زمانی که دست ها داخل آب هستند.
  • تمیز نگه داشتن ناخن ها‌ به منظور پیشگیری از عفونت،
  • استفاده از کرم مرطوب کننده بر روی ناخن ها، جهت پیشگیری از ترک خوردن و شکننده شدن ناخن ها،
  • خودداری از تمیز کردن ناخن ها با اشیای تیز، جهت پشگیری از جدا شدن ناخن،
  • پوشیدن کفش های مناسب با اندازه پا، به گونه ای که فضای کافی برای انگشت ها وجود داشته باشد.

پسوریازیس ناخن

درمان پسوریازیس ناخن

پسوریازیس ناخن همیشه با درد فیزیکی همراه نیست، اما ممکن است در برخی افراد ظاهر بدی را ایجاد کند و درمان با هدف پیشگیری از تشدید علائم انجام می شود. درمان پسوریازیس پوست برای پسوریازیس ناخن نیز در نظر گرفته می شود، آن هم به این دلیل که ناخن ها روند رشد آهسته ای دارند و زمان می برد تا بهبودی در قسمت هایی از ناخن که جدیدا رشد کرده اند، دیده شود. درمان ها عبارتند از:

درمان دارویی

داروهای موضعی مانند کرم ها که مستقیما بر روی ناخن ها زده می‌شوند. این داروها حاوی کورتیکو استروئید (کورتون) هستند که توصیه می شود روزی یک تا دو مرتبه بر روی ناخن ها زده شوند تا به رفع علائمی از قبیل ضخیم شدن ناخن ها، شیارهای روی ناخن و جدا شدن ناخن از بستر کمک شود. این قبیل داروها هم چنین به کاهش التهاب و آهسته شدن تولید سلول های پوستی اضافه کمک می کنند که در نهایت از میزان ضخیم شدن ناخن ها نیز کاسته خواهد شد.

تازاروتن، رتینوئید موضعی است که از ویتامین A ساخته شده است و به رفع بی رنگ شدن ناخن ها و حفره های ایجاد شده روی ناخن ها کمک می کند.

آنترالین، پماد ضد التهابی است که روند تولید سلول های پوستی را آهسته می کند و استفاده از آن، روزی یک بار می تواند به بهبود علائمی از ضخیم شدن ناخن کمک کند.

مرطوب کننده ها، کمکی به درمان پسوریازیس ناخن نمی کنند، اما در تسکین خارش یا قرمزی موثر هستند و به ترمیم پوست اطراف ناخن ها نیز کمک می کنند.

داروهای سیستمیک یا خوراکی، که بر روی تمام قسمت های بدن تاثیر می‌گذارند، داروهایی از قبیل: متوترکسات، رتینوئید، اپرمیلاست. مدت زمان بهبودی ناخن با مصرف این داروها می تواند کمی طولانی تر باشد، اما به پاکسازی هر دو پوست و ناخن کمک می کنند و برای درمان پسوریازیس خفیف تا شدید مورد استفاده قرار می گیرند.

داروهای ضد قارچ خوراکی نیز به درمان عفونت قارچی ایجاد شده توسط پسوریازیس ناخن کمک می کنند.

تزریق کورتون : ممکن است در برخی موارد، تزریق کورتون به بستر ناخن توسط پزشک تجویز شود که می تواند نتایج مثبتی را به همراه داشته باشد به خصوص اگر همراه با درمان های موضعی باشد. کورتون مستقیما به ناخن یا اطراف ناخن تزریق می شود و از بی حسی برای احساس درد کمتر، استفاده خواهد شد.

پسوریازیس ناخن

فوتوتراپی

در این روش، نواحی از پوست درگیر در معرض اشعه UV یا لیزر قرار می گیرد و نور ساطع شده، روند رشد سلول های پوستی را کند می کند. برای پسوریازیس ناخن از درمانی به نام PUVA استفاده می شود که ترکیبی از داروهای تجویزی، پسورالن و قرار گرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش است و به درمان علائمی مانند جدا شدن ناخن یا بی رنگ شدن ناخن نیز کمک خواهد شد.

لیزر درمانی

لیزر درمانی نیز می تواند در درمان پسوریازیس ناخن موثر باشد، درمان به این صورت است که پرتوی نور به پوست تابیده می شود، رگ های خونی زیر پوست هدف قرار می گیرند و از شدت پسوریازیس ناخن کاسته خواهد شد.

درمان عفونت قارچی

نکته مهمی که باید به آن اشاره کنیم این است که مراقبت های فردی و رعایت بهداشت، از بروز پسوریازیس ناخن پیشگیری نمی کند، بلکه در پیشگیری از بروز عفونت بعد از ابتلا به بیماری موثر هستند. افراد مبتلا به پسوریازیس ناخن باید همواره ناخن های دست و پای خود را تمیز و کوتاه نگه دارند و برای رفع کثیفی های زیر ناخن می توانند از اسپری های آنتی باکتریال استفاده کنند.

با این حال، همان طور که قبلا اشاره کردیم، یک سوم افراد مبتلا به پسوریازیس ناخن درگیر عفونت قارچی می شوند که در چنین شرایطی، داروهایی مانند تربینافین یا ایتراکونازول توسط پزشک تجویز می شوند که می توانند با عوارض جانبی مانند راش پوستی یا آسیب های کبدی همراه باشند. عفونت قارچی، قسمتی از ناخن را تحت تاثیر قرار می دهد که قبلا تشکیل شده، اما پسوریازیس ناخن منجر به بروز مشکلاتی در قسمت های جدید در حال شکل گیری می شود و از آن جایی که داروهای موضعی هرگز بر روی این نواحی ثاتیر نمی گذارند، داروهای خوراکی توسط پزشک تجویز خواهند شد.

تاریخ انتشار : 1400-11-09
سوالات متداول
  • آیا درمان های خانگی برای پسوریازیس ناخن موثر است ؟

    برخی درمان های خانگی و طبیعی مانند سیر و آلوئه ورا می توانند به تسکین علائم پسوریازیس ناخن کمک کنند، اما شواهد کمی در خصوص اثربخشی این داروها در دسترس است. نکته ای که باید اشاره کنیم این است که درمان های خانگی، تاثیری بر روی پسوریازیس ناخن سیستمیک ندارند و حتی می توانند منجر به بروز درد بیشتر یا عوارض جانبی شوند. توصیه می شود در این خصوص حتما با پزشک خود مشورت کنید.

  • چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد ؟

    توصیه می شود در صورت مشاهده عفونت یا تشدید علائم، حتما به پزشک مراجعه شود به خصوص افرادی که در گذشته سابقه ابتلا به یکی از انواع پسوریازیس را داشته اند. علائم این بیماری به مرور بهبود می یابد و گاهی ممکن است یک سال زمان ببرد تا بیماری به طور کامل برطرف شود و یکی از دلایل آن، کند بودن روند رشد صفحه ناخن است. خوش بختانه داروها و اقدامات درمانی موجود، می توانند به درمان موثر پسوریازیس ناخن کمک کنند.

مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالب که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها
نام و نام خانوداگی
متن پیام
  • رها
    1401-08-18

    تنها درمانی که ناخن های منو درمان کرد و هیچ دارو و دکتری نتونست طب سنتی بود،روغن بادام شیرین هر روز روی ناخن بمالید اثر معجزه اساش ببینید

+مشاهده بیشتر