عوارض بلفاروپلاستی

عوارض بلفاروپلاستی چیست ؟

پزشک : دکتر مهیار کیافر فوق تخصص جراحی پلاستیک دسته بندی : دانشنامه بلفاروپلاستی

چشم یکی از زیباترین و البته حساسترین اعضای صورت است. حساسیت و زیبایی چشم ها باعث می شوند تا هر عمل و اقدامی مرتبط با آن و یا حتی در اطراف چشم، استرس فرد را بالا ببرد. اما نمی توان در تمام طول عمر هیچ اقدامی برای چشم ها انجام نداد. چشم ها به مرور زمان و یا حتی در اثر وراثت می تواند دچار افتادگی پلک، چروک، پف و دیگر مشکلات ظاهری و فیزیکی شود. بلفاروپلاستی یا جراحی پلک روشی است که برای درمان این عارضه های ظاهری پلک چشم به کار گرفته می شود.

شاید برای فرد جوانی که این عارضه را تجربه نکرده است، پف پلک یا افتادگی و چین خوردگی آن مسئله مهمی نباشد. اما در بسیاری از مواقع، فارغ از مبحث زیبایی، این عارضه باعث ایجاد اختلال در بینایی می شود. تصور کنید همیشه پلک چشمتان سنگین و افتاده باشد و هرچقدر تلاش کنید، نتوانید چشمانتان را از حدی بیشتر باز کنید. طبیعتا این وضعیت کلافه کننده و آزار دهنده است.

جراحی پلک یا بلفاروپلاستی چیست ؟

جراحی زیبایی پلک یا همان بلفاروپلاستی از پرطرفدارترین جراحی های زیبایی در کشورمان به حساب می آید. بلفاروپلاستی عوارض بسیار اندکی برای بیمار دارد و جزو جراحی های کم خطر است. در این عمل، بافت پلک چشم بازسازی و ترمیم می شود. از اهداف این عمل رفع پف پلک چشم و پتوز (افتادگی) است.

جراح پلاستیک در این عمل ابتدا بر اساس نوع جراحی پلک، برشی در قسمت مورد نظر در پشت پلک ایجاد می کند. در ادامه، پوست پلک برداشته شده و دسترسی به بافت های چربی ساده تر می شود. سپس پوست و کیسه های چربی بخیه زده شده و بلفاروپلاستی خاتمه می یابد.

نتیجه عمل را نمی توان بلافاصله بعد از جراحی مشاهده کرد. اما چند هفته بعد از جراحی می توان به خوبی متوجه تغییرات شد. اکثر افراد افتادگی پلک را برای پلک بالای خود تجربه می کنند. اما برخی دیگر نیز در پلک پایین دچار پف می شوند. در نتیجه جراحی نیز بر اساس محل افتادگی و پف متفاوت خواهد شد.

بلفاروپلاستی برای دو پلک انجام می شود اما شیوه ی هر کدام متفاوت است. در ادامه، با این دو نوع جراحی پلک و عوارض هر یک بیشتر آشنا خواهیم شد.

عوارض جراحی بلفاروپلاستی پلک بالا

بلفاروپلاستی پلک بالا از پلک پایین شایع تر است. چرا که پلک پایین صرفا دچار پف می شود اما پلک بالا دچار چروک بیش از حد، افتادگی و پف می شود. در نتیجه مراجعین بیشتر برای جلوگیری از این شرایط به عمل جراحی پلک روی می آورند.

چروک و افتادگی در پلک بالا به راحتی می تواند مانع بینایی و حتی فرایند طبیعی پلک زدن باشد. پف پلک بالا نیز از باز شدن کامل بافت پلک جلوگیری کرده و اجازه ی باز شدن کامل چشم را نمی دهد. در نتیجه این جراحی حساس تر از جراحی پلک پایین خواهد بود. چون برشی روی پوست شما ایجاد شده و طبیعتا بخشی از بافت پلک برداشته می شود.

در نظر داشته باشید که آثار جراحی پس از گذشت چند ماه از بلفاروپلاستی برطرف می شود و این مورد جزو عوارض جراحی نیست. اما در مجموع آثار و اسکار جراحی، در بلفاروپلاستی پلک بالا به دلیل چین خوردن پلک برای باز کردن چشم، دیده نخواهد شد.

متخصصی که به آن مراجعه می کنید، حین عمل بلفاروپلاستی باید به مسائل مختلفی از جمله قرینه بودن هر دو پلک و رعایت بهداشت توجه کند. در این صورت، عوارض جراحی پلک شما به شدت کاهش خواهد یافت. اما برخی از عوارض نیز موقتی هستند و بعد از گذشت مدتی، محو خواهند شد. شما موظف هستید بلافاصله پس از جراحی، کمپرس سرد را آغاز کنید تا میزان درد و تورم محل جراحی را به حداقل برسانید. دیگر عوارض جراحی پلک به مرور زمان برطرف خواهند شد.

مهمترین عوارض بلفاروپلاستی پلک بالا عبارتند از :

  • سوزش موقتی پلک،
  • تاری دید یا وجود دوبینی موقتی،
  • احساس اذیت و سوزش بیش از حد در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید،
  • احساس خشکی و جمع شدگی پوست پلک،
  • خارش چشم و اطراف آن،
  • باز ماندن چشم هنگام خواب،
  • کبودی و تورم (این مورد از رایج ترین عوارض بلفاروپلاستی است و زودتر از دیگر عوارض برطرف خواهد شد).
  • آسیب عضلانی،
  • آسیب پزشکی،
  • عفونت.

سه مورد آخر ناشی از اشتباه پزشک متخصص است و اهمیت حساسیت این جراحی را می رساند.

عوارض جراحی پلک بالا

عوارض جراحی بلفاروپلاستی پلک پایین

تنها روش مطمئن برای رفع پف پلک پایین و عوارض ناشی از آن، جراحی بلفاروپلاستی است. به جرات می توانیم بگوییم که روش های دیگری که تاییدیه علمی ندارند، هرگز نمی توانند جای این روش درمانی را بگیرند. روش های مثل مزوتراپی، کربوکسی تراپی، پلاسماجت پلک و… تاثیر قابل توجهی مانند بلفاروپلاستی نخواهند داشت. همچنین به دلیل تکرار مکرر این روش ها در نهایت هزینه بالاتری نیز نسبت به جراحی پلک خواهند داشت.

عمده نگرانی بیماران پس از جراحی این است که جای اسکار یا برش جراحی در محل مورد نظر بر جای بماند. مسائل و عوامل مختلفی بر این مسئله تاثیرگذارند. یکی از آنها تکنیک جراحی و مهارت متخصص است. کلینیک و متخصصی که به آن مراجعه میکنید باید نهایت دقت و ظرافت را در جراحی پلک شما به کار ببرد تا نه عوارض بعد از عمل شدید باشد و نه جای اسکار روی پلک باقی بماند.

مراقبت های بعد از بلفاروپلاستی نیز می تواند در کمرنگ شدنِ هرچه سریع تر جای جراحی موثر باشد. این مسئله برای پلک پایین حساس تر و مهم تر است. چرا که جای اسکار پلک بالا بین چین های پلک مخفی می شود. اما بلفاروپلاستی پلک پایین ممکن است این عوارض را به همراه داشته باشد.

پلک پایین بیشتر از پلک بالا مورد تهدید برای زیبایی قرار دارد. چرا که بیشتر از پلک بالا در نظر عموم قرار دارد و واضح تر دیده می شود. انتخاب جراح تحت هر شرایطی در کاهش عوارض ناشی از بلفاروپلاستی موثر است. بنابراین اگر شما متخصص ماهری انتخاب کنید، نتایج رضایت بخشی پس از عمل مشاهده کرده و عوارض ناشی از آن کم می شود.

مهمترین عوارض بلفاروپلاستی پلک پایین عبارتند از :

  • ایجاد دوبینی و کم بینی،
  • کبودی و تورم،
  • عفونت پلک (در اثر عدم رعایت بهداشت حین جراحی و مراجعه به کلینیک نامعتبر ایجاد می شود).
  • درد شدید در پلک (خصوصا در زمان پلک زدن).
  • عدم قرینگی پلک ها (به مهارت متخصص و دقت او حین عمل برای قرینه سازی هر دو پلک پایین بستگی دارد).

راهکارهای کاهش عوارض جراحی پلک

فارغ از عوارضی که ناشی از خطای پزشکی هستند، دیگر عوارض جراحی پلک را می توان را مراقبت های مخصوص به حداقل رساند. از جمله:

  • پس از جراحی اصلا به پلکتان دست نزنید و بهداشت را کاملا رعایت کنید.
  • اصلا محکم پلک نزنید و چشمان خود را جمع نکنید.
  • در ساعات ابتدایی پس از بلفاروپلاستی به جهت کاهش عوارض دائما از کمپرس سرد استفاده کنید.
  • تا مدتی پس از جراحی به روی کمر بخوابید (به پهلو نخوابید).
  • از انجام فعالیت های سنگین نیز خودداری کنید. هیچ فشاری نباید به چشم و پلک شما بیاید.
  • برای مصرف مسکن پس از جراحی، حتما با متخصص خود مشورت کنید. داروهای تجویز شده از سمت متخصص خود را نیز به موقع و تا انتها مصرف کنید.
  • تا مدتی پس از جراحی از عینک آفتابی حتما استفاده کنید.
  • هیچ پماد آرایشی به محل جراحی و اطراف آن نزنید.
  • از مصرف سیگار و دیگر دخانیات و همچنین نوشیدنی های الکلی اکیدا خودداری کنید. این موارد طول درمان شما را طولانی کرده و عامل بسیاری از عوارض جراحی پلک هستند.

عوارض جراحی پلک پایین

علت افتادگی و پف پلک چشم چیست ؟

در علم پزشکی، به شرایطی که بافت پلک چشم (پلک بالا و پایین) استحکام و ایستایی همیشگی خود را از دست دهند، پتوز یا افتادگی پلک چشم گفته می شود. این عارضه با روش های مختلفی اعم از تغذیه، جراحی و ورزش قابل درمان است. مصرف مواد غذایی همچون عسل، زعفران و سبزیجات می توانند به خوبی از سلامت و صلابت پوست شما، خصوصا پلک چشم، محافظت کنند. مصرف زعفران و عسل در بسیاری از رژیم های لاغری نیز به مراجعین توصیه می شود.

چرا که لاغری و کاهش چربی بافت ها یکی از علل افتادگی است و مصرف این دو ماده غذایی می تواند از وقوع آن جلوگیری کند. به همین دلیل زعفران برای جلوگیری از افتادگی پلک به مرور زمان مناسب و ایده آل است. همچنین زعفران بر بینایی نیز تاثیر بسزایی دارد.

  • برخی از افراد با افتادگی پلک مادرزادی متولد می شوند : بسیاری از نوزادان تازه متولد ممکن است مشکلی در رشد عضلات داشته باشند. این اتفاق عمدتا برای پلک بالا رخ داده و پلک پایین عموما دچار پف می شود. البته پف پلک پایین نیز می تواند ظاهری افتاده به خود بگیرد. اگر افتادگی پلک به صورت مادرزادی و ژنتیکی باشد، عموما در یک چشم فرد رخ می دهد. عدم درمان افتادگی پلک مادرزادی به کمک جراحی پلک می تواند روی بینایی فرد در سنین بالاتر و حتی دوران نوزادی تاثیرات منفی داشته باشد.
  • بسیاری از افراد در اثر کهولت سن به جراحی پلک نیاز پیدا می کنند : حتما شما نیز بسیاری از افراد مسن را دیده اید که به مرور زمان دچار افتادگی پلک می شوند و به جراحی بلفاروپلاستی نیاز پیدا می کنند. به این فرایند، پتوز سالخوردگی گفته می شود. ممکن است یکی از عواملی که باعث بروز پتوز در طول عمر می شود، گرانش زمین باشد. این نیرو به مرور زمان روی افتادگی اثر کرده و در سنین بالاتر زندگی بافت پلک چشم را کش می آورد. این بافت به شدت نرم و لطیف است و طبیعتا بیشتر از هر بافت و عضله دیگری از گرانش زمین تاثیرپذیری دارد.
  • بیماری میاستنی گراویس (Myasthenia Gravis) یکی دیگر از دلایل عمده مراجعین جراحی پلک است : میاستنی گراویس شرایطی است که باعث ضعف عضله و افت پلک می شود. هرچند که این عارضه نادر است اما مواردی از مراجعین به آن مبتلا بوده اند. میاستنی روی دیگر عضلات صورت نیز رخ می دهد.
  • بیماری های عضلانی هر شخص افت عضله پلک را به همراه دارد : این بیماری ها عمدتا ارثی هستند و نه تنها روی پتوز پلک، بلکه روی حرکت چشم ها و در نتیجه بینایی نیز تاثیر می گذارند. از جمله بیماری های عضلانی می توان به دیستروفی عضلانی اکولوفارنژیال اشاره کرد.
  • مشکلات عصبی از دیگر دلایل مراجعین جراحی پلک است : شوک های عصبی همواره باعث کرختی و افتادگی عضلات میشوند. اما تاثیر این شرایط هیجانی بیشتر از هر عضله دیگری، روی عضلات صورت می باشد. در بسیاری از مواقع افراد در شرایط عصبی و متشنج دچار لمس شدگی صورت و خصوصا پلک می شوند. این شرایط عمدتا موقتی بوده و با مصرف داروهای سنتی همچون دمنوش زعفران، دم کردهی گل گاو زبان و یا داروهای شیمیایی قابل درمان است. اما چنانچه این عوارض پایدار بود، به جراحی پلک نیاز خواهد شد.
تاریخ انتشار : 1401-05-11
نویسنده: دکتر قاسم اصلانی
مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالب که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها
نام و نام خانوداگی
متن پیام