
بدن همه ما دارای ساختار پیچیده و منظمی است که اعضای آن با نظم و هماهنگی در کنار هم قرار دارند. وجود این نظم و هماهنگی باعث ایجاد احساس سلامتی در ما خواهد شد؛ اما هرگاه یک اختلال کوچک در این ساختار پیچیده به وجود بیاید، نظم کلی بدن هم به هم میریزد و ما به اصطلاح بیمار میشویم. بیماریهای کوچک و بزرگ همواره بدن ما را تهدید میکنند.
یکی از بیماریهای بزرگ و خاص سرطان است؛ سرطان انواع گوناگونی دارد و تقریبا میتوان گفت هیچ یک از اعضای بدن از دست سرطان مصون نیست. یکی از انواع سرطان، سرطان پوست است که ما در این مطلب به بررسی جنبههای مختلف آن پرداختهایم.
سرطان پوست چیست ؟
پوست بزرگترین عضو بدن ما است و به نوعی پرده بدن هم نامیده میشود. این عضو پوششی، برای حفاظت از تمامی اندامهای داخلی بدن ما از تمامی عوامل بیرونی تمام تلاشش را میکند. پوست بیشتر از سایر اعضا در معرض نور خورشید، گرما، عفونت، آسیبهای ناشی از بریدگی، سوختگی و ضرب دیدگی قرار دارد. به همین دلیل امکان ابتلای پوست به انواع بیماریها وجود دارد.
همچنین پوست محلی برای ذخیره آب، چربی و ویتامین D است. پوست دارای دو لایه درونی و بیرونی است؛ لایه بالایی به وسیله چشم قابل دیدن است و لایه داخلی دیده نمیشود. این لایه رویی همیشه در معرض انواع آسیبها قرار دارد.
یکی از آسیبهای شدیدی که میتواند ضربههای جبران ناپذیری را به پوست وارد کند؛ سرطان پوست است. گاهی پوست بدن دچار تغییراتی در بافت خود میشود و سلولهای بدخیم در بافت پوست تشکیل میشوند. این سلولها میتوانند باعث ایجاد سرطان در این قسمت از بدن شوند.
انواع سرطان پوست
بسته به علت ایجاد سرطان و سلولهایی که درگیر شده اند؛ سرطان پوست به أنواع مختلفی تقسیم میشود. هر یک از این انواع دارای شدتهای مختلفی هستند و ممکن است در سنین مختلف اتفاق بیفتند. شناخته شده ترین انواع سرطان پوست از قرار زیر هستند:
-
سرطان کراتینوسیت (Keratinocyte Carcinoma)
سرطان کراتینوسیت (Keratinocyte Carcinoma) نسبت به سایر انواع سرطان همهگیرتر است و معمولا در افرادی بروز پیدا میکند که بیش از حد در معرض نور خورشید قرار دارند و از محصولات مراقبتی استفاده نمیکنند. این سرطان بیشتر در سر و گردن ایجاد میشود.
در مقایسه با انواع دیگر سرطان، کراتینوسیت خوشخیمتر است؛ ولی این دلیل نمیشود که آن را سرسری بگیرید. عدم مراقبتهای ویژه و کوتاهی در درمان ممکن است برای شخص گران تمام شود. این سرطان اگر به موقع درمان نشده و جلوی پیشرفت آن گرفته نشود؛ ممکن است به سایر قسمتهای بدن هم سرایت کند که این موضوع درمان آن را سختتر خواهد کرد.
-
ملانوم (Melanoma)
پوست همه ما از رنگدانههایی به نام ملانین تشکیل شده است. گاهی بر روی پوست برخی از ما خالهایی با شکل غیرعادی ایجاد میشود که در واقع محل تجمع ملانین هستند. وجود همین خالها میتواند نشانههایی از سرطان ملانوم (Melanoma) باشد؛ به ویژه اگر در سنین بزرگسالی ظاهر شوند.
در آقایان خالها در قفسه سینه و پشت قرار دارند و برای خانمها بیشتر در پاها دیده میشوند. این سرطان اگر به موقع شناسایی و درمان نشود؛ ممکن است به کل بدن سرایت پیدا کند و در آن هنگام درمانش بسیار سخت خواهد بود. این نوع سرطان پوست نسبت به انواع دیگر آن بسیار خطرناکتر است و سالانه منجر به مرگ افراد زیادی میشود.
-
کراتوز اکتینیک (Actinic Keratosis)
گاهی در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آفتاب، بر روی پوست لکههای قرمز یا صورتی رنگی دیده میشوند که به عنوان ضایعات آکتینیک شناخته میشوند. هرچند که این دانهها را به سرطان ربط نمیدهند؛ ولی اگر بدون درمان رها شوند، میتوانند عامل ایجاد سرطان کراتوز اکتینیک بشوند. پس بهتر است که با مشاهده این دانههای قرمز رنگ حتما به پزشک مراجعه کنید.
-
سرطان سلول بازال (Basal Cell Carcinoma)
کارسینوم سلول بازال (Basal Cell Carcinoma) نوعی از سرطان پوست است که با ایجاد تودههایی بر روی گردن و یا سر خودنمایی میکند. این سرطان یکی از شایع ترین انواع سرطانها است که در اثر تماس با مواد شیمیایی، تماس با نور آفتاب و اشعه ایکس به وجود میآید. این نوع سرطان منجر به ایجاد تومور، اسکار یا لکههای قرمز رنگ بر روی پوست میشود که رشد کمتری نسبت به انواع دیگر آن دارد.
-
سرطان سلول سنگفرشی (Squamous Cell Carcinoma)
سرطان سلول سنگفرشی یک سرطان تهاجمی است و در لایههای میانی و بیرونی پوست به وجود میآید. یکی از اصلی ترین راههای پیشگیری از این نوع سرطان پوست، رسیدگی به پوست و محافظت از آن است. این سرطان به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اشعه UV یا استفاده بیش از حد از دستگاههای برنزه کننده به وجود میآید و به شکل ضایعاتی به رنگ قرمز و پوسته پوسته بر روی پوست دیده میشود.
علت ایجاد سرطان پوست
سرطان پوست معمولا زمانی بروز پیدا میکند که یک جهش در DNA سلولهای پوستی ایجاد شود. این تغییر در ساختار DNA باعث رشد غیر قابل کنترل سلولهای پوستی و در نتیجه ایجاد سرطان خواهد شد.
علت اصلی سرطان پوست قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه ماورا بنفش خورشید است. این اشعه به ساختار DNA شما آسیب میزند و باعث رشد غیر عادی سلولهای پوستی میشود. اشعه ایکس هم میتواند چنین تاثیری را بر روی پوست شما برجای بگذارد.
مواد شیمیایی هم از جمله دیگر مواردی هستند که میتوانند منجر به ایجاد سرطان شوند. تماس طولانی مدت با مواد شیمیایی و یا سوختگی بر اثر این مواد میتوانند باعث ایجاد سرطان پوست بشود.
معمولا علت بروز این بیماری را به ایجاد خالهایی در قسمتهایی از پوست که در معرض نور خورشید هستند؛ ربط میدهند. ولی این امر هنوز جنبه کلی پیدا نکرده است. زیرا در برخی موارد این سرطان در قسمتهایی از بدن ایجاد میشود که اصلا در معرض نور خورشید نیستند.
علایم سرطان پوست
هرچند تشخیص سرطان پوست کار نسبتا دشواری است؛ اما با توجه به برخی از نشانهها میتوان این نوع بیماری را تشخیص داد. نکته مهم اینجا است که باید به محض مشاهده این علائم به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا تشخیص زودهنگام سرطان پوست میتواند تا حد زیادی در میزان موفقیت روند درمان تاثیرگذار باشد. شایع ترین علائم سرطان پوست از قرار زیر هستند:
- ضایعات در پوست : هرگونه تغییر در پوست را جدی بگیرید. لکه، زخم، پوسته پوسته شدن، ایجاد خال، رشد غیر معمول یک خال، ایجاد لکههای تیره یا قرمز رنگ همگی میتوانند یک زنگ خطر برای ایجاد سرطان باشند.
- ناهماهنگی و در شکل ظاهری خالها : وقتی یک خال گوشتی در بدن دارید؛ هرگونه ناهماهنگی غیر معمول در ظاهر آن را جدی بگیرید. به علاوه تغییر شکل، رنگ یا اندازه خالهای موجود بدن هم میتواند نشانهای از بروز سرطان باشد.
- ایجاد لکههای پوستی با رنگهای مختلف : اگر هرگونه لکه پوستی با رنگهای قرمز، سیاه، صورتی، آبی و یا سفید در پوست خود مشاهده کردید، باید جدی بگیرید؛ زیرا میتواند یک زنگ خطر برای شما باشد.
- تغییر غیرطبیعی قطرلکهها : اگر یک لکه در بدن شما ایجاد شده و در کوتاه مدت رشد کرده و قطر آن افزایش پیدا کند؛ حتما این علامت را جدی بگیرید.
چه عواملی منجر به رشد بیشتر سرطان پوست کمک میکند؟
همانطور که گفتیم تشخیص سرطان پوست در مراحل اولیه میتواند درمان آن را ساده تر کند؛ اما در برخی از موارد، عواملی هستند که میتوانند شدت این سرطان را افزایش داده و رسعت رشد آن را بیشتر کنند. مهمترین این عوامل از قرار زیر هستند:
- ارث و ژنتیک : سرطان میتواند یک بیماری ژنتیکی باشد؛ اشخاصی که در سابقه فامیلی خود این بیماری را داشته اند، درمعرض خطر بیشتری هستند.
- مواد شیمیایی خاص : ترکیبات آرسنیک، رادیوم، کرئوزوت از جمله مواد شیمیایی هستند که تماس مداوم با آنها ممکن است به ایجاد سرطان پوست منجر شود.
- نور خورشید : قرار گرفتن طولانی مدت در مقابل نور خورشید به علت وجود اشعه ماورا بنفش میتواند برای پوست بسیار مضر باشد. آفتاب سوختگیهای شدید که با تاول همراه باشد؛ در بیشتر مواقع عامل ایجاد سرطان پوست هستند.
- برنزه کردن : افرادی که به وسیله نور مستقیم خورشید و یا دستگاههای سولاریوم اقدام به برنزه کردن پوست خود میکنند؛ شاید ندانسته یک گام به سوی سرطان پوست برمیدارند.
- ارتفاع : کسانی که به دلیل شرایط شغلی ممکن است که در ارتفاع مشغول به کار شوند و در هوای گرم کار کنند؛ ممکن است به سرطان پوست مبتلا شوند. افرادی هم که محیط کاری آنها در یک فضای باز است و مجبورند که زیر نور مستقیم آفتاب کار کنند؛ در معرض خطر ابتلا به این نوع سرطان هستند.
- خال : اکر در بدن خود دارای خالهای زیاد و نامنظم هستید و یا اینکه پوست شما دارای کک و مک زیادی است؛ حتما باید مراقبت بیشتری از پوست خود انجام دهید. زیرا این افراد بیشتر در معرض سرطان پوست هستند.
- نوع پوست : برخی از افراد پوستهایی دارند که در برابر آفتاب سوختگی یا دستگاه سولاریوم مقاوم هستند و به راحتی در این موارد دچار سوختگی نمیشوند؛ این موضوع ممکن است چنین افرادی را به اشتباه بیندازد. زیرا این مقاومت آنها را تشویق میکند که به مدت بیشتری در معرض این اشعهها قرار بگیرند؛ در نتیجه احتمال ابتلا به سرطان پوست را در آنها افزایش میدهد.
- سیستم بدنی ضعیف : اگر به هر دلیلی سیستم بدن شما دچار ضعف شده باشد؛ امکان ایجاد بیماری و از جمله سرطان برای شما بالا است. برای مثال افرادی که بیماری ایدز دارند؛ باید مراقبت بیشتری داشته باشند.
- موها و چشمهای رنگی : افرادی که به طور مادرزادی دارای موهای قرمز و پوستی کک و مک دار هستند و یا افرادی که چشمانی به رنگ آبی و یا سبز دارند؛ ریسک ابتلای بیشتری نسبت به افرادی با پوست تیره دارند.
- اعضای پیوندی : افرادی که دارای اعضای پیوندی در بدن خود هستند؛ سیستم ایمنی بسیار ضعیفی دارند. به همین دلیل بای نسبت به سایر افراد از پوست خود بیشتر مراقبت کنند.
- منطقه جغرافیایی : اشخاصی که در مناطق استوایی زندگی میکنند؛ به دلیل تابش شدید نور خوشید بیشتر در معرض سرطان پوست خواهند بود. همچنین افرادی که در ارتفاعات زندگی میکنند هم مانند مناطق استوایی از سرطان پوست در امان نخواهند بود.
چرا سرطان پوست در افرادی که پوست روشن دارند شایع تر است ؟
گروهی از افراد پوستشان به دلیل ژنتیکی قادر به ساخت ملانین نیست و یا اینکه ملانین کمی تولید میکند؛ در فرهنگ عامه به این افراد زال گفته میشود. این افراد دارای پوستی سفید و چشمانی رنگ روشن هستند؛ به علاوه به دلیل نداشتن ملانین در پوست خود خیلی زود دچار آفتاب سوختگی میشوند. آفتاب سوختگیهای شدید باعث ایجاد زخم در پوست میشوند. گسترش زخمها و تشدید آنها با قرار گرفتن دوباره در معرض نور خورشید بدون محافظ، قطعا سرطان پوست را به دنبال خواهد داشت.
آیا سرطان پوست باعث مرگ میشود ؟
سرطان پوست هم مانند دیگر انواع سرطان در مراحل اولیه و در صورت تشخیص زودهنگام، قابل درمان خواهد بود یا میتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرد. ولی باید این تشخیص و شروع درمان به موقع و در مراحل اولیه بروز سرطان باشد.
ولی یک نوع سرطان به نام ملانوم وجود دارد که در بیشتر موراد میتواند منجر به مرگ افراد شود. این سرطان با پیشرفت به سوی قسمتهای مختلف بدن باعث همه گیری کل بدن شده و میتواند ریه، مغز و کبد را اشغال کند. متاستاز سرطان ملانوم هر ساله باعث مرگ افراد زیادی میشود.
درمان سرطان پوست به چه شکلی انجام میگیرد ؟
بعد از تشخیص اولیه، پزشک برای اطمینان از نوع سرطان اقدام به نمونه برداری از زخم و یا پوست میکند. اگر سرطان در مراحل اولیه باشد؛ با تجویز داروهای خوراکی و یا برخی پمادها و دیگر درمانهای رایج میتوان جلوی پیشرفت بیماری را گرفت. علاوه بر اینها پزشک توصیههایی را به شما ارائه میدهد که رعایت آنها میتواند کم کم به درمان کامل سرطان پوست منجر شود.
ولی اگر سرطان به موقع تشخیص داده نشود و یا اینکه از نوع سرطان ملانوم باشد؛ قطعا درمانهای سختتری را میطلبد. گاهی برای درمان سرطان پوست باید از عمل جراحی و یا سرما درمانی(کرایوتراپی) استفاده کرد. بهتر است که افراد حتما به پوست خود توجه ویژه داشته باشند تا هرگونه علامت مشکوک را در پوست مشاهده کنند و به موقع به پزشک مراجعه کنند. مراجعه به موقع میتواند از یک فاجعه جلوگیری کند.
سرطان ملانوم در چه جاهایی از بدن بروز میکند ؟
همانطور که گفتیم سرطان ملانوم یکی از خطرناکترین أنواع سرطان پوست است؛ سرطان ملانوم یک سرطان بدخیم است که خود را به صورت خالهایی در سینه و پشت پاها نشان میدهد. ولی در برخی موارد سرطان ملانوم در دیگر اعضای بدن هم دیده میشود.
سرطان ملانوم امکان دارد خود را در بین فضای بین انگشتان دست و پا، کف دست و پا، دستگاه تناسلی و حتی پوست سر هم نفوذ کند. این موارد را سرطان پنهان مینامند؛ زیرا در جاهایی بروز میکند که کمتر کسی میتواند آن را به سرطان پوست نسبت دهد. زیرا این قسمتها در معرض نور مستقیم خورشید هم نیستند.
سرطان ملانوم در همه افراد با هر رنگ پوستی امکان بروز دارد؛ ولی سرطان ملانوم در افرادی که پوست تیره تری دارند بیشتر خودنمایی میکند.
برای جلوگیری از ابتلا به سرطان پوست چه کارهایی باید انجام شود ؟
انجام برخی از کارهای ساده میتواند احتمال ابتلا به سرطان پوست را کاهش دهد؛ این اقدامات در کنار مراقبت صحیح از پوست، میتواند شما را برای همیشه از این بیماری خطرناک دور نگه دارد.
- استفاده از ضد آفتاب : همانطور که گفتیم اشعه ماورا بنفش موجود در نور فتاب میتواند باعث ایجاد سرطان پوست شود. برای جلوگیری از آسیبهایی که از این اشعه به پوست میرسد؛ باید حتما از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. کرم ضد آفتاب را به جز در روزهای آفتابی، باید در روزهای ابری هم استفاده کنید. SPF این کرم باید بالا باشد و هر دو ساعت یک بار باید کرم ضد آفتاب را تجدید کنید.
- استفاده از کلاه نقابدار و لباس مناسب در معرض نور خورشید : اگر به اجبار باید در طولانی مدت در زیر نور مستقیم خورشید قرار بگیرید؛ حتما از لباس مناسب استفاده کنید. برای مثال تا حد امکان از لباسهای آستین کوتاه استفاده نکنید. همچنین برای حفاظت پوست صورت هم حتما باید از کلاه و یا نقاب استفاده کنید.
علاوه بر اینها برای حفاظت چشمها از اشعه مضر خورشید حتما از عینکهای آفتابی طبی استفاده کنید. شما حتما باید از عینکهایی استفاده کنید که بتوانند اشعه UVA و اشعه UVB را به طور همزمان مهار کند.
- استفاده از لامپهای مناسب : برخی از لامپهایی که برای روشنایی استفاده میکنید؛ میتوانند اشعه مضر تولید کنند. تششعات این نوع از لامپها میتواند برای پوست مضر باشد؛ بنابراین از قرار گرفتن طولانی مدت در زیر نور این نوع لامپها خودداری کنید.
- عدم پیاده روی در نور آفتاب : اگر در طول روز میخواهید از منزل خارج شوید و یا اینکه برای رفتن به محل کار مجبورید که هنگام ظهر از منزل خارج شوید؛ بعد از رعایت نکات اولیه مثل زدن کرم ضد آفتاب و استفاده از لباس مناسب و کلاه یا نقاب، حتما از محلهایی که سایه است عبور کنید.
- معاینه منظم پوست : هر از گاهی پوست بدن و صورت خود را به طور کامل در آئینه نگاه کنید. هرگونه لکه و یا خال گوشتی و یا دانههای رنگی که بر روی پوست خود مشاهده کردید؛ در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
آیا لیزر هم باعث سرطان پوست میشود ؟
بسیاری از افراد تصور میکنند که استفاده از لیزر برای انجام عملهای مختلف زیبایی، میتواند باعث ایجاد سرطان پوست شود. اما آیا این تصور درست است؟
اکثر پرتوهای پزشکی که برای تشخیص و یا درمان برخی از بیماریها در رادیولوژی، سیتی اسکن و تصویربرداری پزشکی از آنها استفاده میشود؛ احتمال ابتلا به سرطان پوست را در افراد بیشتر میکنند. ولی لیزرهایی که برای زیبایی به کار میروند؛ از پالسهای نوری کوتاه که فقط خاصیت گرمایی دارند استفاده میکنند.
این دستگاهها با گرم کردن فولیکول مو موجب از بین رفتن موهای زائد میشوند با تاثیرات دیگر را در پی خواهند داشت. نکته مهم اینجا است که لیزرهایی که برای زیبایی استفاده میشوند؛ تنها چند میلیمتر در پوست نفوذ میکنند و اثر تخریبی بر روی لایههای آن نخواهند داشت. در نتیجه استفاده از دستگاههای لیزر برای زیبایی و یا رفع موهای زائد نمیتواند عاملی برای ایجاد سرطان پوست باشد.
قرار گرفتن در مقابل این دستگاهها عوارضی از قبیل التهاب، قرمزی و یا سوزش در پوست را به همراه خواهد داشت؛ ولی این علامتها بعد از چند روز کاملا رفع خواهند شد. باید توجه داشت که شخص بیماری زمینهای نداشته باشد یا اینکه مشکلی در پوستش نداشته باشد. پوستهای سالم هرگز درگیر سرطان پوست نمیشوند؛ ولی امکان ابتلای افراد بعد از انجام عمل لیزر برای افرادی که زمینه بیماری را دارند وجود دارد.
آیا سرطان پوست با خارش همراه است ؟
خارش در واقع واکنش بدن به یک عامل بیرونی است؛ این عامل میتواند از ایجاد یک حساسیت و نیش حشرات شروع شود و به اگزما ختم شود. خارشهای کوتاه مدت و یا خارشهایی که با پماد ضد خارش و حساسیت التیام مییابند؛ نمیتوانند علامت سرطان باشند.
خارشهایی را باید جدی گرفت که زخم ایجادشده به وسیله خاراندن پوست، در طولانی مدت خوب نشود. اگر در یک ناحیه از پوست، خارش همراه با پوسته ریزی مشاهده کردید؛ حتما آن را جدی بگیرید. اگر موقع خارش پوست به یک توده سفت برخورد کردید و با خاراندن آن نقطه زخمی ایجاد شد و خونریزی کرد؛ این علامت میتواند یک هشدار باشد.
اگر خالی در بدن دارید که در مدت طولانی دچار خارش، تغییر شکل و یا خونریزی شد؛ حتما باید به پزشک مراجعه کنید. خارشهای غیر طبیعی و طولانی مدت را که گاهی با خونریزی هم همراه هستند؛ حتما جدی بگیرید. هرکدام از آنها میتواند یک زنگ خطر باشد.
در چه سنی امکان ابتلای اشخاص به سرطان پوست بیشتر است ؟
سرطان پوست از نوع ملانوم معمولا در افرادی که سن بیشتری دارند؛ بروز میکند. اما نوع بدخیم آن بیشتر در افراد جوان بین 25 تا 29 سال خودش را نشان میدهد. به علاوه خانمهای جوان بیشتر در معرض این نوع سرطان هستند؛ ولی هرچه سن بیشتر میشود امکان بروز سرطان ملانوم در آقایان افزایش پیدا میکند.
نوع دیگر سرطان پوست سرطان سنگ فرشی و یا کارسینوم است. این سرطان بیشتر در افراد مسن خودش را نشان میدهد؛ بنابراین افراد بالای ۵۰ سال ممکن است به این نوع سرطان پوست مبتلا شوند. انواع دیگر سرطان پوست هم در افراد مسنتر بیشتر دیده میشوند. طبق آمارهای جهانی، میانگین ابتلا به سرطان پوست سن ۵۵ تا ۶۰ سالگی تخمین زده شده است.
راههای انتقال سرطان پوست
سرطان پوست یک بیماری واگیردار نیست؛ اما ممکن است در خود بدن گسترش پیدا کند. این شیوه انتقال در درون بدن ممکن است از راههای مختلفی اتفاق بیفتد که از قرار زیر هستند:
- انتقال از طریق بافتهای پوستی : وقتی در یک نقطه از پوست بدن خود دچار سرطان میشوید؛ بافتهای پوست خود به خود این سرطان را به دیگر نقاط انتقال میدهند. اگر با روشهای تخصصی جلوی پیشرفت این بافتها گرفته نشود؛ به زودی کل بدن را با مشکل مواجه خواهند کرد.
- غدد لنفاوی : سرطان پوست میتواند از طریق غدد لنفاوی به سایر قسمتهای بدن انتقال پیدا کند.
- انتقال از طریق خون : اگر به هر دلیلی سلولهای سرطانی وارد خون بشوند؛ میتوانند از طریق رگها به سایر نقاط بدن سرایت کنند. وقتی سرطان به وسیله خون در یک جای بدن اسکان پیدا میکند؛ متاستاز (دگرنشینی) کرده و خود را به جاهای دیگر بدن هم میکشاند.
آیا شیمی درمانی در درمان سرطان پوست کاربردی دارد ؟
برای جلوگیری از پیشرفت سرطان بدخیم پوست از شیمی درمانی استفاده میشود. برای درمان سرطان ملانوم هم از این روش کمک میگیرند. انتخاب شیمی درمانی به عنوان یک راهکار برای درمان و یا جلوگیری از پیشرفت بیماری، بستگی به قدرت بدنی و تحمل و توانایی بیمار دارد.
انواع درمانهای پیشرفته برای درمان سرطان پوست
شیمی درمانی تنها راهکار برای درمان سرطان پوست نیست؛ بلکه بیشتر روشی برای جلوگیری از پیشرفت آن است. در علم پزشکی امروز از درمانهای دیگری هم برای این روش استفاده میشود که از قرار زیر هستند:
- فتودینامیک تراپی : در این شیوه درمانی از لیزر به منظور نابود کردن سلولهای مبتلا به سرطان کمک میگیرند.
- پرتو درمانی : برخی از افراد به دلیل قدرت بدنی پایین، داشتن مشکل قلبی مزمن یا عوامل دیگر نمیتوانند از روش جراحی برای بهبود و یا درمان سرطان پوست خود استفاده کنند؛ بنابراین پزشکان با صلاح دید خود پرتو درمانی را پیشنهاد میکنند. در این روش تعدادی پرتو را در یک مسیر هماهنگ و همسان به نقطهای که سلولهای سرطانی قرار دارند؛ میتابانند. این پرتوها باعث نابودی سلولهای سرطانی میشوند. وقتی شخصی تحت درمان با پرتو درمانی قرار میگیرد؛ امکان ضعف شدید و یا غش کردن فرد بیمار هست. ولی بعد از پرتو درمانی شخص بیمار در زمان کوتاهی خود را بازیابی میکند و مشکلات رفع خواهند شد.
- زیست درمانی : در این روش پزشکان با تحریک کردن سیستم ایمنی بدن میتوانند با سلولهای سرطانی مبارزه کنند.
آیا ناخنها هم دچار سرطان پوست میشوند ؟
وقتی صحبت از سرطان پوست میشود کمتر کسی به این نکته توجه میکند که شاید ناخنها هم به این سرطان مبتلا شوند؛ ولی نکته اینجاست که ناخنها هم از سرطان پوست مصون نیستند. هرگونه تغییر شکل در فرم ظاهری ناخنها و یا ایجاد لکه روی ناخن و یا اطراف آنها باید مورد توجه قرار بگیرد.
سرطان پوست میتواند در کف دستها و پاها و گوشه ناخنها هم بروز کند. وقتی شخصی در دستها و یا پاهای خود علائم سرطان پوست را مشاهده کرد؛ قطع به یقین این سرطان میتواند به ناخنها هم سرایت کند. پس هرگونه علامتی که در اطراف ناخنها و یا زیر ناخنها مشاهده کردید؛ باید آن را جدی بگیرید.
سپاس از تهیه مطلب سودمند. تندرست و پایدار باشین.