
فهرست مطالب
ریزش مو در جوانان
ریزش مو یکی از مشکلاتی است که وقوع آن در مردان معمولتر بوده و معمولا از ابتدای میانسالی آغاز میشود اما میتوان آن را در خانمها نیز مشاهده کرد. ریزش مو در زنان عموما با نازک و کمپشت شدن موها آغاز شده و سپس با ریختن بخشی از آنها ادامه پیدا میکند. برای افرادی که پا به سن گذاشتهاند و منتظر بازنشستگی هستند، ریزش مو امری طبیعی است اما زمانی که هنوز جوان باشید و جویای نام، ریختن حتی یک تار مو نیز میتواند برای شما نگرانکننده باشد. پس اگر جوان هستید و امروز حین شانه زدن، متوجه وجود این مشکل شده و به دنبال علت آن هستید تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
۱- مشکلات هورمونی، علتی شایع در زنان
به دلیل اینکه زنان بیشتر از مردان در معرض تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، قاعدگی، استفاده از داروهای ضد بارداری، یائسگی و… هستند، ریزش مو ناشی از مشکلات هورمونی در آنها شایعتر است. البته در برخی از این شرایط ریزش مو برای خانمها کاملا طبیعی بوده و اصلا نگرانکننده نیست. بهعنوان مثال اگر در حین بارداری یا مدتی پس از زایمان دچار ریزش مو شدهاید جای نگرانی نیست اما اگر این مشکل تا مدتها پس از زایمان با شما همراه بود باید برای حل مشکل به پزشک مراجعه کنید.
2- استرس اصلیترین دلیل ریزش مو در جوانان
ریزش مو در اثر استرس مرد و زن و سن و سال نمیشناسد. در هر سنی و با هر شرایطی بدنی که باشید، در صورتی که تحت فشار شدید استرس قرار بگیرید موهایتان را از دست خواهید داد. در شرایطی که استرس شدیدی دارید، هورمونهای مختلف در بدن شما برای عادیسازی شرایط ترشح میشوند و این امر باعث به هم ریختن تعادل هورمونی بدنتان میشود.
اگر شرایط استرسزا طولانی شود یا به طور مداوم در آن قرار بگیرید، موها شروع به نازکتر شدن کرده و ریزش آنها آغاز میشود. البته این مشکل معمولا بعد از عادی شدن شرایط برطرف میشود اما برای جوانانی که مدام در معرض استرس ناشی از تحصیل و شغل و شرایط خانوادگی هستند میتواند ادامهدار باشد.
3- رژیمهای خودسرانه، عاملی برای کچلی زودرس
مواد غذایی که مصرف میکنید، منبع اصلی تامین ویتامینها و پروتئینهای موردنیاز برای رشد و استحکام موها هستند. در صورتی که قصد لاغر شدن یا چاق شدن را دارید، بهتر است از یک متخصص تغذیه کمک بگیرید. متخصص به شما کمک میکند که غذاهای مفید برای بدنتان را در حجم مناسبی مصرف کنید تا به اندام دلخواهتان برسید.
در صورتی که مدام در حال گرفتن رژیمهای زجرآور و بیفایده هستید، باید خیلی زودتر از سنین میانسالی منتظر ریزش موها باشید. پس بهتر است همان اندازه که به فکر آب کردن چربیها هستید، به فکر نگه داشتن موها روی سر خود نیز باشید.
4- سیگار و قلیان، دشمن ریهها، پوست و موهای شما
بهتر است بین تفریحات ناسالم، دوستان نادرست و موهایتان یکی را انتخاب کنید! در صورتی که هر روز صبح تعداد موهای موجود در برس موهایتان را میشمارید، دور سیگار و قلیان را خط بکشید. چرا که به طور قطع با ادامه روند استفاده از نیکوتین خیلی زودتر از آنکه فکرش را بکنید دیگر نیازی به برس نخواهید داشت.
5- ارث خانوادگی، مشکلی بدون راه فرار
پیش از آنکه برای مشکل ریزش مو در جوانی به پزشک مراجعه کنید، نگاهی به اطرافیانتان بیندازید. در صورتی که پدر، برادران، عموها یا داییهایتان صاحب موهایی کمپشت بوده یا به طور کامل کچل هستند، احتمالا خودتان متوجه علت مشکل خواهید شد. البته این به این معنا نیست که در صورت وجود ژن کچلی در خانواده، شما هم حتما کچل خواهید شد اما معمولا یکی از دلایل ریزش مو در جوانی وجود ژن کچلی در شما است.
6- مراقبت نادرست از موها، یک بلای خودخواسته
خیلی از اوقات ریزش مو در جوانی بلایی است که خودتان بر سر خودتان آوردهاید. اگر دوست دارید حداقل تا رسیدن به میانسالی موهای پرپشتی داشته باشید، باید از موهایتان به درستی مراقبت کنید. استفاده از شامپوهای نامناسب، تعویض مرتب شامپو، عدم شست و شوی صحیح موها، شانه نزدن درست و مداوم و… همگی از مواردی هستند که میتوانند به موهای شما آسیب برسانند. در صورتی که در رسیدگی نکردن به موهایتان اصرار داشته باشید، خیلی زود با مشکلاتی بزرگتر از ریزش موها نظیر بروز قارچهای پوستی مواجه خواهید شد.
توجه کنید که منظور ما از مراقبت نادرست از موها تنها شست و شوی نامناسب آنها نیست. در صورتی که به طور مرتب از رنگهای شیمیایی یا دکلره استفاده میکنید، با موهای خیس میخوابید، هرروز صبح موهایتان را سشوار کرده یا اتو میکشید یا هنگام بستن آنها را محکم میکشید باید منتظر ریزش مو در جوانی باشید. فراموش نکنید که این مشکل تنها به وسیله خود شما قابل حل است و کس دیگری نمیتواند شما را وادار به مراقبت از موهایتان بکند.
7- مصرف داروها، مشکلی اجتنابناپذیر
متاسفانه بخش زیادی از داروهایی که برای درمان بیماریهای مختلف تجویز میشوند ریزش مو را ایجاد میکنند. از جمله این داروها میتوان به داروهای شیمیدرمانی، فشار خون، ضد افسردگی و… اشاره کرد. در چنین موردی شما چاره دیگری به جز کنار آمدن با این مشکل ندارید. چرا که نمیتوانید سلامتی خود را به زیباییتان بفروشید.
8- بیماریها، یک دشمن درونی و پنهان
در بسیاری از موارد یکی از دلایل ریزش مو در جوانی وجود بیماری است که شما از آن آگاه نیستید. به عنوان مثال تیروئید، کمخونی، مشکلات سیستم گوارشی، قارچهای پوستی و… همگی میتوانند از دلایل پنهانی ریزش مو باشند. در صورتی که موهایتان به صورت غیرعادی میریزد یا به طور ناگهانی زیاد شده است برای تست این بیماریها به پزشک مراجعه کنید. البته بیماریهایی که منجر به ریزش مو میشوند لزوما پنهان نیستند. در بسیاری از موارد بیماریهای خود ایمنی نظیر MS، لوپوس یا دیگر بیماریها مثل دیابت، کبد چرب و… میتواند علت ریزش مو در جوانان شود.
9- مشکلات عصبی، یک علت ریشهای
در برخی موارد ممکن است که یک شوک عصبی باعث شروع فرایند ریزش موهای شما شود. این شوک میتواند یک شوک بسیار بزرگ مانند غم ناشی از مرگ یکی از عزیزان باشد یا در اثر استرس زیاد ایجاد شود. به طور عمده مشکلات عصبی که منجر به ایجاد افسردگی یا بیقراری در فرد میشوند، با ریزش مو همراه هستند. توجه کنید که ریزش مو به دلیل وجود این مشکلات موقتی است و پس از برطرف شدن مشکل موها به حالت عادی خود برمیگردند. اما اگر دوره مشکل عصبی طولانی شود ممکن دیگر موهایتان مثل روز اول نشود.
10- استفاده بیش از حد از مواد حالتدهنده مو، زیبایی موقتی ریزش دائمی
یکی از شایعترین دلایل ریزش مو در جوانی استفاده فراوان از ژلها، ماسکها و روغنهای مو است. این مواد برای اینکه به موهای شما حالت دهند تقریبا آنها را نابود خواهند کرد. ترکیبات موجود در این مواد اغلب شیمیایی بوده و برای ساقه و ریشه موها مناسب نیست. مشکل استفاده از این مواد زمانی زیاد میشود که بدون پاک کردن آنها از روی موهایتان به رختخواب بروید و فردا صبح مجددا از آنها استفاده کنید. در چنین مواردی باید در سنین جوانی فاتحه موهای زیبای خود را بخوانید.
آیا راهحلی برای درمان ریزش مو در جوانی وجود دارد؟
حال که با دلایل ریزش مو در جوانی آشنا شدید، سوال اینجاست که راه چاره چیست؟ خوشبختانه راههای زیادی برای جلوگیری از ریزش مو و یا کنار آمدن با آن وجود دارد. در ادامه این بخش برخی از موثرترین راههای کاهش ریزش مو را بررسی میکنیم.
۱- سبک زندگی خود را تغییر دهید.
منظور ما از سبک زندگی شیوه مراقبت از موها، تعداد دفعات شست و شوی آنها، نوع شامپو یا نرمکننده مورد استفاده و… است. در صورتی که از نظر ژنتیکی مشکلی ندارید و وضعیت هورمونها و دیگر اعضای بدنتان مرتب است، باید روش دیگری را برای مراقبت از موها انتخاب کنید. اگر هر روز موهای خود را میشویید، بهتر است از شامپو استفاده نکنید. چرا که استفاده زیاد از شامپو باعث خشک شدن موها شده و ریزش آنها را افزایش میدهد. همچنین استفاده مداوم از ژل، ماسک مو، سشوار، اتوی مو و… باعث ایجاد آسیب در موها شده و شما را به کچلی نزدیکتر میکند.
۲- به رژیم غذایی سالم روی بیاورید.
بهتر است استفاده از غذاهای ناسالم را پایان دهید. استفاده مداوم از فست فودها و دیگر خوراکیهای با ارزش غذایی پایین شما را به کچلی در جوانی نزدیک و نزدیکتر میکند. به همان اندازه که پرخوری میتواند باعث ریزش مو در جوانی شود، کمخوراک بودن نیز میتواند مشکلساز شود. چرا که بدن شما ویتامینها، پروتئینها و دیگر مواد معدنی موردنیاز خود را دریافت نمیکند و اولین جایی که از کمبود این مواد ضربه میخورد موهایتان است. چرا که از نظر بدن شما اهمیت موها بسیار کمتر از دیگر بخشهای بدن است.
۳- جنس موهایتان را بشناسید.
استفاده از شامپوهای مناسب مو بسیار مهم است. اگر موهای خشکی دارید و از شامپوی مناسب موهای چرب یا معمولی استفاده میکنید، منتظر ریزش مو در جوانی باشید. علاوه بر آن بهتر است همواره از یک شامپوی مشخص که بیشترین سازگاری را با موهای شما دارد استفاده کنید. توجه کنید که شامپوی ثابت موهای شما نباید حتما گرانقیمت باشد. ممکن است موهای شما با شامپوهای ارزانتر بیشتر کنار بیایند.
۴- مشکلات هورمونی و عصبی را درمان کنید.
در صورتی که با یکی از مشکلات هورمونی یا عصبی دست و پنجه نرم میکنید، پیش از آنکه تکتک موهای سرتان بریزد به پزشک مراجعه کنید. این مشکلات نه تنها میتوانند به موهای شما آسیب برسانند بلکه در صورت طولانی شدن همه اعضای بدن را درگیر کرده و مشکل را از آنچه ست پیچیدهتر خواهند کرد.
۵- از موقعیتهای پراسترس دوری کنید.
حتیالامکان از استرس دوری کنید اما اگر شغل شما به گونهای است که همواره در معرض موقعیتهای پراسترس قرار دارید، بهتر است روشهای کنترل استرس را بیاموزید. دانستن این روشها هم در مدیریت فعالیتهایتان به کمکتان میآید و هم موهایتان را روی سرتان نگه میدارد.
۶- از روشهای درمان ریزش مو استفاده کنید.
در صورتی که هیچ یک از راهحلهای گفته شده چاره ریزش موهای شما نبود، به سراغ یک پزشک متخصص پوست و مو بروید و از او کمک بخواهید. خوشبختانه در حال حاضر روشهای زیادی برای درمان ریزش مو در جوانی وجود دارد. بسته به نوع ریزش موها و مقدار آن پزشک به شما درمان با داروهای شیمیایی یا استفاده از داروهای تقویتکننده مو را پیشنهاد میدهد. همچنین ممکن است برخی پزشکان از روشهای سنتی برای درمان استفاده کنند و داروهای شیمیایی را کنار بگذارند.
۷- به یک مرکز کاشت مو سر بزنید.
اگر تا به حال نتیجهای نگرفتهاید، بهتر است از یک مرکز کاشت مو وقت بگیرید. فقط پیش از آن مبلغ لازم برای کاشت موهایتان را تهیه کنید تا در ادامه مسیر به مشکل برنخورید.
فراموش نکنید که کاشت مو با پایان عمل به پایان نمیرسد. بلکه پس از آن این شما هستید که باید وظیفه مراقبت از موهایتان را بر عهده بگیرید. پس از انجام عمل کاشت مو باید استفاده از سیگار و قلیان را کنار بگذارید، از شامپوهای مخصوص استفاده کنید و استرس و فشار کاری را کمتر کنید و دیگر مراقبتهای گفته شده توسط متخصص کاشت مو را با دقت انجام دهید.
۸- مزوتراپی مو را امتحان کنید.
مزوتراپی مو یکی از روشهای درمانی نسبتاً جدید (البته با بیشینهای قدیمی) است که میتواند همراه با دیگر درمانهای ریزش مو یا به تنهایی استفاده شده و تاثیرات بسیار خوبی داشته باشد.
از مزوتراپی میتوان به عنوان درمان پیشتیبان یا مکمل، همزمان با سایر روشهای درمانی ریزش مو استفاده کرد. بیشتر متقاضیان مزوتراپی افرادی هستند که از دو داروی مهم ریزش مو، یعنی مایندوکسیدیل و قرص فیناستراید استفاده میکنند و میخواهند نتایج بهتری بگیرند. البته مزوتراپی مو به تنهایی هم میتواند نقش موثری در جلوگیری از ریزش مو و بهبود کیفیت مو داشته باشد.
۹- با کچلی کنار آمده یا یک کلاهگیس بخرید.
بسیاری از افراد هستند که مشکلی با کچلی ندارند. توصیه ما به آنها این است که وقت را تلف نکرده و خود را به عنوان یک کچل خوشتیپ بپذیرند. اما اگر واقعا با کچلی یا ریزش بیش از حد موها مشکل دارید، بهتر است یک کلاهگیس بخرید و در مواقع لازم از آن استفاده کنید.
چه زمانی باید نگران ریزش موها باشیم؟
ریزش موها در همه افراد یک امر طبیعی است. به طور کلی در صورتی که در طول روز 50 تا 100 تار از موهای خود را از دست میدهید؛ یعنی حجم موهای ریخته شده آنقدر نیست که شما را شگفتزده کند، جای نگرانی نیست. اما اگر هر بار که در موهای خود دست میکشید بخشی از موهایتان میریزد، موهایتان کمپشت یا نازک شده یا پوست سرتان مشخص شده است باید برای درمان ریزش مو اقدام کنید. بهتر است پیش از آنکه حجم موهایتان آنقدر کم شود که پوست سرتان مشخص شود چارهای بیندیشید. چرا که پس از آن درمان آن خیلی سختتر و طولانیتر خواهد شد.
سخن پایانی
ریزش مو در سنین میانسالی و با افزایش سن امری کاملا طبیعی است. اما زمانی که در اوج جوانی به سر میبرید و موهایتان یکی از ابزارهای زیباییتان است، نگرانکننده میشود. در این مقاله درباره اصلیترین دلایل ریزش مو در جوانی صحبت کرده و انواع آن را بیان کردیم. پس از آن برخی از راهحلهای ریزش مو را نیز بیان کردیم. توجه کنید که این خود شما هستید که مسئولیت مراقبت از سلامت و زیباییتان را بر عهده دارید. پس بهتر است ابتدا سبک زندگیتان را اصلاح کنید و سپس ارث خانوادگی یا دکترها را مقصر بدانید.