راهکارهای تقویت ناخن ها

راهکارهای خانگی جهت تقویت ناخن

پزشک : دکتر نادیا رضایی متخصص پوست و مو دسته بندی : مقالات جوانسازی پوست

داشتن ناخن‌های زیبا و محکم آرزوی بیشتر بانوان و آقایان است. زیبایی و سلامت ناخن، جذابیت دستان را دوبرابر می‌کند و در اعتمادبه‌نفس افراد هم نقش بسزایی دارد. بسیاری از افراد از اینکه ناخن‌های ضعیف و شکننده‌ای دارند، شاکی و ناراحت هستند؛ شاید بتوان گفت اصلی‌ترین دلایل ضعف ناخن‌ها افزایش سن، استفاده بیش از حد لاک ناخن، تغییرات هورمونی، بیماری‌های مختلف پوستی مثل پسوریازیس، اگزما و انواع بیماری‌های قارچی است.

اما راهکار این مشکل آزاردهنده چیست؟ خوشبختانه امروزه راهکارهای تقویت ناخن متنوع و فراوان‌اند و سبب شده‌اند تا افراد بتوانند ناخن‌های خود را به‌راحتی محکم کنند، این راهکارها حتی در رشد ناخن هم تأثیرگذارند. در ادامه چند راهکار مهم درمانی جهت تقویت ناخن را باهم بررسی می‌کنیم.

راهکارهای خانگی تقویت ناخن

روش‌های مراقبتی از ناخن بسیار متنوع هستند، به کمک انواع درمان‌های خانگی، طب سنتی و داروها می‌توان از ضعف ناخن‌ها جلوگیری کرد و یا شکنندگی آنها را درمان نمود. مصرف محصولات نامناسب در کنار سبک نادرست زندگی به طور مستقیم روی سلامت ناخن اثر دارد.

رعایت اصول و روش‌های مراقبتی به شما کمک می‌کند تا ناخن‌های زیبا و محکمی داشته باشید. راهکارهای مراقبتی شامل استفاده از مواد غذایی مفید و رعایت اصول بهداشتی صحیح هستند. برای داشتن ناخن‌هایی زیبا در وهله اول باید عادات غذایی و بهداشتی خود را بهتر از قبل کنید.

مانیکور کردن یکی از کارهایی است که به رشد و تقویت ناخن‌های شما کمک زیادی می‌کند. توجه داشته باشید که مراقبت از ناخن باید روزانه انجام شود. در ادامه چند روش طلایی و مهم جهت تقویت ناخن را به شما خواهیم گفت.

تغذیه مناسب

یکی از راهکارهای تقویت ناخن داشتن یک رژیم غذایی متعادل و مناسب و حاوی مواد معدنی، مغذی و ویتامین است. این رژیم می‌تواند در تقویت ناخن نقش بسزایی داشته باشد. مواد معدنی و ویتامین‌های موردنیاز بدن معمولاً به کمک غذا به بدن می‌رسد؛ بنابراین اگر فردی رژیم غذایی مناسبی نداشته باشد، به‌مرور در اثر کمبود مواد معدنی و ویتامین دچار ضعف ناخن خواهد شد.

مصرف انواع مولتی‌ویتامین‌ها و مکمل‌ها زیر نظر پزشک می‌تواند سبب استحکام و تقویت ناخن‌ها شود. از انواع ویتامین‌ها و مواد مغذی لازم برای سلامت ناخن می‌توان به کلسیم، زینک، آهن، ویتامین‌های گروه B و C، منیزیم، پروتئین، امگا سه و شش و … اشاره کرد.

تغذیه مناسب

مصرف بیوتین

بیوتین از ویتامین‌های گروه B است و به ویتامین B7، کوآنزیم R و ویتامین H نیز شناخته می‌شود. این ویتامین در رشد سلول‌های سالم ناخن مؤثر است و کمک شایانی به متابولیسم ساخت پروتئین می‌کند.

بیوتین بیشتر در مواد غذایی نظیر زرده تخم‌مرغ، لبنیات، مخمرها، ماهی سالمون، آووکادو، سیب‌زمینی شیرین، آجیل، دانه‌ها و حتی گل‌کلم یافت می‌شود. مصرف روزانه این ویتامین به‌اندازه کافی می‌تواند در طولانی‌مدت منجر به استحکام ناخن‌های شما شود. البته افراد می‌توانند با نظارت پزشک متخصص خود از مکمل‌های حاوی بیوتین هم استفاده کنند.

ویتامین B

همان‌طور که می‌دانید ویتامین‌های گروه B بسیار متنوع هستند، مثلاً ویتامین B12 در جذب آهن و رشد گلبول‌های قرمز تأثیر بسزایی دارد. همچنین آهن و B12 هر دو در محکم و سالم ماندن ناخن و تقویت مو نقش مهمی دارند. فولات یا همان ویتامین B9 به شکل‌گیری گلبول‌های قرمز و رشد سلول‌های جدید کمک می‌کند و به طور مستقیم در رشد و سلامت ناخن‌ها مؤثر است.

این ویتامین در سبزی‌های سبز تیره، مرکبات، لوبیا، نخودفرنگی، عدس، آجیل، دانه‌ها و آووکادو، انواع گوشت، تخم‌مرغ و لبنیات به مقدار فراوان یافت می‌شود.

مصرف آهن

از راهکارهای تقویت ناخن می‌توان به مصرف آهن اشاره کرد. آهن بخش مهمی از گلبول قرمز خون را تشکیل می‌دهد و وظیفه اکسیژن‌رسانی به اعضا و سلول‌های بدن را دارد. مصرف به‌اندازه آهن می‌تواند سبب تقویت ناخن‌ها شود.

این ماده معدنی در مواد غذایی نظیر گوشت گاو، مرغ، ماهی و تخم‌مرغ، سبزیجات با برگ سبز تیره، بادام‌زمینی، دانه‌ها، لوبیا و … وجود دارد. افراد می‌توانند با نظارت پزشک متخصص خود از مکمل‌های حاوی آهن نیز استفاده کنند.

آهن

مصرف منیزیم

یکی دیگر از مواد معدنی که مصرف آن در تقویت ناخن مؤثر است، منیزیم نام دارد. منیزیم در بیش از 300 واکنش بدن نقش دارد و یکی از مواد ضروری برای رشد و تقویت ناخن است. گاهی حتی وجود پشته‌های عمودی در ناخن نشان‌دهنده کمبود منیزیم بدن است.

این ماده معدنی در غلات کامل، سبزیجات با برگ سبز تیره و همچنین کینوآ، بادام، بادام هندی، بادام‌زمینی و لوبیا به‌وفور یافت می‌شود. افراد می‌توانند با نظارت پزشک متخصص خود از مکمل‌های حاوی این ماده معدنی نیز استفاده کنند.

مصرف پروتئین

ناخن هم همانند مو از ساختار فیبری کراتین تشکیل شده است. کراتین در حقیقت ساختاری پروتئینی است که به استحکام و مقاومت ناخن و مو کمک فراوانی می‌کند. ناخن‌ها توسط سلول‌های مرده به وجود می‌آیند، توجه داشته باشید که جذب پروتئین برای تولید بیشتر کراتین و تقویت ناخن‌ها لازم است.

کمبود پروتئین درنهایت منجر به شکنندگی و ضعف ناخن‌ها خواهد شد. برای تأمین پروتئین موردنیاز بدن می‌توان از منابع غذایی نظیر گوشت قرمز، گوشت پرندگان، ماهی، تخم‌مرغ، لبنیات، سویا، حبوبات، لوبیا، عدس، آجیل، دانه‌ها و غلات کامل استفاده کرد.

اسیدهای چرب امگا 3

یکی دیگر از راهکارهای تقویت ناخن مصرف اسیدهای چرب امگا 3 به‌اندازه کافی است که می‌تواند به حفظ رطوبت ناخن‌های افراد و براق شدن آنها کمک فراوانی کند. خوردن انواع ماهی‌های چرب مانند ماهی قزل‌آلا، ماهی سالمون، ماهی‌تن و ساردین می‌تواند مقدار فراوانی امگا 3 به بدن برساند. در گردو، سویا، تخم‌مرغ، دانه چیا، تخم کتان، ماهی و روغن تخم کتان نیز امگا 3 به مقدار فراوان وجود دارد.

امگا ۳

ویتامین C

 ویتامین C یکی از انواع ویتامین‌های لازم و ضروری برای تقویت بافت ناخن‌ها و افزایش استحکام و یکپارچگی آنها است. به کمک این ویتامین کلاژن‌سازی افزایش می‌یابد، کمبود ویتامین C در نهایت منجر به شکننده شدن ناخن‌ها کاهش رشد آنها می‌شود. این ویتامین به مقدار فراوان در میوه‌ها و سبزیجاتی مثل پرتقال، توت‌فرنگی و کیوی، فلفل‌دلمه‌ای، لیموترش، سبزی‌ها سبز و گوجه‌فرنگی وجود دارد.

مصرف روی (زینک)

روی یا زینک یکی دیگر از مواد معدنی مهمی است که در بدن به رشد و تقسیم سلولی کمک زیادی می‌کند. ازآنجاکه ناخن‌ها از نوعی سلول ساخته شده‌اند؛ لذا روی می‌تواند در سرعت رشد آنها تأثیر بگذارد و در تقویت ناخن‌ها مؤثر باشد.

زینک در انواع پروتئین‌های حیوانی، سویا، نخود، لوبیای سیاه، آجیل‌هایی مانند بادام و بادام هندی و دانه‌ها وجود دارد. همچنین شما می‌توانید برای تأمین روی موردنیاز بدن خود تحت‌نظر پزشک از مکمل‌های حاوی زینک استفاده کنید.

نوشیدن آب کافی

آب مایع حیات است، نوشیدن 8 الی 12 لیوان آب در روز می‌تواند به‌سلامت پوست، مو و ناخن کمک کند. در واقع آبرسانی ناخن با نوشیدن مایعات کافی به‌راحتی ممکن است؛ بنابراین اگر دوست دارید ناخن‌های محکم و براقی داشته باشید، حتماً در روز آب کافی مصرف کنید.

نوشیدن آب

لوسیون‌های خانگی جهت تقویت ناخن

پس از پاک‌کردن لاک از ناخن، به‌منظور تقویت و ویتامینه کردن ناخن‌ها می‌توانید از انواع لوسیون‌های ویتامینه و آب‌رسان استفاده کنید. استفاده از لوسیون‌های مخصوص ناخن پس از هر بار شست‌وشوی دست‌ها نیز توصیه می‌شود.

گیاه دم اسب

برای تقویت ناخن از گیاه دم اسب استفاده کنید، این گیاه غنی از مواد معدنی به‌خصوص سیلیکاست و یکی از مؤثرترین راهکارهای تقویت ناخن محسوب می‌شود. این گیاه در رفع لکه‌های سفید روی ناخن نیز مؤثر است.

برای استفاده از گیاه دم اسب لازم است تا دو قاشق گیاه خشک شده را در یک فنجان آب به مدت ده دقیقه خیس کنید و ناخن‌های خود را به مدت یک ربع درون عصاره آن قرار دهید. این کار را 4 با در هفته انجام دهید تا نتیجه بگیرید.

گیاه دم اسب

سرکه سیب

استفاده از سرکه سیب یکی از راهکارهای تقویت ناخن است. سرکه‌ سیب حاوی مقدار فراوانی آهن، کلسیم، ویتامین‌ها، پتاسیم، منیزیم و استیک اسید و اسید مالیک است و از بسیاری از عفونت‌های قارچی جلوگیری می‌کند.

مقدار برابری آب و سرکه‌ سیب را با هم ترکیب کرده و ناخن‌های خود را چند دقیقه در آن قرار دهید. این کار به استحکام ناخن‌های شما کمک خواهد کرد.

نمک دریا

مقداری از نمک دریا را در آب گرم بریزید و دو قطره روغن کندر یا کرچک و مقداری آب‌پرتقال یا لیمو به آن اضافه کنید. این محلول می‌تواند ناخن‌های شما را به‌صورت فوق‌العاده‌ای تقویت کند. تنها کافی است ناخن‌های خود را به مدت یک ربع درون این محلول قرار دهید.

نمک دریا

 گوجه‌فرنگی

گوجه‌فرنگی یکی از مواد غذایی است که سرشار از بیوتین بوده و به ضخیم‌تر و محکم‌تر شدن ناخن‌ها کمک می‌کند. آب گوجه‌فرنگی به همراه روغن زیتون یکی از ترکیباتی است برای استحکام ناخن مؤثر خواهد بود.

روغن گیاهی و کرم مرطوب‌کننده

تجربه نشان داده است که استفاده از انواع روغن گیاهی نظیر روغن زیتون، روغن نارگیل، روغن آووکادو، روغن هسته انگور، کرچک، ویتامین E، درخت چای و روغن جوجوبا سبب بازگرداندن رطوبت ازدست‌رفته ناخن و در نتیجه استحکام آن خواهد شد. استفاده از انواع کرم مرطوب‌کننده حاوی روغن گیاهی نیز به مقاوم شدن و سلامت و رشد ناخن‌ها کمک می‌کند. هر بار پس از حمام و شستن دست‌های خود می‌توانید از انواع کرم و روغن برای رطوبت‌رسانی ناخن‌ها استفاده نمایید.

به‌عنوان نمونه می‌توانید نصف فنجان روغن زیتون را در ماکروویو گرم کنید و ناخن‌هایتان در آن فرو کنید تا رطوبت فوراً جذب ناخن شود. ماساژ ناخن با روغن‌های گیاهی در طول هفته بسیار در مرطوب کردن آن مؤثر خواهد بود. همچنین مخلوط آب‌لیمو و روغن زیتون هم یک محلول خوب و استحکام‌بخش برای ناخن‌های شما است.

کره‌ شیا یا شی باتر

کره‌ی شیا از جمله مواد مرطوب‌کننده و آبرسانی است که مالیدن آن روی ناخن‌ها به مدت 20 دقیقه می‌تواند به‌سلامت کوتیکول و تغذیه آن کمک کرده و کلیه آسیب‌دیدگی‌های قبلی را ترمیم نماید.

کره شیا

نکات مهم جهت جلوگیری از آسیب به ناخن ها

اگر از شکنندگی ناخن‌های خود رنج می‌برید باید بدانید که شما تنها نیستید. متخصصان معتقدند که در حدود ۲۰ درصد از افراد از اونیکورکسی (اصطلاح پزشکی برای ناخن‌های شکننده) رنج می‌برند. اما برای جلوگیری از آسیب به ناخن‌ها چه باید کرد؟

در حالی که ضعیف شدن و شکننده شدن ناخن‌ها ممکن است به شکل‌های مختلفی بروز کند (مانند تشکیل شیار یا پوسته‌پوسته شدن ناخن). اصطلاح اونیکورکسی به حالتی اطلاق می‌شود که در آن، ناخن بیمار دچار شکستگی‌های طولی می‌شود و روی سطح آن ناهمواری‌هایی به صورت شیاری به وجود می‌آید.

در ادامه همراه ما باشید با نکاتی که رعایت آن ها باعث می شود کمتر به ناخن‌های خود آسیب برسانیم :

ژلیش ناخن یا لاک اکریلیک بلای جان ناخن شما!

از خدمات کاشت و ژلیش ناخن بیش از اندازه استفاده نکنید. استفاده مداوم و طولانی‌مدت از لاک ناخن و لاک اکریلیک نیز مستقیماً روی صدف آن تأثیرات سوء می‌گذارد و به‌مرور باعث پوسته‌پوسته شدن ناخن و لایه‌برداری آن می‌شود.

طبق تحقیقات اخیر اشعه فرابنفشی که گاهی از آن در آرایشگاه‌ها برای خشک‌کردن لاک ژل استفاده می‌شود، خطرات جبران‌ناپذیری برای افراد به همراه دارد. این اشعه با سرطان پوست و پیری زودرس مستقیماً ارتباط دارد، لذا توصیه می‌شود در صورت لزوم استفاده از این اشعه برای خشک‌کردن لاک، 20 دقیقه قبل از مراجعه به سالن زیبایی ناخن از ضدآفتاب روی پوست خود استفاده کنید تا از سرطان پوست در امان باشید.

از ضد عفونی بیش از حد دست ها پرهیز کنید

ضدعفونی‌کردن و شست‌وشوی بیش از حد دست‌ها با شوینده‌هایی مثل صابون و مایع ظرف‌شویی به دلیل وجود مواد شیمیایی و الکل در نهایت می‌تواند سبب ازدست‌رفتن رطوبت طبیعی ناخن و پوست و خشکی شدید شود. علاوه‌برآن، استفاده از مواد ضدعفونی‌کننده و شوینده قوی می‌تواند سبب شکنندگی ناخن و پوسته‌پوسته شدن اطراف آن شود.

پس  اگر واقعاً مجبور به استفاده از ضدعفونی‌کننده هستید فقط مقدار کمی از آن را مصرف کنید. همچنین هنگام استفاده از شوینده‌های شیمیایی و قوی مثل وایتکس و جوهرنمک حتماً دستکش پلاستیکی بپوشید.

ضد عفونی دست

توصیه و مراقبت ها

بیش از حد ناخن خود را در معرض آب قرار ندهید

هنگام استحمام و یا شستن ظروف ناخن‌های خود را بیش از حد زیر آب قرار دهید. قراردادن بیش از حد ناخن در معرض آب موجب نرمی و ضعیف شدن صدف ناخن شده و در نهایت سبب شکستگی آن خواهد شد. می‌توانید برای جلوگیری از ضعیف شدن ناخن‌ها در هنگام ظرف شستن از دستکش استفاده کنید و در کل مدت زمانی که ناخن زیر آب قرار دارد را محدودتر کنید.

عدم استفاده مداوم از لاک‌پاک‌کن، استون و… روی ناخن

بیشتر محصولاتی که برای پاک‌کردن لاک تولید می‌شوند، حاوی مقداری مواد شیمیایی حلال لاک هستند، این مواد به‌مرور با استفاده مداوم می‌توانند سبب شکنندگی، نازک شدن و ازبین‌رفتن ناخن‌ها شوند.

از ناخن خود به‌عنوان ابزار استفاده نکنید

شاید این جمله در نگاه اول عجیب برسد، اما تقریباً همه افراد در شرایطی قرار گرفته‌اند که بخواهند از ناخن خود برای بازکردن قوطی نوشابه، در بطری و… استفاده کنند. در حقیقت وظیفه ناخن محافظت از پوست نرم زیرین خود است و نباید از آن به‌عنوان ابزاری برای انجام کارهای دیگر استفاده کرد.

پرهیز از کاشت ناخن‌

بدون شک کاشت ناخن می‌توانند به زیبایی هرچه بیشتر ناخن‌های بانوان کمک کنند. اما استفاده بیش از حد از این روش برای زیبایی ناخن، به‌مرور سبب تضعیف و کنده شدن ناخن می‌شود. مواد شیمیایی که در انجام کاشت و ژلیش به کار می‌رود همگی خطرناک هستند و در طولانی‌مدت منجر به سرطان خواهند شد. از طرفی مکانیسم خشک‌کردن مواد کاشت و ژلیش با استفاده از اشعه فرابنفش است که خود صدمات زیادی را به ناخن و پوست وارد می‌کند.

ناخن خود را نجویید

جویدن ناخن به‌مرور سبب شکنندگی ناخن و تضعیف صدف آن می‌شود. بزاق دهان یکی از عواملی است که به نازک شدن ناخن کمک می‌کند. از طرفی جویدن ناخن به‌مرور باعث آسیب‌های جدی کوتیکول می‌شود. می‌توانید این عادت را با مالیدن ماده‌ای تلخ یا تند مثل فلفل بر سر انگشتان، ترک کنید.

ناخن‌های خود را به طور مرتب کوتاه کنید

کوتاه‌کردن ناخن‌ها باعث می‌شود، ریسک آسیب و شکستگی آنها کمتر شود. کوتاه نگه‌داشتن ناخن‌ها از شکستگی‌های احتمالی و ترک برداشتن ناخن جلوگیری می‌کند و موجب استحکام و تقویت ناخن‌ها می‌شود.

کوتاه کردن ناخن ها

پیشگیری از تضعیف ناخن‌ها

  • به‌منظور داشتن ناخن‌های سالم داشتن یک رژیم غذایی مناسب حاوی مواد معدنی و بیوتین ضروری است.
  • همیشه از مکمل‌ها و ویتامین‌ها طبق نظر و مشورت پزشک استفاده کنید.
  • از آهن، زینک و پروتئین غافل نشوید.
  • ناخن‌هایتان را با کرم و روغن ویتامینه مرطوب کنید.
  • روزانه ورزش کنید تا جریان خون شما بهبود باید و رشد ناخن‌هایتان بیشتر شود.
  • کوتاه نگه‌داشتن ناخن سبب می‌شود تا ناخن شما دیرتر بشکند و مواد شیمیایی کمتری از محیط جذب کند.
  • در صورت لزوم از لاک‌های باکیفیت و معتبر بدون فرمالدهید استفاده کنید.
  • قراردادن ناخن در معرض نور خورشید به جذب ویتامین دی کمک زیادی می‌کند.
  • آب کافی بنوشید و ناخن خود را مرتباً سوهان بزنید تا لب پر نشود.
  • به‌هیچ‌وجه بدون دستکش با مواد شیمیایی کار نکنید.
  • برای جلوگیری از عفونت کوتیکول‌ها را ببرید و هر شب از کرم مخصوص کوتیکول استفاده کنید.
  • ناخن خود را تاحدامکان نخراشید و زیاد از استون و لاک‌پاک‌کن استفاده نکنید.
  • جهت جلوگیری از عفونت‌های قارچی از محلول ضدقارچ استفاده کنید.
  • ناخن خود را با ناخن‌گیر استاندارد کوتاه کنید.
  • استفاده بیش از حد از مانیکور، ژلیش و کاشت ناخن در نهایت سبب آسیب ناخن‌های شما می‌شود.
تاریخ انتشار : 1401-09-05
مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالب که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها
نام و نام خانوداگی
متن پیام