اهمیت تغذیه مناسب بعد از جراحی بینی
دروه نقاهت مهم ترین بخش جراحی بینی است و بدن باید آمادگی کافی برای پشت سر گذاشتن این دوره را داشته باشد، از این رو داشتن برنامه غذایی مناسب اهمیت پیدا می کند. تغذیه مقوی و مناسب نه تنها باعث می شود تا روند ترمیم با سرعت بیشتری طی شود و دوره نقاهت را راحت تر می کند، بلکه احتمال بروز عوارض جانبی را به حداقل می رساند. با توجه به این که جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و مدتی طول می کشد تا داروها از بدن دفع شوند، ممکن است هضم غذا طی روزهای اول کمی سخت باشد و علائمی از یبوست دیده شود.
بروز مشکلات معده ای می تواند عوارضی مانند حالت تهوع را به همراه داشته باشد و یبوست خود یکی از مواردی است که فشار بالایی را به بینی و بخیه ها وارد می کند، به همین خاطر، مهم است که بدانید بعد از عمل چه غذاهایی باید بخورید و از مصرف چه غذاهایی باید خودداری شود که در ادامه به بررسی کامل این موضوع خواهیم پرداخت.
بهترین تغذیه بعد از جراحی بینی
توصیه ما این است که حتما اطلاعات کافی و برنامه غذایی را از پزشک دریافت کنید، چرا که پزشک با توجه به شرایط بدنی شما بهترین توصیه را ارائه خواهد داد. با این حال، از جمله بهترین خوراکی هایی که بعد از جراحی باید در رژیم غذایی مصرف شوند، عبارتند از:
- مواد غذایی نرم و آبکی : رژیم غذایی بعد از جراحی باید با مصرف مواد غذایی نرم و آبکی شروع شود، چرا که بینی بسیار حساس است و فشارهای ناشی از جویدن مواد غذایی می تواند به بینی و بخیه ها وارد شود و بر فرم بینی تاثیر بگذارد و منجر به تشدید درد نیز شود. پس توصیه می شود چند روز اول جراحی، سوپ، پوره سیب زمینی، ماست و تخم مرغ همزده بخورید که از بروز یبوست نیز پیشگیری خواهد شد.
- مواد غذایی سرشار از فیبر : مواد غذایی که سرشار از فیبر هستند، روند ترمیم را تسریع می بخشند و با تقویت سیستم گوارش، مانع بروز یبوست می شوند، به همین خاطر تا جایی که می توانید میوه هایی مانند سیب، پرتقال و توت فزنگی، سبزیجاتی مانند هویج، سیب زمینی، نخود و اسفناج آب پز و غذاهایی مانند ماکارونی مصرف کنید.
- مواد غذایی سرشار از پروتئین : مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین از جمله گوشت، تخم مرغ، ماهی، لبنیات، لوبیا و عدس برای تسریع روند ترمیم و بهبودی ضروری هستند.
- غذاهای ضد التهاب : با توجه به این که بینی بعد از جراحی ملتهب است و ورم دارد، نیاز است که غذاها و خوراکی هایی که خاصیت ضد التهابی دارند، مصرف شوند تا روند ترمیم و بهبود زخم و بخیه ها نیز سرعت بخشیده شود. آووکادو، روغن زیتون، ماهی چرب و میوه و سبزیجاتی مانند توت فرنگی، انگور، قارچ، کلم بروکلی و چای سبز این خاصیت را دارا هستند.
- مواد غذایی حاوی چربی های مفید : مصرف چربی های مفید باعث می شود تا سطح انرژی بدن بالا برود، سیستم ایمنی قوی می شود و راحت تر می توانید دوره نقاهت را پشت سر بگذارید، به همین خاطر، مصرف روغن زیتون و آووکادو را فراموش نکنید.
- نوشیدنی های مقوی : مصرف آب و مایعات بعد از جراحی به حفظ هیدراته بدن کمک می کند و باعث می شود سیستم ایمنی تقویت شود و روند ترمیم با سرعت بیشتری طی شود. بهتر است آب میوه های غیر اسیدی مانند آب آناناس و آب کرفس بیشتر مصرف شود که هم به هضم بهتر غذا می کنند و می توانند التهاب و ورم را نیز کمتر کنند. آب میوه هایی مانند آب پرتقال ممکن است تحریکاتی را در معده ایجاد کنند که بهتر است از خوردن آن ها خودداری شود. شیک های پروتئینی و شیر موز هم بسیار مقوی هستند و انرژی بدن را بالا می برند.
محدودیت های تغذیه ای بعد از جراحی بینی
اما در کنار مواد غذایی مفید و مقوی که حتما باید مصرف شوند، یک سری محدودیت ها و نبایدهایی غذایی نیز وجود دارد که نباید از آن ها غافل شد. از جمله غذاهایی که می توانند بر نتایج جراحی تاثیر بگذارند و نباید مصرف شوند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- غذاهای سفت و جویدنی : از مصرف خوراکی های سفت که به جویدن نیاز دارند و باعث می شوند فشار به بینی و بخیه ها وارد شود، باید خودداری کدد.. همچنین غذاهای سفت می توانند باعث بروز دل درد و معده درد نیز شوند. پس، از خوردن آدامس، چیپس، تخمه، خیار، آب نبات و سبزیجات سفت مانند هویج خودداری کنید.
- غذاهای فرآوری شده : غذاهای فرآوری شده سرشار از سدیم، قند و چربی های اشباع هستند که روند ترمیم را به تاخیر می اندارند و به همین خاطر توصیه می شود از خوردن غذاهای فست فودی و انواع ساندویچ ها و پیتزاها خودداری کنید.
- غذاهای تند و اسیدی : غذاهای تند و اسیدی فشار خون را بالا می برند و می توانند باعث تشدید خونریزی بعد از جراحی شوند، از طرفی می توانند منجر به بروز حساسیت شوند و شما با علائمی مانند آبریزش بینی یا عطسه روبرو شوید که شرایط ترمیم را سخت تر خواهند کرد. هم چنین، این قبیل مواد غذایی معده را تحریک می کنند و منجر به بروز مشکلات گوارشی و حالت تهوع نیز خواهند شد.
- غذاهای شور : نمک خود یکی از عوامل بروز ورم و التهاب است و با توجه به این که بینی بعد از جراحی ورم دارد، باید از خوردن غذاهای شور خودداری شود.
- غذاهای بسیار گرم یا بسیار سرد : از خوردن غذاهای خیلی سرد و خیلی گرم باید خودداری شود، آن هم به این دلیل که ممکن است میزان درد بیشتر شود. پس اجازه دهید غذا مقداری سرد شود و سپس نوش جان کنید و غذاهای یخ زده و بستنی هم نباید مصرف شوند.
انواع فرم بینی انتخابی پیش از جراحی رینوپلاستی اگر شما هم احساس میکنید که از فرم بینی خود راضی نیستید و علاقه دارید که دست به جراحی آن بزنید، پس بهتر است در ابتدا انواع فرمهایی که میتوانید برای اصلاح...
سولاریوم و آفتاب گرفتن بعد از جراحی بینی نوری که از خورشید به ما می رسد، دارای امواج ماوراء بنفش است که زمانی که با پوست برخورد می کنند، آسیب هایی به سلول های سطحی وارد می شود و در...
علت آبریزش بینی بعد از عمل جراحی آبریزش بینی بعد از جراحی می تواند از عوارض خود عمل باشد که حالت موقتی است و علت اصلی بروز آن، تحریک و تورم مخاط بینی در طول جراحی می باشد که به...
خنده و گریه بعد از جراحی بینی نمی توان این انتظار را داشت که فرد بعد از جراحی، هیچ گونه تغییر حالتی در چهره خود نداشته باشد و توصیه پزشکان بر این است که حرکاتی مانند خندیدن یا گریه شدید...
قوز بینی چیست ؟ مشکل قوز بینی معمولاً به استخوان و غضروف پشت بینی مربوط میشود، اما دلیل اصلی قوز بینی در هر فردی متفاوت است. تشخیص علت قوز بینی بر عهده پزشک است، او پس از بررسی و معاینه...