
پوست اطراف چشم نازکترین قسمت بدن است. اولین نشانههای افزایش سن نیز بهصورت چروکهای ریز یا درشت در این ناحیه نمایان میشود. در برخی افراد روند طبیعی بالا رفتن سن سبب افتادگی پلک و تجمع توده چربی در این ناحیه میشود. عواملی مانند وراثت، استعمال دخانیات، سبک زندگی و بیماری تیروئید نیز در تشدید این عارضه تاثیر مستقیم دارند.
جراحی پلک یا بلفاروپلاستی معمولا با هدف لیفت پلک و رفع این مشکلات انجام میشود. بدون تردید انجام این عمل در جوانسازی صورت شما مؤثر خواهد بود. اما مهمترین عامل در دستیابی به نتیجه ایدهآل استفاده از یک رژیم غذایی مناسب پس از جراحی است. رژیم غذایی غنی از انواع املاح و ویتامینها به کوتاه شدن دوره نقاهت و ترمیم سریعتر زخمها کمک میکند.
رژیم غذایی مناسب بعد از بلفاروپلاستی
یکی از بخشهای اصلی در مراقبت بعد از جراحی پلک پیروی از یک رژیم غذایی مناسب است. رژیم غذایی غنی از مواد مغذی در کسب نتیجه عالی بعد از عمل اهمیت زیادی دارد. بعد از عملهای جراحی معمولا بدن با کمبود برخی مواد مواجه میشود. ضعیف شدن بدن دوره درمان را طولانی میکند.
استفاده از رژیم غذایی صحیح تنها راه برای پیشگیری از مشکلات بعد از عمل است. در جلسه مشاوره، پزشک اطلاعات کافی در مورد موادی که باید در این دوره مصرف کنید، به شما میدهد. در یک دستهبندی کلی برنامه غذایی شما باید حاوی مواد زیر باشد.
مایعات کافی
بدن اغلب افراد بعد از جراحی با کمبود آب مواجه میشود. این حالت طبیعی است. از سوی دیگر، بهبود روند اکسیژنرسانی تأثیر مستقیمی در ترمیم بافتها بعد از جراحی دارد. افزایش مصرف مایعات میتواند شما را به این هدف برساند. موادی که بهتر است در برنامه غذایی خود قرار دهید عبارتند از: آب، سوپ رقیق، آب گوشت، آبمیوههای طبیعی (آب رقیق شده پرتقال، انگور و سیب، اگر آب هندوانه مینوشید ضرورتی برای رقیقسازی آن وجود ندارد)، دوغ، شیر سویا و شیر کم چرب فاقد لاکتوز.
متخصصین توصیه میکنند برای کاهش دردها و سمزدایی بعد از عمل روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید. البته مصرف مایعات بعد از جراحی پلک دستورالعمل خاصی دارد. در روز بعد از عمل تنها میتوانید از مایعات شفاف یعنی آب استفاده کنید. پس از اینکه مطمئن شدید بدن شما با مایعات شفاف سازگار است مایعاتی مانند آب گوشت، سوپ رقیق و دوغ را در برنامه قرار دهید. این موارد علاوه بر کمک به خروج سموم در تأمین پروتئینهای مورد نیاز بدن شما مؤثر هستند.
در روزهای اول بعد از عمل از مصرف نوشیدنیهای شیرین خودداری کنید. مایعات شیرین سبب افزایش ضربان قلب و سرگیجه خواهند شد. برای مصرف آبمیوهها سعی کنید یک لیوان را به دو قسمت مساوی تقسیم کرده و در دو ساعت مختلف آنها را بنوشید. از مصرف یکباره مایعات بپرهیزید. این کار علاوه بر افزایش احتمال تهوع فشار بیشتری به شما وارد میکند. مایعات را بهآرامی و جرعهجرعه بنوشید.
مصرف نوشیدنیهای گازدار، نوشابههای انرژیزا و مشروبات الکلی در این دوره ممنوع است. از دوغهای طبیعی و بدون گاز در برنامه غذایی استفاده کنید. هرگز آبمیوههای غلیظ مصرف نکنید. سعی کنید آبمیوه را با استفاده از آب رقیق کنید. برای رقیقسازی باید حجم آبمیوه و آب یکسان باشد.
غذاهای نرم
در این دوره از مصرف غذاهای سفت و سنگین خودداری کنید. بهتر است غذاهای نرم و پوره جایگزین آنها شوند. ابتدا باید با مصرف مایعات بدن خود را آماده کنید. پس از اینکه بدن شما به آمادگی کامل رسید، مصرف غذاهای نرم و پورهها را آغاز کنید. موادی مانند سوپ، فرنی بدون شکر، میوههای پخته و میکس شده، ماست کم چرب، حلیم بدون شکر یا نمک، تخممرغ آبپز، ماهی کبابی و تن ماهی مهمترین موادی هستند که میتوانید در برنامه خود قرار دهید.
رعایت برخی نکات در این دوره برای تسریع بهبودی و جلوگیری از بروز برخی مشکلات ضروری است.
- استفاده از پورههای نرم بهجای میوه،
- پرهیز از پرخوری به منظور جلوگیری از نفخ و دردهای معده،
- کاهش حجم غذا در هر وعده،
- جویدن کامل غذا برای پیشگیری از رفلکس معده،
- پرهیز از مصرف مایعات همزمان با غذا یا یک ساعت قبل از آن،
- پرهیز از خوردن کره بادام زمینی، فلفل، شکلات، غذاهای چرب یا شیرین، سسهای صنعتی، انواع فستفودها و پیتزا،
اصلیترین دستورالعملهای غذایی بعد از جراحی بلفاروپلاستی هستند.
پروتئین
اصلیترین مادهای که باید بعد از هر جراحی در برنامه غذایی قرار دهید، پروتئین است. واحد سازنده پروتئین، اسید آمینه نام دارد. این ماده نقش اصلی در بهبود و ترمیم زخمها دارد. در جراحی پلک، سیستم گوارشی تا اندازهای ضعیف میشود.
مصرف پروتئینهای سبک به جای پروتئینهای متراکم بهترین انتخاب است. موادی مانند بوقلمون، ماهی، تخممرغ، مرغ، سویا، ماست، عدس، لوبیا، جو دو سر و شیر موادی غنی از پروتئینهای ضروری و مورد نیاز بدن هستند.
ویتامینهای ضروری
تقویت سیستم ایمنی بدن برای درمان و التیام زخمهای بعد از هر جراحی و کاهش دوران نقاهت بعد از عمل اهمیت فراوانی دارد. ویتامینها در تقویت سیستم ایمنی نقش کلیدی دارند. ویتامینهای A، C، D، E و K اصلیترین ویتامینها بعد از جراحی پلک هستند. برای تعادل سطح ویتامینهای موجود در بدن دو راه وجود دارد.
میتوانید از مکملهای موجود در داروخانهها استفاده کنید یا اینکه مواد طبیعی غنی از ویتامینهای ضروری را بشناسید. از آنجا که اغلب متخصصین مجوز استفاده از مکملها را در دوره نقاهت صادر نمیکنند، بهتر است اطلاعات کافی در مورد مواد طبیعی غنی از ویتامین داشته باشید.
- برای تأمین ویتامین A مورد نیاز بدن پس از جراحی پلک میتوانید از موادی مانند فلفل دلمه قرمز، سیب زمینی شیرین، هویج، کدو تنبل، انبه، اسفناج، تخم مرغ و جگر گاو استفاده کنید.
- موادی مانند انواع مرکبات، گل کلم، انواع توت، زعفران، گوجه فرنگی، پیازچه، رزماری، آویشن، فلفل دلمه زرد، کلم قرمز، جعفری و کلم بروکلی منابعی غنی از ویتامین ث هستند.
- برای تامین ویتامین D مورد نیاز بدن از این مواد غذایی استفاده کنید: جو دو سر، تن ماهی، غلات، شیر سویا، قارچ، میگو، ماهی سالمون، زرده تخم مرغ و انواع غلات.
- مصرف پونه کوهی، گرانولا، زیتون، فلفل دلمه سبز و قرمز، پاپایا، شلغم، کیوی، روغن جوانه گندم و کلم بروکلی میتواند ویتامین E مورد نیاز برای حفظ سلامتی بدن در دوران نقاهت بعد از جراحی پلک تامین کند.
- ویتامین K یکی دیگر از مواد ضروری برای تقویت سیستم ایمنی بدن و تسریع روند بهبودی بعد از بلفاروپلاستی است. انواع ماهیها، لوبیا قرمز، آووکادو، جگر، آلو و لوبیا سبز غنی از ویتامین K بوده و در تقویت بدن نقش مهم دارند.
در دوره نقاهت بعد از جراحی پلک چه مواردی نگرانکننده است؟
قبل از انجام هر نوع جراحی باید اطلاعات کافی در مورد دوره نقاهت آن کسب کنید. بلفاروپلاستی یک جراحی کم تهاجمی بوده و از طریق بیهوشی عمومی یا بیحسی موضعی انجام میشود. پس از اینکه فرد کاندید مناسبی برای این جراحی تشخیص داده شد، پزشک بر اساس بررسی شرایط فیزیولوژیکی او مدت زمان نقاهت را تعیین خواهد کرد.
طول این دوره در افراد مختلف با یکدیگر تفاوت دارد. البته برخی عوارض بلفاروپلاستی مانند کبودی، ورم و التهابهای پوستی چند روز بعد از جراحی کاملا برطرف خواهد شد. اما مشکلاتی که در اثر بیتجربگی جراح یا قصور تیم پزشکی رخ میدهد ممکن است مدتزمانی طولانی (گاهی برای همیشه) باقی بماند.
توصیه میشود با مشاهده هر حالت غیرطبیعی یا طولانی شدن دردها حتما با پزشک خود تماس بگیرید. فراموش نکنید عواملی مانند سن، میزان افتادگی پلک، نوع تجهیزات، مهارت پزشک، شرایط فیزیولوژیکی بدن متقاضی و رعایت دستورالعملهای مراقبتی در افزایش یا کاهش دوره نقاهت و سرعت بهبود زخمها تاثیر مستقیم دارد.
توصیه های نهایی
اگر دستورهای پزشک را بهدرستی رعایت میکنید اما با مشکلات زیر مواجه هستید، باید در اولین فرصت برای درمان آن اقدام کنید:
- دردهای شدید و مزمنی که با مصرف داروهای مسکن درمان نمیشود.
- در دوره نقاهت با تب و لرزهای شدید مواجه هستید. این حالت نشاندهنده عفونت است.
- کبودی و تورم ناحیه چشم شما با گذشت چند روز بعد از عمل خوب نشده است.
- در صورتی که با خونریزی از محل بخیهها و اطراف چشم مواجه هستید.
- افرادی که اصول تغذیه را بهدرستی رعایت میکنند، اما با حالت تهوع و سرگیجه درگیر هستند.
- اگر بعد از بلفاروپلاستی با مشکلات متوسط تا شدیدی در فرایند تنفس درگیر شدهاید.
افرادی که علاقهمند به جراحی پلک هستند باید در انتخاب جراح و محل عمل وسواس بیشتری داشته باشند. اگر در این مرحله عملکرد خوبی نداشته باشید، ممکن است در دریافت نکات کلیدی و مراقبتهای بعد از عمل با مشکل مواجه شوید. حتی ممکن است کلینیک پشتیبانیهای لازم بعد از عمل را برای شما انجام ندهد.
کلینیک خانه سفید علاوه بر استفاده از تجهیزات مدرن تمام تلاش خود برای بهکارگیری کادری مجرب و صبور را انجام داده است. جراح، تیم پزشکی و کادر کلینیک از آغاز مراجعه تا آخرین روز بهبودی در کنار شما خواهند بود.
دستورالعمل اصلی برای مصرف مایعات بعد از جراحی پلک چیست؟
بهتر است روز اول بعد از عمل مایعات شفاف فاقد شکر استفاده کنید. مایعات را جرعهجرعه و آرام بنوشید. آبمیوههای رقیق و طبیعی بهترین گزینه هستند. سعی کنید همزمان با غذای اصلی یا یک ساعت قبل از آن از مصرف مایعات خودداری کنید.
مناسبترین غذاها بعد از عمل بلفاروپلاستی چه غذاهایی هستند؟
غذاهای نرم و پورهها، فرنی، ماست کم چرب، سوپ، حلیم، تخممرغ آبپز، تن ماهی و ماهی کبابی بهترین غذاها محسوب میشوند. سعی کنید غذاها را بهخوبی بجوید. پرخوری را فراموش کنید. اگر زیاد غذا میخورید، حتماً آن را به چندین وعده سبک تقسیم کنید.
بدن به چه ویتامینهایی برای تسریع بهبودی نیاز دارد؟
ویتامینهای مورد نیاز بدن شامل A، D، E، K و C هستند. بهتر است برای تامین این ویتامینها مصرف میوه، سبزیجات تازه، حبوبات، غذاهای دریایی و جگر گاو را در برنامه غذایی خود قرار دهید.