لایه برداری پوست چیست

لایه برداری پوست چیست | انواع و روش ها

پزشک : دکتر نادیا رضایی متخصص پوست و مو دسته بندی : مقالات پاکسازی پوست

لایه برداری پوست به فرآیندی گفته می‌شود که در آن سلول‌های مرده از سطح پوست برداشته می‌شوند. به طور کلی این کار به صورت فیزیکی یا شیمیایی انجام می‌شود. در روش‌های فیزیکی خانگی (مثل اسکراب‌ها) یا کلینیکی (مثل میکرودرم ابریژن) با شیوه‌های خاصی سطح پوست را ماساژ می‌دهیم تا سلول‌های مرده به شکل سایشی از روی پوست کنده شوند. در روش شیمیایی، به کمک لایه بردارهای شیمیایی اتصال سلول‌های مرده به پوست را شل می‌کنیم تا از سطح پوست جدا شوند.

پوست ما به طور طبیعی هر ۳۰ روز یکبار سلول‌های مرده را از خود جدا می‌کند تا جا برای رشد و تقسیم سلول‌های جدید باز شود. گاهی سلول‌های مرده به طور کامل نمی‌ریزند. اگر سلول‌های مرده روی پوست جمع شوند، نتیجه‌اش خشکی، پوسته پوسته شدن و انسداد منافذ پوستی است. لایه برداری پوست به شما کمک می‌کند که این اتفاق‌ها نیفتد. اگر در مورد خاصیت‌های لایه برداری شک دارید یا نمی‌دانید چه شیوه‌های ایمن و موثری برای این کار وجود دارد، نگران نباشید. امروز می‌خواهیم بحث لایه برداری و روش‌های مناسب آن را برای شما توضیح دهیم.

لایه برداری پوست چیست ؟

لایه برداری فیزیکی، باسابقه‌ترین روش لایه‌برداری است. کیسه‌های آبی رنگ ضخیم و سفیداب که از ایام قدیم در حمام‌های ایرانی حضور داشته‌اند، در واقع ابزارهایی برای لایه برداری هستند. برای لایه برداری فیزیکی راه‌های بسیار زیادی وجود دارد. می‌توانید یک لیف یا اسکراب را به صورت دایره‌وار روی صورت خود بکشید تا لایه‌هایی از روی پوست شما برداشته شود. خوبی لایه برداری فیزیکی سادگی انجام آن است. یادتان باشد که هدف ما در لایه برداری این نیست که لپ‌هایمان گل بیندازد یا پوستمان قرمز شود. قرمزی یا سوزش پوست متعاقب لایه برداری خانگی می‌تواند ناشی از آسیب دیدن پوست باشد پس لازم نیست پوست خود را بسابید! حرکات دایره‌وار ملایم روی صورت به اندازه‌ی کافی موثرند.

برای انجام لایه برداری فیزیکی در خانه می‌توانید از اسکراب‌های آماده استفاده کنید یا از شیوه‌های ساخت اسکراب خانگی که به فراوانی در اینترنت موجود هست کمک بگیرید. همچنین می‌توانید از لیف‌ها، پن‌ها یا پدهای لایه بردار استفاده کنید. اسکراب‌ها در داروخانه و فروشگاه‌های لوازم آرایشی فروخته می‌شوند و حالتی شبیه به کرم دارند. حواستان باشد که اسکراب‌های صورت و بدن با هم متفاوت‌اند و اسکراب‌های بدن معمولاً قوی‌ترند. برخی از اسکراب‌ها به طور اختصاصی برای انواع پوست طراحی شده‌اند که مثلاً اگر پوست حساسی دارید، بهتر است اسکراب مناسب پوست حساس تهیه کنید.

روش های لایه برداری کلینیکی

حال که با لایه برداری فیزیکی در خانه آشنا شدید، بیایید در مورد روش‌های کلینیکی صحبت کنیم. البته این روش‌ها در اسپاها و برخی آرایشگاه‌ها هم انجام می‌شوند؛ ولی به شما توصیه می‌کنیم که این موارد را تنها در کلینیک‌های تخصصی جوانسازی پوست انجام دهید. اولاً پیش از انجام لایه برداری‌های کلینیکی لازم است پوست شما توسط پزشک بررسی شود تا روش متناسب با نوع پوست‌تان انتخاب شود. دوماً پزشکان متخصص کلینیک، ابزارها و وسایل لایه برداری را به طور مداوم پایش و بررسی می‌کنند و در صورتی که دچار فرسودگی شده باشد، آن‌ها تعویض یا تعمیر می‌کنند.

روش‌های لایه برداری فیزیکی در کلینیک شامل موارد زیر است که همگی در کلینیک پارسا به دست مجرب‌ترین متخصصین و به‌روزترین ابزارها انجام می‌شوند:

میکرودرم ابریژن

روشی برای لایه برداری پوست است که به کمک کریستال‌هایی بسیار ریز یا دستگاه نوک الماسی انجام می‌شود. میکرودرم ابریژن می‌تواند در رفع خطوط ظریف، سفت کردن، یک‌دست کردن بافت و رنگ پوست و از بین بردن برخی از لکه‌های پوستی موثر باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به مقاله میکرودرم ابریژن در سایت کلینیک پارسا مراجعه کنید.

هیدرودرم ابریژن

روشی مشابه با میکرودرم ابریژن بوده که بسیار فراتر از یک لایه برداری ساده است. این روش بدون نیاز به کریستال لایه برداری را انجام می‌دهد، با ماساژ پوست باعث جوانسازی شده و با استفاده از سرمی آنتی اکسیدانی به شکل موثری پوست را آبرسانی می‌کند.

لایه برداری پوست

لایه برداری شیمیایی پوست

در لایه برداری شیمیایی معمولاً از اسیدهای ضعیف، رتینول‌ و آنزیم‌هایی برای لایه برداری پوست استفاده می‌شود. این روش‌ها نیز مثل لایه برداری فیزیکی به دو شکل خانگی و کلینیکی قابل اجرا هستند. برای لایه برداری شیمایی در خانه می‌توانید از لایه بردارهای شیمیایی موجود در بازار استفاده کنید یا گشتی در اینترنت بزنید و روش‌های ساخت یک لایه بردار شیمیایی با مواد موجود در آشپزخانه را یاد بگیرید. به طور کلی لایه بردارهای شیمیایی خانگی (اگر به شکل درستی استفاده شوند) بسیار موثرتر از لایه برداری فیزیکی خانگی هستند.

لایه برداری شیمیایی همانند روش‌های فیزیکی باید با احتیاط انجام شوند؛ چرا که خطر آسیب رسیدن به پوست وجود دارد. توصیه می‌کنیم که اگر می‌خواهید به شکل منظم از لایه بردارهای شیمیایی استفاده کنید، حتماً با پزشک متخصص پوست در مورد مواد مصرفی، چگونگی استفاده و میزان استفاده از آن‌ها مشورت کنید.

آلفا هیدروکسی اسیدها (AHA)

این اسیدها شامل گروهی از اسیدهای محلول در آب هستند که معمولاً از میوه‌های قندی استخراج می‌شوند. معروف‌ترین AHAها عبارت‌اند از:

  • گلیکولیک اسید که از نیشکر استخراج می‌شود
  • لاکتیک اسید که در شیر و برخی سبزیجات وجود دارد
  • سیتریک اسید که در مرکبات یافت می‌شود
  • تارتاریک اسید که در انگورها وجود دارد
  • مالیک اسید که از سیب استخراج می‌شود

این اسیدها کمک می‌کنند که لایه‌ای از روی پوست صورت برداشته شود تا سلول‌های جدید و یکدست‌تر از نظر رنگ جای سلول‌های قدیمی را بگیرند. نسبت به سایر اسیدهای استفاده شده برای لایه برداری پوست، آلفا هیدروکسی اسیدها عملکرد سطحی‌تری دارند. بسته به نوع اسید استفاده شده، آلفا هیدروکسی اسیدها می‌توانند در رفع مشکلات زیر کمک کنند:

  • لکه‌های تیره‌ی پوستی مانند لکه‌های ناشی از افزایش سن، ملاسما و اسکارها،
  • منافذ پوستی بزرگ،
  • خطوط ظریف و چروک‌های سطحی (تاثیر کم)،
  • ناهماهنگی در رنگ پوست.

بتا هیدروکسی اسیدها (BHA)

این اسیدها محلول در چربی هستند می‌توانند تا عمق فولیکول‌های مو نفوذ کنند و چربی اضافی و سلول‌های مرده را از درون منافذ پوستی خارج سازند. بتا هیدروکسی اسیدها بیشتر

برای درمان آکنه و آسیب‌های پرتوهای مضر آفتاب استفاده می‌شوند. معروف‌ترین BHA، سالی‌سیلیک اسید است که عمدتاً در درمان آکنه استفاده می‌شود ولی برای بهبود قرمزی و التهاب کلی پوست هم مفید است.

رتینوئیک اسید

رتینوئیک اسید نوعی رتینوئید است و از مشتقات ویتامین A محسوب می‌شود. این لایه بردارها معمولاً در کلینیک‌ها استفاده می‌شوند و کمتر در تولید محصولات لایه بردار خانگی کاربرد دارند. رتینوئیک اسید نسبت به BHA، لایه برداری عمقی‌تری انجام می‌دهد و برای رفع جای زخم یا اسکار، لکه‌ها و خطوط پوستی موثر است.

لایه برداری پوست

تفاوت لایه برداری خانگی و کلینیکی

تفاوت اصلی این دو روش لایه برداری در میزان اثرگذاری آن‌ها است. به طور مثال میکرودرم ابریژن را می‌توانید با کیت‌های خانگی هم انجام دهید ولی نتایج میکرودرم ابریژن کلینیکی بسیار قوی‌تر است. هیدرودرم ابریژن روش شگفت‌انگیزی است که تنها در کلینیک و به دست متخصصین قابل انجام است؛ به این دلیل که سرم آنتی اکسیدانی و آبرسان بسیار ویژه‌ای در آن استفاده می‌شود.

در مورد لایه بردارهای شیمیایی، محصولات خانگی معمولاً اسیدیته کمتری دارند. برای همین اثرات لایه برداری کمتری هم دارند. به علاوه در کلینیک مشکلات پوستی به دقت بررسی می‌شوند تا مناسب‌ترین اسید برای رفع این مشکلات شناسایی شود. سپس همزمان با استفاده از اسیدها، داروهای خاص دیگری به پوست شما می‌زنیم که لایه برداری را موثرتر و عوارضش را کمتر کنند.

واقعیت این است که اگر از پس هزینه‌های لایه برداری کلینیکی بر می‌آیید، قطعاً این روش‌ها موثرتر است. هرچند لایه برداری موثر در خانه هم هزینه‌های کمی ندارد ولی ارزان‌تر از لایه برداری کلینیکی تمام می‌شود. اگر لایه برداری را صرفاً به عنوان یکی از بخش‌های مراقبت پوستی خود انجام می‌دهید، استفاده از لایه بردارهای خانگی بعد از مشورت با پزشک متخصص پوست کفایت می‌کند. اما اگر می‌خواهید مشکلاتی مانند جای زخم، لکه‌های پوستی، چین و چروک‌ها و موارد این چنینی را درمان کنید، احتمالاً به لایه برداری کلینیکی نیاز خواهید داشت.

لایه برداری خانگی پوست

چه کسانی نباید لایه برداری انجام دهند؟

کسانی که از آکنه رنج می‌برند باید حتماً در مورد لایه برداری با پزشک متخصص پوست مشورت کنند. اگر آکنه شما مزمن یا کیستیک باشد، پوست‌تان خود به خود ملتهب است و لایه برداری باعث التهاب بیشتر می‌شود. در این صورت احتمال به جا ماندن لکه‌های تیره پوستی که به هایپرپیگمنتیشن معروف‌اند، وجود دارد. این لکه‌ها در کسانی که پوست تیره رنگی دارند شایع‌تر و ماندگارتر است. پس مراقب باشید.

اگر روی پوست خود هرگونه زخم، آفتاب سوختگی، آسیب یا عفونتی مشاهده کردید، لایه برداری نکنید. این توصیه شامل تب خال هم می‌شود. در این زمان‌ها پوست شما بیشتر از لایه برداری به آبرسانی و مراقبت‌های درمانی نیاز دارد.

تاریخ انتشار : 1400-12-08
مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالب که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها
نام و نام خانوداگی
متن پیام
  • رضوان
    1402-01-16

    فایده نداره باید پوست را کامل کند یکی دیگه درست کرد

  • شايان قدرتي
    1400-10-02

    سلام وقت بخير . من هفته گذشته براي درم ابريژن رفتم مطب دكتر پوستم كه دكتر خيلي معروفي هم هست . ولي از دستگاه خاصي استفاده نكرد…
    با مداد كادر بندي كرد صورتمو بتادين زد رو صورتم و با يه پد مثل سمباده شروع كرد به تراشيدن خيلي عميق پوستم جوري كه گفت تا ٢٤ ساعت پانسمان رو صورتت بمونه . بخاطر تبحرش بدون ديتگاه اين كارو كرد و انقدر عميف انجامش داده يا بخاطر ماست مالي كردن و صرفه جويي در وقتش؟

  • فاطمه
    1400-09-21

    سلام برای هایپرپیگمنتیشن که بعد از لیزر مو زائد بوجود اومده البته خفیف،لایه برداری جواب میده؟بیشتر از تیرگی قهوه ای سرخ هست

    • دکتر شریفی
      1400-09-25

      سلام و وقت بخیر

      باید صبر کرد بعد از رفع التهاب تیرگی هم از بین می رود.
      درضمن لایه برداری را همه جای بدن نمی توان انجام داد.

+مشاهده بیشتر