عوارض پروتز سینه

عوارض جراحی پروتز سینه چیست ؟

پزشک : دکتر کامران کیان فوق تخصص جراحی پلاستیک دسته بندی : دانشنامه جراحی زیبایی

پروتز یا ایمپلنت سینه یک جراحی زیبایی برای افزایش حجم و خوش‌فرم شدن سینه بانوان است. در این روش با قرارگیری پروتز در زیر بافت یا ماهیچه سینه، تغییرات لازم در حالت و فرم سینه ایجاد می‌شود.

جذابیت ظاهری اندام بانوان سبب شده خانم‌های زیادی به‌منظور افزایش اعتمادبه‌نفس خود جراحی پروتز سینه را در اولویت قرار ‌دهند. البته استفاده از این پروتز‌ها برای افرادی که به دلیل ابتلا به بیماری‌، سینه خود را از دست داده‌اند بهترین گزینه است. تنها زمانی انجام این جراحی توجیه‌پذیر است که فرد علاوه بر آشنایی با مزایای این عمل اطلاعات کافی در مورد عوارض احتمالی آن داشته باشد.

آیا پروتز سینه عوارض دارد؟

هر روشی که به‌صورت تهاجمی و با استفاده از جراحی انجام می‌شود با مجموعه‌ای از عوارض احتمالی و بالقوه همراه است. البته ممکن است این عوارض در همه متقاضیان رخ ندهد. اما عوارض عمومی مانند درد، بی‌حسی و گیجی بعد از استفاده از داروی بیهوشی در اغلب افراد ظاهر می‌شود.  این علائم دارای شدت متفاوت هستند، زیرا واکنش سیستم ایمنی بدن افراد مختلف با یکدیگر فرق دارد. البته عوارض طبیعی معمولا چند روز بعد از عمل برطرف می‌شود. عوامل مختلفی مانند مهارت و تجربه جراح و استفاده از تجهیزات پیشرفته و استریل در کاهش شدت عوارض نقش مهمی دارند.

رعایت صحیح دستورالعمل‌های مراقبتی نیز در کاهش وخامت عوارض بعد از پروتز سینه اهمیت دارد. با این حال، ممکن است با برخی عوارض خارج از کنترل مواجه شوید. تنها راه جلوگیری از تشدید این عوارض کسب آگاهی از دلیل و علائم اصلی آنها است.

نشانه‌های بروز عوارض بعد از ایمپلنت سینه

همان‌طور که اشاره کردیم برخی عوارض طبیعی تنها به دلیل واکنش طبیعی بدن به جراحی بروز پیدا می‌کنند. اگر چنین عوارضی بعد از چند روز بهبود نیافت یا بر شدت آن افزوده شد، نشان‌دهنده بروز مشکلات جدی در جراحی پروتز سینه است. عوامل هشداردهنده عبارتند از:

  • قرمزی ناحیه اطراف سینه،
  • تورم غیرطبیعی و طولانی،
  • احساس سوزش.

عوارض اصلی پروتز سینه

معمولا در همه جراحی‌های زیبایی با بروز عوارض مواجه هستیم که شدت آنها در متقاضیان متفاوت است. برخی افراد تصور می‌کنند پروتز آنها را مستعد ابتلا به سرطان سینه می‌کند. بررسی‌ها هیچ دلیل منطقی برای اثبات تاثیر منفی ایمپلنت سینه در ابتلا به سرطان ارائه نکرده‌اند. اصلی‌ترین عوارضی که ممکن است بعد از پروتز سینه با آن درگیر شوید عبارتند از:

درد مزمن در ناحیه سینه

یکی از عوارض اصلی ایمپلنت سینه، درد مزمن است. در اغلب موارد این درد کوتاه بوده و چند روز بعد از عمل برطرف می‌شود. اما در برخی متقاضیان درد طولانی و بسیار جدی است. این حالت ممکن است به دلیل تورم یا انقباض کپسول‌ها ایجاد شود. با مشاهده این حالت خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید. دلیل این عارضه باید به‌سرعت بررسی شده و اقدامات لازم برای درمان صورت گیرد.

درد جراحی سینه

عفونت بعد از ایمپلنت سینه

اغلب افرادی که در رعایت پروتکل‌های بهداشتی و اجرای دستورالعمل‌های مراقبتی کوتاهی می‌کنند با این عارضه درگیر خواهند شد. جراحان برای کاهش ریسک بعد از عمل تجویز دارو‌های آنتی‌بیوتیک را در دستور کار قرار می‌دهند. مصرف به‌موقع این دارو‌ها در جلوگیری از عفونت سینه و انتشار آن به بافت‌های اطراف موثر است. تعویض مرتب پانسمان و استریل کردن سینه نیز در کاهش احتمال عفونت اهمیت زیادی دارد.

خونریزی

در برخی متقاضیان، جراحی ایمپلنت سینه سبب خونریزی داخلی در بافت‌های اطراف می‌شود. ممکن است این حالت طی یک یا دو هفته بعد از عمل اتفاق بیفتد. سفت و متورم شدن بافت سینه می‌تواند زنگ خطری برای خونریزی در این ناحیه باشد. در صورت خونریزی داخلی بعد از ایمپلنت سینه جراح عمل مجدد را الزامی می‌داند. این عمل به‌صورت لاپاراسکوپی بوده و علاوه بر تخلیه خون از سینه سبب قطع خونریزی خواهد شد. در جراحی مجدد ضرورتی برای برداشتن پروتز وجود ندارد. کبودی روی سینه و بافت اطراف آن از عوارض طبیعی جراحی مجدد است که طی مدتی کوتاه کاملا بهبود می‌یابد.

انقباض کپسولی

پس از جایگذاری ایمپلنت درون سینه سیستم ایمنی بدن برای تکمیل فرآیند بهبودی، کپسولی فیبروزی در اطراف پروتز می‌سازد. این حالت واکنش طبیعی بدن به ورود هر جسم است. با گذشت زمان بافت فیبروزی کوچک و جمع می‌شود. به این حالت انقباض کپسولی می‌گویند که شدت و وسعت انقباض در متقاضیان با یکدیگر فرق دارد. انقباض شدید کپسولی می‌تواند سبب سفت و فشردگی پروتز شود. در چنین حالتی فرد با درد پستان مواجه خواهد شد. این عارضه تقریبا غیرقابل‌اجتناب است و اغلب افرادی که پروتز سینه انجام می‌دهند با آن درگیر خواهند شد. در صورت تشدید این عارضه انجام جراحی مجدد الزامی خواهد بود.

سروما بعد از ایمپلنت سینه

سروما یکی دیگر از عارضه‌های اصلی ایمپلنت سینه است. ممکن است نام این عارضه را شنیده باشید. باید بدانید این پدیده به معنی تجمع مایع در اطراف ایمپلنت است. نتیجه آن تورم، درد بسیار زیاد، برجستگی و دفرمه شدن سینه است. پزشک با مشاهده چنین حالتی برای تخلیه مایع جمع شده از سرنگ‌های بسیار ریز و مخصوص استفاده می‌کند. در شرایطی که حجم مایع بسیار زیاد باشد، ایجاد برش در سینه برای تخلیه مایع ضروری است. بهترین راه برای جلوگیری از سروما بعد از پروتز سینه، قرار دادن درن در محل جراحی است. لوله‌های درن به تخلیه مایعات جمع شده اطراف پروتز کمک می‌کند.

جراحی پروتز سینه

چروک و دفرمه شدن سینه

این عارضه معمولا زمانی رخ می‌دهد که جراح از پروتز‌های ارزان و بی‌کیفیت استفاده کند. احتمال وقوع این عارضه در پروتز‌های سالین یا آب نمکی بالاتر است. حرکت مایعات درون پروتز دلیل اصلی دفرمگی سینه بعد از کاشت پروتز سالین است. البته اگر جراح برای کاهش هزینه‌ عمل پروتز سینه از پروتز‌های سیلیکونی بی‌کیفیت و نامرغوب استفاده کند، احتمال بروز این عارضه افزایش خواهد یافت. استفاده از برند‌های ارزان و بی‌کیفیت سبب تغییر بافت سینه می‌شود که بلافاصله بعد از عمل قابل‌مشاهده است.

عوارض ناشی از نامناسب بودن اندازه پروتز

مهم‌ترین مرحله قبل از عمل پروتز سینه انتخاب ایمپلنت‌های مناسب است. پروتز‌ها باید متناسب با بدن فرد باشند و تقارن سینه‌ها را حفظ کنند. استفاده از پروتز‌های بزرگ احتمال ابتلا به درد‌های گردن، کمر و ‌شانه را افزایش می‌دهد. عدم تناسب سینه با فرم بدن یکی دیگر از مشکلات ناشی از به‌کارگیری ایمپلنت‌های بزرگ برای متقاضیان است. بررسی‌ها نشان می‌دهد افرادی که از پروتز‌های بزرگ استفاده می‌کنند به‌مرور با عارضه افتادگی سینه درگیر می‌شوند.

عدم تقارن سینه‌ها

همان‌طور که در مقدمه گفتیم هدف اصلی پروتز سینه کمک به ایجاد فرم و حالت بهتر در سینه‌ها است. عدم تقارن سینه‌ها بعد از عمل یکی دیگر از مشکلاتی است که به بی‌تجربگی جراح وابسته است. البته، اگر فرد قبل از جراحی نیز با عدم تقارن در حجم سینه مواجه باشد، انتخاب ناشیانه پروتز در تشدید نامتقارنی پستان‌ها موثر است.  درمان این عارضه به جراحی ترمیمی نیاز دارد. اما با انتخاب جراحی که اطلاعات کافی در مورد ساختار بدنی فرد داشته و با مفاهیم زیبایی‌شناسی و ریزه‌کاری‌های جراحی سینه آشنا است، گامی موثر در کاهش ریسک‌های احتمالی بعد از عمل برخواهید داشت.

اسکار پوستی بعد از عمل

جراحی‌های زیبایی تهاجمی معمولا از طریق ایجاد برش سطحی و یا عمیق انجام می‌شوند. پروتز سینه نیز در دسته جراحی‌های تهاجمی قرار می‌گیرد. برای ورود ایمپلنت به درون سینه برش در این ناحیه الزامی است. پس ایجاد اسکار ناشی از ترمیم زخم‌ها یکی دیگر از عوارض اصلی این عمل خواهد بود.  این عارضه تقریبا در تمام متقاضیان ایجاد می‌شود، اما شدت آن به عوامل مختلفی وابسته است. عواملی مانند عفونت، سروما، فشار به سینه و عفونت سبب کشیدگی بخیه و افزایش وسعت اسکار می‌شود. اگر پزشک بخیه‌ها را با ظرافت انجام دهد و فرد با پوشیدن گن‌های طبیعی از سینه محافظت کند ریسک ایجاد اسکار به حداقل می‌رسد.

اسکار پوستی ناشی از پروتز سینه تا مدتی بعد از اتمام دوره نقاهت باقی می‌ماند. استفاده از کرم‌های ترمیم‌کننده و لیزر نیز در رفع این عارضه تاثیر مثبت دارد.

راهکار‌های کاهش‌ عوارض

مزایای پروتز سینه در افزایش زیبایی ظاهر و تناسب اندام بسیار زیاد است. اما احتمال بروز عوارض جانبی افراد را برای انجام این عمل مردد می‌کند. همان‌طور که گفتیم عملکرد مطلوب در انتخاب کلینیک محل عمل و جراح علاوه بر ارتقای کیفیت عمل در کاهش عوارض جانبی موثر است.

مهم‌ترین اقدامات پیشگیری‌کننده از عوارض پروتز سینه عبارتند از:

انتخاب جراح مجرب

اصلی‌ترین مرحله در هر جراحی انتخاب پزشک ماهر و مجرب است. پزشک باید تجربه کافی در جراحی ایمپلنت سینه داشته باشد. بررسی‌های آماری نشان می‌دهد انتخاب پزشک ماهر در کاهش عوارض جانبی بعد از عمل نقش موثری دارد. جراح مجرب با انتخاب بهترین ایمپلنت، استفاده از تجهیزات استریل و شناخت کافی از آناتومی بدن عملکرد مطلوبی در کاشت پروتز خواهد داشت. علاوه بر این، پزشک مجرب برای متقاضیان دستورالعمل جامع مراقبتی ارائه می‌کند و تا بهبودی کامل در کنار او خواهد بود.

اجرای صحیح دستورالعمل‌های مراقبتی

بدون شک رعایت مراقبت‌های بعد از عمل پروتز سینه، مکمل مهارت جراح است. پزشک برای پیشگیری از عفونت مصرف دارو‌های آنتی‌بیوتیک را در برنامه قرار می‌دهد. مصرف به‌موقع این دارو‌ها در تسریع روند بهبودی موثر است.

علاوه بر این، پزشک برای تثبیت حالت سینه و جلوگیری از بدفرمی پستان‌ها استفاده از گن‌های مخصوص را توصیه می‌کند. پیروی از رژیم غذایی سالم و غنی، پرهیز از استعمال دخانیات و مشروبات الکلی، اجتناب از انجام فعالیت‌های ورزشی یا کاری سنگین در دستیابی به نتیجه مطلوب و کاهش ریسک‌های بعد از عمل مفید هستند.

تعویض مرتب پانسمان

تنها زمانی می‌توان به نتیجه عالی بعد از جراحی پروتز سینه امیدوار بود که اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از عفونت این ناحیه انجام شود. تعویض به‌موقع پانسمان و استریل بودن بانداژ مرحله اصلی در مراقبت از سینه‌ها بعد از پروتز است. سعی کنید در حین تعویض، محل بخیه‌ها را بررسی کنید و به هر نوع تورم یا تغییر رنگ حساسیت نشان دهید. اگر بافت سینه در این ناحیه کاملا سالم و عادی بود قبل از پانسمان کمی پماد روی سینه‌ها بزنید و با بانداژ استریل سینه‌ها را ببندید.

تاریخ انتشار : 1401-07-30
سوالات متداول
  • آیا پروتز سینه سبب ابتلا به سرطان پستان می‌شود؟

    اغلب متقاضیان به دلیل ترس ابتلا به این عارضه از ایمپلنت سینه منصرف می‌شوند. باید بدانید تاکنون هیچ سند علمی افزایش احتمال ابتلا به سرطان سینه در اثر پروتز را ثابت نکرده است. 

  • راه اصلی برای کاهش عوارض ناشی از پروتز سینه چیست؟

    عوارض ایمپلنت سینه به دو دسته طبیعی و غیرعادی تقسیم می‌شوند. عوارض طبیعی در تمام جراحی‌های زیبایی وجود دارند و معمولا با اتمام دوره نقاهت برطرف می‌شوند. اما عوارض غیرعادی در اثر بی‌تجربگی جراح یا عدم رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی رخ می‌دهد. اگر در این مرحله عملکرد خوبی داشته باشید، با مشکل خاصی بعد از عمل مواجه نخواهید شد.

  • عدم تقارن سینه‌ها بعد از پروتز طبیعی است؟

    برخی خانم‌ها به‌صورت ارثی با مشکل عدم تقارن سینه درگیر هستند. در صورتی که جراح بدون توجه به این حالت، ایمپلنت را انتخاب کند عدم تقارن سینه‌ها شدیدتر می‌شود. در برخی موارد پس از پروتز، سینه‌ها کمی متورم می‌شوند. در این حالت سینه‌ها غیرقرینه به نظر می‌رسند. این حالت کاملا طبیعی بوده و پس از اتمام دوره نقاهت برطرف خواهد شد.

  • روش تشخیص عفونت سینه‌ها بعد از پروتز چیست؟

    اگر در بازه زمانی دو تا سه هفته بعد از عمل با علائمی مانند تورم سینه‌ها و ترشحات بدبو از محل بخیه‌ها درگیر شدید، احتمال عفونت را جدی بگیرید.

  • امکان تعویض پروتز بعد از عفونت وجود دارد؟

    بلافاصله بعد از عفونت نمی‌توانید پروتز سینه را تعویض کنید. متخصصین توصیه می‌کنند حدود ۳ تا ۶ ماه صبور باشید و پس از برطرف شدن تمام آثار عفونت برای تعویض پروتز‌ها اقدام کنید.

مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالب که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها
نام و نام خانوداگی
متن پیام
  • نرگس مرادی
    1402-07-16

    ممنون از سایت خوبتون،کلی از نگرانی هام برطرف شد

+مشاهده بیشتر