تامپون بینی

تامپون بینی چیست و چه کاربردی دارد ؟

پزشک : دکتر کامران کیان فوق تخصص جراحی پلاستیک دسته بندی : دانشنامه جراحی بینی

شاید این سوال هم برای شما پیش آمده باشد که چرا بعد از عمل بینی از تامپون استفاده می شود. از مهم‌ترین کاربرد‌های استفاده از تامپون می‌توانیم به این مورد اشاره کنیم که احتمال خونریزی بعد از جراحی بینی و عفونت را به حداقل می‌رساند و باعث می‌شود که سپتوم بینی به شکل صحیحی بهبود پیدا کنند. این باور عمومی در میان مردم وجود دارد که کشیدن تامپون با درد و خونریزی همراه است، اما این تصور کاملا اشتباه است. چون معمولا در افراد بسیار کمی کشیدن تامپون باعث خونریزی می‌شود که آن هم طبیعی است و جای هیچ‌گونه نگرانی ندارد.

امروزه با ابداع تکنیک‌های مدرن جراحی بینی برخی پزشکان حرفه ای از تامپون استفاده چندانی نمی‌کنند. در ادامه هر آنچه باید درباره تامپون بینی بدانید را مطرح می‌کنیم.

تامپون بینی چیست ؟

به تکه‌ای گاز یا پنبه‌ای که به صورت فشرده در آمده و استریل شده است، تامپون می‌گویند. تامپون برای قرار گرفتن در حفره بینی بعد از عمل جراحی تولید می‌شود. در حال حاضر تامپون‌های آماده‌ای از جنس فوم یا پنبه وارد بازار شده‌اند که پزشکان می‌توانند آن را به راحتی درون حفره بینی قرار دهند. معمولا در انتهای تامپون‌ها نخ باریکی قرار دارد که این امکان را فراهم می‌کند پزشک بتواند به راحتی تامپون را درون بینی جابه‌جا کند یا حتی آن را خارج کند. در وسط برخی تامپون‌ها لوله‌ای قرار گرفته است تا فرد بتواند به راحتی نفس بکشد. اما اینکه چه نوع تامپونی بعد از عمل باید در بینی فرد قرار بگیرد، کاملا بستگی به نظر پزشک دارد.

تامپون‌ به منظور جلوگیری و کاهش خونریزی در حفره بینی بعد از جراحی قرار داده می‌شود. درواقع تامپونی که در درون بینی قرار می‌گیرد، فشار مستقیمی را روی عروق خونی در غشای داخلی بینی وارد می‌کند. فشارهای وارد شده بر عروق خونی احتمال خونریزی بعد از جراحی را به حداقل می‌رساند.

از دیگر کاربردهای تامپون می‌توان به نگه داشتن سپتوم اصلاح شده اشاره کرد. در واقع تامپون بعد از قرارگیری در حفره بینی با فشار یکسانی که به سپتوم می‌آورد، باعث می‌شود که در جای خود ثابت شود و نتیجه عمل بسیار رضایت‌بخش باشد. همچنین به دلیل آغشته بودن تامپون ها به پماد تتراسایکلین از عفونت بعد از عمل بینی جلوگیری کرده و فضای داخل بینی را نرم و مرطوب نگه می دارد.

انواع تامپون بینی

تامپون‌ بینی انواع مختلفی دارد که پزشک بر اساس شرایط منحصر‌به‌فرد هر شخص مدل و نوع تامپون بینی را انتخاب می‌کند و در حفره بینی قرار می‌دهد. از مهم‌ترین انواع تامپون‌های بینی که امروزه بیشترین کاربرد را دارند، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • تامپون‌هایی که از جنس پنبه یا گاز استریل هستند.
  • فیتیله‌های آماده که در انتهای خود نخ دارند.
  • تامپون‌هایی که در مرکز خود دارای لوله هوا هستند.

از دیگر نکاتی که باید پزشک برای انتخاب تامپون به آن توجه کند، طول و اندازه تامپون‌ها است، چراکه معمولا در سایز و اندازه‌های مختلف تولید می‌شوند. به طور میانگین طول و اندازه تامپون‌ها به اندازه انگشت یک فرد بالغ است.

تامپون بینی

کاربرد تامپون بینی

همانطور که اشاره کردیم جراحان از تامپون برای جلوگیری از خونریزی، عفونت و ثابت نگه داشتن سپتوم بینی استفاده می‌کردند، اما امروزه با توجه به ابداع روش‌های نوین جراحی استفاده از تامپون‌ها بسیار کم شده است. جراحان برای ثابت نگه داشتن سپتوم بینی به جای استفاده از تامپون، بخیه‌های بسیار ریز و ظریفی را در داخل بینی ایجاد می‌کنند که باعث می‌شود فرم بینی بدون کمترین احساس ناراحتی برای بیمار به شکل صحیحی حفظ شود و بخیه‌ها بعد از طی شدن دوران نقاهت به خودی خود جذب می‌شوند.

خوشبختانه روش‌های نوین جراحی بینی این امکان را فراهم کرده‌اند که درصد کمی از افرادی که جراحی بینی انجام می‌دهند نیاز به استفاده از تامپون داشته باشند. استفاده از تامپون فقط در مواردی است که جراحی بینی شدید باشد و حجم زیادی از بینی دچار تغییرات شده باشد مثل ترمیم انحراف بینی.

آیا برداشتن تامپون بینی با درد و خونریزی همراه است ؟

برداشتن تامپون بینی دردناک نیست، چون پزشکان از تامپون‌های کم حجم‌تری در جراحی‌های خود استفاده می‌کنند. همین موضوع باعث می‌شود که فرآیند برداشتن تامپون بینی با درد همراه نباشد. برای جلوگیری از پوسته شدن بینی و احساس سوزش پزشکان توصیه می‌کنند که حتما از اسپری سالین بلافاصله بعد از جراحی استفاده کنید. برخی افراد ممکن است به دلیل پوسته پوسته شدن فضای داخلی بینی مقداری ناراحتی را در طول برداشتن تامپون تجربه کنند.

با توجه به مواردی که گفته شد برداشتن تامپون برای بسیاری از افراد با حس خوبی همراه است، چون انسداد بینی از بین می‌رود و راه تنفسی باز می‌شود. برخی افراد ممکن است بعد از برداشتن تامپون بینی دچار خونریزی شوند. پرستاران در صورت خونریزی سریع کمپرس یخ را روی بینی برای کاهش جریان خون و خونریزی قرار می‌دهند.

اگر ۳۰ دقیقه بعد از برداشتن تامپون بینی دچار خونریزی نشدید، پزشک به شما اجازه می‌دهد که راه بروید. یکی از اصلی‌ترین روش‌هایی که باعث می‌شود تامپون بدون درد خارج شود، بی‌حس کردن فضای داخلی بینی است. پزشک می‌تواند با استفاده از قطره‌های بی‌حس‌کننده، فضای داخلی بینی را بی‌حس کند تا شما دردی را احساس نکنید. این مایع بی‌حس‌کننده که توسط راه‌های هوایی به بخش‌های عمیق‌تر می‌رسد، تنها ۵ دقیقه زمان نیاز دارد که اثر کند. با کمک قطره‌های بی‌حسی و مسکن‌های خوراکی می‌توان با اطمینان گفت که زیباجویان هیچ‌گونه دردی را در هنگام درآوردن تامپون تجربه نمی‌کنند.

تامپون بینی

عوارض و مراقبت ها

معمولا پزشکان بعد از کشیدن تامپون بینی توصیه‌هایی را برای مراقبت‌های بیشتر می‌کنند که بهتر است به این توصیه‌ها عمل کنید. مثلا استفاده از کمپرس آب سرد بعد از درآوردن تامپون‌ها باعث می‌شود که ورم بینی بعد از عمل زودتر بهبود پیدا کند. همچنین پزشکان ممکن است توصیه کنند که از مصرف نمک پرهیز کنید؛ رعایت کردن این توصیه‌ها روند بهبودی را سرعت می‌بخشد. رعایت کردن تمام توصیه‌های پزشک باعث می‌شود که نتیجه مطلوب‌تری از جراحی خود به دست آورید.

استفاده از تامپون بینی احتمال خونریزی، کبودی و ورم را به شکل قابل توجهی کاهش می‌دهد. همچنین تامپون با فشار یکسانی که به سپتوم‌ بینی وارد می‌کند باعث می‌شود که تیغه‌ بینی به شکل درستی بهبود پیدا کنند. معمولا جراحان تامپون بینی را ۲ روز بعد از عمل خارح می کنند. استفاده از تامپون بینی با عوارضی ناچیزی هم همراه است. از مهم‌ترین عوارض استفاده از این وسیله می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • استفاده از تامپون تنفس از طریق بینی را بسیار دشوار می‌کند چون راه بینی مسدود می‌شود.
  • درآوردن تامپون بینی ممکن است با احساس بدی همراه باشد.
  • ممکن است هنگام درآوردن تامپون خونریزی اتفاق بیفتد.
تاریخ انتشار : 1401-07-06
سوالات متداول
  • چه زمانی بهتر است تامپون بینی برداشته شود؟

    تامپون بینی به منظور اعمال فشار به عروق خونی داخل بینی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به همین دلیل بهترین زمان برداشتن تامپون‌ها با معاینات دقیق پزشک مشخص می‌شود. دوره نقاهت برخی از جراحی‌های بینی به راحتی پشت سر گذاشته می‌شود و تمامی ترشحات بعد از جراحی جذب تامپون‌ها می‌شود. در این افراد ممکن است تامپون زودتر از دیگر افراد برداشته شود.

  • آیا می‌توان بعد از خارج کردن تامپون بینی فین کرد؟

    معمولا یکی از توصیه‌های پزشکان بعد از جراحی بینی است که از فین کردن خودداری کنید، چون این کار باعث آسیب رسیدن به بافت‌ها و استخوان‌های تازه ترمیم شده می‌شود. بعد از درآوردن تامپون بهتر است که با شدت فین نکنید و برای خارج کردن خون‌های خشک شده بهتر است که از سرم‌های شستشو استفاده کنید.

  • چه زمانی باید برای تمیز کردن بینی اقدام کرد ؟

    توصیه می شود یک روز پس از برداشتن تامپون بینی، فضای داخلی بینی خود را تمیز کنید. بهتر است در ماه اول پس از جراحی دوبار در روز و در ماه‌های بعدی یک بار در روز فضای داخلی بینی خود را شستشو دهید. برای جلوگیری از خشک شدن داخل بینی و افزایش سرعت ترمیم بهتر است از پماد پولیسپورین و باسیتراسین استفاده کنید.

    در هنگام تمیز کردن بینی ممکن است لخته‌های خشک شده خون را مشاهده کنید که این اصلا جای نگرانی ندارد و کاملا طبیعی است. اگر بوی بدی را در داخل بینی خود احساس کردید، بهتر است که شستشو را به ۳ تا ۴ بار در روز افزایش دهید.

مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالب که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها
نام و نام خانوداگی
متن پیام